Fontos szinthez ért a főként tech papírokat tömörítő Nasdaq 100 index árfolyama. A 2016 óta épülő szélesedő csatornájának felső határához ért az index, ami ellenállás lehet a további emelkedés előtt. Persze elképzelhető, hogy áttöri, vagy alatta folytatja az emelkedést az index, de az is látható, hogy korábban erről a vonalról komolyabb korrekciók indultak be, így fontos figyelemmel követni a következő időszak árfolyamváltozásait. Az index felét az öt technológiai óriás adja, akik jövő hónapban teszik közzé második negyedéves eredményeiket, azok pedig meghatározhatják az index teljesítményét is. Most technikai szempontból vizsgáljuk meg az indexet, hogy felmérjük milyen mozgások valószínűsíthetők a közeljövőben.

Nasdaq 100: „A végtelenbe és tovább?”

A Nasdaq 100 index technikai képe

A hetes grafikonon látható a 2016 óta kialakuló egyre szélesedő kereskedési sáv, melynek felső szárához érkeztünk a héten. Ennek a vonalnak az elérésekor eddig mindig korrekció történt, de az is látható, hogy az alakzat trendje felfelé mutat, illetve, hogy sokszor a felső szár alatt emelkedett hosszú ideig az árfolyam.

Most is elképzelhető mindkét kimenetel, illetve az év eleji csúcs szintje 9500-9700 dollár között támaszt jelent az árfolyam számára. A komolyabb korrekcióhoz ezt a szintet le kéne törje előbb az index. Ha visszatesztelné ezt a szintet, és az kitartana, akkor tovább folytatódhat az emelkedés akár a csatornatető alatt, akár annak áttörésével a felett. Óvatosságra int az RSI, ami nem érte el a túlvettséget jelző szintet, ami az új csúcsra emelkedés mellett a momentum gyengeségét jelzi.

A Nasdaq 100 index heti grafikonja (2020.06.26. nyitás előtt)

A napos grafikonon is fontos ellenállások látszódnak, a március óta épülő ék alakzat letörni látszik, és bár kétszer is megpróbált visszakerülni az alakzat fölé az árfolyam, eddig sikertelennek bizonyult a kísérlet. Fontos támasz a korábbi csúcs szintje és az a körüli sáv 9500-9700 dollár között. Ez alatt az 50 és 200 napos mozgóátlagot érdemes figyelni, amelyektől jelentősen eltávolodtunk az elmúlt hetekben. Az RSI indikátor a napos időtávon is divergenciát mutat a két júniusi csúcs között, a második alacsonyabb momentum mellett jött létre, ami persze még megváltozhat, ha újabb lendületet venne az index.

A Nasdaq 100 index napi grafikonja (2020.06.26. nyitás előtt)

Na de mi a helyzet az indexet alkotó részvényekkel valójában?

A Nasdaq 100 index felét az Apple, a Microsoft, az Amazon, az Alphabet és a Facebook adja, így az index teljesítményét túlnyomórészt ezek a részvények határozzák meg. Az egyenlő súlyozású Nasdaq 100 indexet használva azonban jól látható, hogy az egyes részvények alig tudtak új csúcsra emelkedni, és egyelőre a februári csúcs szintje alá visszacsúszott az index, így ez itt még ellenállást jelent. Az előző ábrán bekarikázott két csúcs, az egyenlő súlyozású indexen egyelőre egy duplacsúcsot alkot, ami egyben két sikertelen kitörési kísérlet a februári csúcs fölé.

Persze itt is elképzelhető, hogy újra erőre kap az index, és harmadszorra már sikeres lesz a kitörés. Az RSI divergencia azonban itt is jól kivehető, a momentum a második próbálkozásra már jóval alacsonyabb volt, illetve ezen az indexen az MACD indikátor is már eladási jelzést mutat, ami óvatosságra inthet.

Az egyenlő súlyozású Nasdaq 100 index napi grafikonja (2020.06.26. nyitás előtt)

Számos módszerrel létezik a piacok erejének mérésére, és sokszor egymással ellentétes üzenetet küldenek az egyes indikátorok. Az egyes részvények teljesítményét egy egyszerű eszköz segítségével fogjuk most felmérni, megnézzük, hogy a Nasdaq 100 indexkomponensek közül hány darab található az 50 napos mozgóátlaga felett.

A tegnapi zárás után 73 részvény volt az 50 napos mozgóátlag felett, ami az indexnek lényegében a háromnegyede. Ez önmagában erősnek tűnik, azonban, ha ránézünk az ábrára azt látjuk, hogy ez a szám egyre csökken az elmúlt napokban, míg az index ugyanezen az időtávon új csúcsra emelkedett.

Ha összevetjük az ábrát a hetes grafikonnal, látható, hogy a 2018 októberi, a 2019 májusi és augusztusi, valamint a 2020 februári korrekció előtt is hasonló divergenciával ment új csúcsra az index. Ami lényegében annyit jelent, hogy egyre kevesebb és kevesebb részvény vett részt a raliban, ami egy ponton fenntarthatatlanná vált, és kialakul a nagyobb korrekció.

Hogy pontosan mikor történik meg a korrekció, illetve, hogy az mekkora mértékű lesz, az nem megállapítható ez alapján, sőt az is lehet, hogy a trend megfordul, és újra egyre több részvény csatlakozik a ralihoz. Ha azonban nem így lesz, akkor érdemes lehet felkészülni egy kisebb vagy nagyobb lejtmenetre a következő hetekben. Legutóbbi Mérleg típusú elemzésünk az amerikai piacról itt, az európai piacról pedig itt érhető el, és kiegészítheti a mostani technikai elemzést.

Az 50 napos mozgóátlag feletti Nasdaq 100 indexkomponensek száma (2020.06.26. nyitás előtt)

Elemzés lezárása: 2020-06-26 11:02
Időtartam: N/A

Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Autodesk: Már a 200 napos mozgóátlag felett jár

Grébel Szabolcs | 2022-08-15 15:23
Sokat javult a részvény technikai képe

Magyar blue chipek: Kifogyóban a lendület

KBC Equitas | 2022-08-15 11:47
OTP, Mol, Richter, Magyar Telekom, Opus

9 fontos hír ma reggel

KBC Equitas | 2022-08-15 08:43
Aramco, magyar gazdaság, forint

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!

Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.