A vártnál kisebb ütemben nőtt az Alibaba profitja az első negyedévben, miután a felhő alapú szolgáltatások és a szórakoztatási divízió továbbra is combos veszteségeket termel. A befektetők nem örülnek, 3 százalékos mínuszban nyithat az árfolyam, amivel az emelkedő trendvonal körül nyithat ma a részvény.

A fő üzenet: Nem biztos, hogy most kapkodni kell, bölcsebb lehet a kivárás, hogy kiderüljön, mihez kezd a trendvonallal a papír, emiatt szorosan figyelni kell a részvényt.

Nem lett túl fényes az Alibaba első negyedéves gyorsjelentése, a legfontosabb tisztított EPS soron nem tudott a várakozásoknak megfelelni a kínai óriás. Emiatt 3 százalék feletti mínuszok jöhetnek nyitáskor, és a 120 dolláros szintekről is lefordulhat a papír.

Pedig a bevételek erősek lettek, 38,6 milliárd jüant sikerült elérni, ami jócskán meghaladja a várt 36 milliárdot. Éves alapon továbbra is jelentős a növekedés, 59,5 százalékot produkált a vállalat, a növekedési ütem tehát még nem is lassult. Igaz persze, hogy az elemzők szerint ez azért a következő negyedévtől már rendesen látszódni fog.

Az is pozitívum, hogy a nemzetközi terjeszkedés és a kínai súly csökkentése egyre jobban megy. A kínai bevételek aránya 70 százalékra csökkent, ami rekordot jelent. A vásárlók száma is közel 10 százalékkal nőtt még mindig éves alapon, alig elmaradva a korábbi negyedévektől. Lassulás tehát itt látható, de nem számottevően.

A költségek viszont továbbra is látványosan emelkednek, komoly árat fizet a terjeszkedésért a cég. Ha  12 havi gördülő nyereséghányadokat nézzük, akkor változatlanul a csökkenés látható, az EBITDA margin 47 százalékra csökkent a pár éve látott 57-58 százalékról, a tisztított nettó margin pedig 37 százalékra a korábbi 50 százalék feletti szintekről. Önmagában persze ez azért még nem gyenge teljesítmény.

Leginkább az új területeken látható a nyereségromboló hatás, a felhő alapú szolgáltatások, a szórakoztatás, illetve az egyéb innovatív terlületek látványos veszteségeket termelnek. Összességében elmondható, hogy a kereskedelmen kívüli szegmensek 1 milliárd dolláros bevétele mellett 500 millió dolláros veszteséget termelnek, ami közel több mint 3 milliárd jüant jelent.

Emiatt a tisztított EPS csak 4,35 dolláros lett, elmaradva a várt 4,51 dollártól. Látni kell, hogy ebben a vártnál nagyobb adótehernek is szerepe volt, ami több mint két és félszerese volt a tavaly látott szintnek. Pozitívum viszont a jelentés kapcsán, hogy a cég 6 milliárd dolláros részvény visszavásárlási programot is bejelentett, ez a teljes piaci kapitalizáció 2 százaléka.

Eddig is sokat ment a papír

Az árfolyam ma 3 százalékos mínuszban nyithat, a tegnap is látott gyengélkedés tehát folytatódhat. Ha figyelembe vesszük persze, hogy idén már közel 40 százalékot emelkedett az árfolyam, akkor persze nem tűnik indokolatlannak egy korrekció. Azt sem árt elfelejteni, hogy az elemzői célárkonszenzus sincs már messze, 10 százaléknál is kisebb a felértékelődési potenciált, ezek a helyzetek pedig a múltban inkább a lokális csúcsokat jelölték ki.

A mai mínusszal egyébként rendkívül fontos szintre, az emelkedő trendvonalra kerülhet vissza az árfolyam. Itt azért eldőlhet, hogy csak egy rövid távú korrekció, vagy egy hosszabb gyengélkedő periódus kezdődik majd:

  • A) Rövid távú korrekció: Ha nem töri le a trendvonalat a papír, akkor cél a korábbi történelmi csúcs lehet, 125 dollárnál. Ez nagyjából 4-5 százalékos felértékelődési potenciált jelent ami nem sok, de a trendvonal alatti stoppolással igazi rövid távú pozíció lehet.
  • B) Hosszabb távú gyengélkedés: Első körben a 111 dollár lehet támasz, ahol az 50 napos mozgóátlag van, vagy a 109 dollárnál lévő szint ami a múltban is erős volt. Ha nagyon elromlana a helyzet, akkor a 101 dolláros 200 napos mozgóátlag lehet a végső mentsvár.

Az RSI eladási jelzést adott, ez inkább a B forgatókönyv esélyét növeli meg, és az MACD is magasan adhat hasonló jelzést. Ezek miatt sem biztos, hogy most kapkodni kell, bölcsebb lehet a kivárás, hogy kiderüljön, mihez kezd a trendvonallal a papír. Emiatt szorosan figyelni kell a részvényt, ez a legfőbb üzenet.

Az Alibaba napi grafikonja

A heti grafikon egyébként alacsonyabb trendvonalat mutat, 105 dollárnál. Ennek elérése ugyebár már markánsabb korrekciót jelentene, de itt azért idővel persze lehet majd vételi pont. Mivel az RSI túladott, ezért az óvatosság nem árt, csak akkor látunk fantáziát a részvényben, ha most rövid távon erőt tud mutatni az Alibaba, és pattanni a szintekről. Egyébként az is látható, hogy a történelmi csúcs akkor nem biztos hogy majd megállítja a részvényt, a Fibonacci szintek alapján 135 dollárig is lehet tér.

Az Alibaba heti grafikonja

Elemzés lezárása: 2017.05.18 14:08
Időtartam: N/A
A termék célpiaca: N/A

Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek. A KBC Securities a jogszabályoknak megfelelően elvégzi az értékesített termékek célpiaci vizsgálatát. A vizsgálat keretében értékeli a termékek jellemzőit, valamint az ügyfelekről rendelkezésére álló – megfelelési teszt kitöltése révén megszerzett - információkat.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Milyen szektorban van az erő?

Cinkotai Norbert | 2022.11.30 15:24
Mit mutatnak az adatok?

Izgalmas mozgások az olajnál

Grébel Szabolcs | 2022.11.30 11:11
Kereskedési ötletet fogalmazunk meg

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!

Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.