Dinamikusan növekvő bevételekre, és masszív profitszámokra van kilátás a Richtertől a harmadik negyedévben. A szeptember végén záródó időszakot a gyengébb forint is segíthette, az exportbevételek így kiemelkedően erősek lehettek. A 2022-es számok így igen erősen alakulhatnak, és változatlanul alulértékeltnek ítéljük meg a részvényeket a fundamentumok alapján.

Nagyon erős jelentésre van kilátás a Richtertől, miután a devizaárfolyamok hatása ismét igen sokat segíthetett a gyógyszergyártónak. A harmadik negyedévben a bevételek tovább folytathatták a dinamikus növekedést, miközben a profitszámoknál is arra készülünk, hogy igen impozáns számok jönnek.

A bevételek kapcsán a Richter elérhette a 200 milliárd forintot is, amivel majdnem 30 százalékos éves alapú növekedést produkálhat. A devizaárfolyamoknál viszont látni kell a kedvező hatásokat a bázishoz képest:

  • Az euró negyedéves átlagára 14 százalékkal haladja meg a 2021-es harmadik negyedévet.
  • A dollár kapcsán majdnem 33 százalékos a növekedés.
  • A rubel pedig 63 százalékkal értékelődött fel a forinttal szemben.

Összességében az első félévben majdnem 30 milliárd forintos volt a bevételekre gyakorolt pozitív hatás, most viszont arra számítunk, hogy a bázishoz képest majdnem hasonló mértékben várható a pozitív eredmény. A forint gyengülése az exportőröknek alapvetően kedvező folyamat, ez főleg a bevételek kapcsán fejti ki leginkább hatását a Richternél is.

A főbb piacokat illetően az európai bevételek növekedését így segítheti a forint gyengülése, de ettől függetlenül is 10 százalék körüli bővülést várunk euróban. Az orosz piacon közben nagyjából stagnálást várunk, és a FÁK-régió növekedését főleg a rubel erősödésének köszönheti majd a Richter. Az amerikai piacon viszont igen erős teljesítményre lehet kilátás, a Vraylar értékesítési számai továbbra is erősnek tűnnek az előzetes kalkulációk alapján, erre tesz rá egy nagy lapáttal a dollár erősödése is. Összességében elmondható, hogy főleg az ukrán piacon várható csak gyengébb szereplés, ám ez is érthető okokból, a többi piacon helyi devizában nézve is stabil maradhatott a Richter teljesítménye, sőt, enyhe javulás is reálisnak tűnik.

A növekedési ütemnél a forint gyengülésének is jelentős hatása lehet, de ettől függetlenül is szép növekedést láthattak volna a befektetők. Összességében viszont a dinamikus növekedés a marzsokra is pozitív hatást gyakorolhat, a bruttó fedezeti hányad pedig 54,4 százalékról 55,5 százalékra javulhat a bázishoz képest. A második negyedéves szintet persze még így sem érné el a Richter, ugyanakkor forintban nézve így is 27 milliárdos lehet a javulás a bázishoz képest, ami a bruttó fedezetet illeti.

Az operatív kiadások alighanem továbbra is növekedési pályán mozognak, ezen a fronton persze a forint gyengülése sem a legkedvezőbb a cég számára. A korábbi 50 milliárdos szintről így már 70 milliárd közelébe ugorhattak meg a kiadások, de bevétel-arányosan továbbra is szép számokra van kilátás.

Az üzemi eredményt illetően így arra számítunk, hogy maradtak a nagyon erős számok, bár a második negyedéves szintet nem tudta hozni várakozásaink szerint a Richter. Ugyanakkor a 44 milliárdos eredmény így is jócskán meghaladja a bázisban lévő 33 milliárdot, és a marzsok is 21,7 százalékra javulhattak az akkori 21 százalék után.

Ráadásul a pénzügyi eredmény kapcsán továbbra is nagyon erős számviteli hatásra számítunk, ami 14 milliárddal javíthatta a lenti sorok eredményét. Ez a második negyedév után szintén alacsonyabb szám, de így is nagyon erős a korábbi negyedévekhez képest, amit javarészt a forint gyengülésének köszönhet a vállalat.

A nettó eredmény a fentiek után így 55 milliárd forintra javulhatott, holott egy évvel korábban csak 38 milliárdos volt. Az EPS pedig így 205 forintról 295 forintra emelkedhet, ami szintén nagyon erős növekedésnek felelne meg. Ha maradnának ezek a számok, akkor 1150 forintra emelkedne az éves EPS-eredmény, ami a 8000 forint körüli árfolyamokhoz képest továbbra is igen alacsony értékeltséget jelenthet.

