Óriásit menetelt a Tesla az elmúlt hetekben, október eleje óta több mint duplájára emelkedett az árfolyam. Az év végén a történelmi csúcs megdöntése is sikerült, ahonnan a rali tovább folytatódott. A negyedik negyedéves értékesítési adat erős lett, a sanghaji gyártás felpörgött, az árfolyam pedig múlt héten az 500 dollárt is megközelítette.

Szédítő tempót diktál a Tesla

Teljesült a Tesla éves célkitűzése, a negyedik negyedévben 112 ezer járművet szállítottak ki, így 2019-ben összesen 367500 autót értékesítettek. A menedzsment előrejelzés tavaly év elején 360–400 ezer autó volt, a végső szám pedig beleesik ebbe a tartományba. A negyedik negyedéves adat egyébként rekord, és egybeesett az optimistább elemzői várakozásokkal. A növekedéshez leginkább a Model 3 járult hozzá, amelyből 92550 darabot értékesítettek.

A gyártás viszont nem bírta tartani a tempót az értékesítéssel, a második, harmadik és negyedik negyedévben is több autó került kiszállításra mint legyártásra. Ezért is nagyon fontos, hogy a meglepően gyorsan elkészült sanghaji üzemben már felpörgött a termelés, onnan az első autókat december végén dobták piacra. Január 3-áig már közel 1000 értékesítésre kész Model 3 gurult le az ottani gyártósorról, a kapacitás pedig heti 3000 autó lesz. A kínai piac szempontjából jó hír, hogy kormányzati jelzések szerint idén nem tervezik tovább csökkenteni a villanyautó-vásárlások állami támogatását.

Eközben az árfolyam szárnyalására pedig alig vannak szavak, október elején még 230 dollár körül tartott a részvény, ma pedig már ennek több mint dupláját kell adni érte. A ralit még a jól sikerült harmadik negyedéves gyorsjelentés indította be, majd december közepén már a történelmi csúcs teszteléséről írhattunk. A rekorddöntésre nem is kellett sokat várni, és az elmúlt hetekben is folytatódott a meredek emelkedés.

A napi grafikonon látható, hogy az árfolyam múlt héten megközelítette a lélektanilag fontos 500 dolláros szintet, annak közvetlen közeléből viszont a hét második felében lefordult. A grafikonon több, különböző meredekségű trendvonal is kirajzolódik, a közelebbi 400 dollár körül jelenthet támaszt, annak letörésével pedig 380 dollár körül azonosítható még egy fontosabb szint. Ezeknek a visszatesztelése is azonban már érezhető csökkenéssel járna az elmúlt hetek komoly ralija után.

A Tesla napi grafikonja (2020.01.13. nyitás előtt)

A heti grafikonon kirajzolódik, hogy 2017 óta többé-kevésbé a 260 – 390 dollár közötti széles sávban mozgott árfolyam, igaz ebből tavaly egy többhónapos kitérőt is tett lefelé. Októberben viszont az árfolyam visszatért a korábban uralkodó sávba, majd decemberben már a sáv felső szélét törte át. További növekedés esetén lehetséges technikai célszintet a sáv szélességéből kiindulva lehetne meghatározni, ez alapján akár 520 dollár közelébe is érhetne az árfolyam. A Fibonacci-szintek alapján pedig 505 dollár közelében lehetne keresni a következő ellenállást, támasz pedig 457 dollárnál húzódhat. Az RSI indikátor alapján a részvény már nem csak a napi grafikonon, hanem heti szinten is túlvetté vált, amely némi óvatosságra adhat okot.

A Tesla heti grafikonja (2020.01.13. nyitás előtt)

A hírek kedvezőek, a technikai ellenállások átszakadtak, a befektetők optimisták, a short állomány pedig évek óta nem látott alacsony szintre süllyedt. A kérdés az, hogy meddig tarthat még a rali. Az elemzők közül többen is célárat emeltek, de még mindig nagyon nagy a megosztottság. Éppen ma érkezett az Oppenheimertől egy 612 dolláros célár, amely az eddigi legoptimistább becslés, ugyanakkor van 61,6 dolláros célár is. Az elemzői konszenzus 342 dollár, amelyet a jelenlegi árfolyam már 29 százalékkal meghalad, ez historikusan nagyon nagy eltérés. Érdekes lesz tehát figyelni a részvényt a közelgő gyorsjelentés előtt, amely a Bloomberg szerint január 29-én érkezhet, bár ez még nem hivatalos dátum.

Elemzés lezárása: 2020-01-13 13:52
Időtartam: N/A

Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!

Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.