Véleményünk szerint a negyedéves számok tehát igen erősek lehetnek, és a Richter fundamentumai változatlanul igen stabilnak tűnnek. A 7,5-8 körüli P/E ráta így igen alacsonynak és kevésbé indokoltnak tűnik, erről bővebben pár héttel ezelőtti modellfrissítésünkben is részletesen írtunk. Akkori 9900 forintos fair érték becslésünket így továbbra is fenntartjuk, változatlanul alulárazottnak tartjuk a papírokat. Fontos lesz persze a menedzsment iránymutatása is a jelentés kapcsán, bár az évből már nem sok van hátra, így vélhetően a befektetők is egyre inkább 2023-ra fókuszálhatnak, amivel kapcsolatban viszont még nem biztos, hogy túl sok konkrétum elhangzik majd.

Felpattant az árfolyam

Az elmúlt hetekben alapvetően erős volt a Richter teljesítménye, a jelentés felé közeledve pedig a befektetők inkább optimisták voltak. A részvény árfolyama így 7000 forintról egészen 8000 forintig erősödött, bár az elmúlt napokban azért volt egy korrekció. 7700 forintig korrigált vissza a papír, de innen újabb erősödés jött, vagyis van erő a részvényben, az ellenállások viszont legkésőbb 8400 forint körül azért láthatóak.

Főként így az ellenállásokat kell figyelni, mivel várhatóan azért nem rossz gyorsjelentés előtt áll a papír. A Richter alapvetően a 8500 forint körüli szintekben akadt el a nyár során, tehát ennél távolabbra még nem érdemes tekinteni rövid távon, dacára az egyébként kedvező elemzői modelleknek, céláraknak. Összességében viszont mivel kedvező számokra lehet kilátás, ezért egy jobb piaci hangulatból vélhetően a Richter is profitálni tudna.

A Richter napi grafikonja (2022.10.24. 10:00)

Elemzés lezárása: 2022.10.24 14:43
Időtartam: Rövid táv (néhány hét)
A termék célpiaca: A megfelelési teszt alapján “közepes” besorolással bíró ügyfél

Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A pénzügyi eszközök értéke, ára vagy a belőlük származó jövedelem változhat, illetve az árfolyamváltozások ezeket befolyásolhatják. Ezen változások következtében a pénzügyi eszközökbe történő befektetés értéke csökkenhet. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek. A KBC Securities a jogszabályoknak megfelelően elvégzi az értékesített termékek célpiaci vizsgálatát. A vizsgálat keretében értékeli a termékek jellemzőit, valamint az ügyfelekről rendelkezésére álló – megfelelési teszt kitöltése révén megszerzett - információkat. Weboldalunk látogatói az anyagainkban feltüntetett pénzügyi instrumentumok tekintetében az azokban megjelölt célpiacon kívülre is eshetnek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A marketingközleményben említett pénzügyi eszközök, illetve befektetési stratégiák nem alkalmasak minden befektető számára. Az abban szereplő vélemények és ajánlások nem veszik figyelembe az egyes ügyfelek egyéni helyzetét és személyes körülményeit, pénzügyi helyzetét, ismereteit, tapasztalatait, céljait vagy igényeit, valamint nem hivatottak konkrét pénzügyi eszközöket vagy befektetési stratégiákat ajánlani az egyes befektetőknek. A marketingközlemény elsősorban olyan befektetők számára készült, akiktől elvárható, hogy befektetési döntéseiket saját maguk, önállóan hozzák meg és döntsenek a marketingközleménnyel érintett pénzügyi eszközökbe történő befektetés célszerűségéről, figyelembe véve különösen az árat, a lehetséges veszélyeket és kockázatokat, saját befektetési stratégiájukat, valamint saját jogi, adózási és pénzügyi helyzetüket. A marketingközlemény maga nem képezheti a befektetési döntések egyetlen alapját.

A befektetőnek a befektetés alkalmasságának megítélése szempontjából szükséges lehet saját felelősségre szakmai tanácsot kérnie, ideértve az adótanácsadást is, az elemzésben nevesített vagy ajánlott pénzügyi eszközökkel, egyéb befektetési eszközökkel, befektetési stratégiákkal kapcsolatban.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Nike: Visszatérhet a növekedés?

Varga Dániel | 2023.09.29 14:14
Elégedettek a befektetők a gyorsjelentéssel

8 fontos hír ma reggel

KBC Equitas | 2023.09.29 08:38
Devizák, MNB, infláció, Nike

Mi történik a zöldenergia szektorával?

Varga Dániel | 2023.09.28 16:41
Érdemtelenül bántak el a szektorral a befektetők?

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!

Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.