Hiába a részvénypiaci turbulenciák, az arany árfolyama még mindig nem mutat határozott irányt, és egyelőre az aranybányák mozgását leképező GDX ETF sem rugaszkodott el érdemben a mélypontokról. Látva azonban a háromszög csúcsa felé közelítő árfolyamot és az indikátorok mozgásában megfigyelhető divergenciát, erre már talán nem is kell olyan sokat várni.

A napokban megpróbált az év eleje óta látható csökkenő trendvonal fölé kerülni az arany árfolyama, azonban a kitörés végül falsnak bizonyult. Az 1160 dolláros ellenállás, illetve az 1180 dollárnál lévő 200 napos mozgóátlag közelsége eladókat csalt a piacra, így az árfolyam ismét az 50 napos mozgóátlag 1119 dolláros szintjét vette célba.

A mozgóátlag támaszt adhat az aranynak, ahogy az augusztus óta kialakulóban levő emelkedő trendvonal is 1110 dollárnál. Ezek azonban egyelőre nem a legerősebb szintek, még bizonyítaniuk kéne, hogy egy hevesebb lemorzsolódást is képesek kiállni. Nem segít nekik az MACD eladási jelzése, és a semleges szinteken mozgó RSI indikátor sem.

Összességében tehát az arany technikai képe még mindig inkább semlegesnek mondható, a nemesfém egyelőre nem tudta határozottan megtörni az elmúlt hónapok gyenge szériáját.

Az arany napi grafikonja

Ehhez mérten az aranybányák árfolyammozgását leképező GDX ETF sem tudott elrugaszkodni az augusztusi mélypontokról. Bár határozott irány még itt sincs, elnézve a csökkenő háromszög csúcsához egyre közelebb ingadozó árfolyamot, erre akár már napokon belül is sor kerülhet. Érdemes tehát résen lenni, hiszen a háromszögből való kitörés nagy mozgásokhoz vezethet a közeljövőben.

A rossz hír, hogy a tankönyvi példák alapján a csökkenő háromszögből rendszerint lefele szoktak kilépni az árfolyamok, ezzel pedig a GDX további esése előtt is nagy tér nyílna meg. Akár a háromszög 3 dollár körüli magasságával megegyező csökkenésre is sor kerülhetne, nem árt tehát résen lenni.

A piaci mozgások mindazonáltal sokszor szeretnek meglepetéseket okozni, most is könnyen előfordulhat, hogy a GDX végül felfele tör ki a háromszög alakzatból. Ha a 13,9 dolláros 50 napos mozgóátlagot és csökkenő trendvonalat egyaránt legyűrik a bányák, úgy első körben akár a 16 dolláros legközelebbi ellenállások is elérhetővé válhatnak.

Az indikátorok szintjén látható divergencia egy felfele irányú kitörést sejtet. Az MACD és RSI egyaránt emelkedő trendben mozog augusztus vége óta, miközben az árfolyam egyhelyben állt, sőt elkezdett beszűkülni a mozgása. A divergenciák az árfolyam korábbi trendjének (jelen esetben csökkenőnek) a fordulatát szokták jelezni, ami az aranybányák várható árfolyam emelkedését sejteti.

Összességében tehát még az aranybányák esetében is érdemes megvárni a kitörés irányát, hiszen addig sokkal nagyobb bizonytalansággal lehet csak a várható mozgás irányát meghatározni. A kockázatkedvelőbb befektetők persze a vételi oldalon már akár most is megjelenhetnek, ilyenkor azonban nagyon fontos, hogy a lokális mélypontok alatt elvágják veszteségeiket.

A GDX ETF napi grafikonja

A GDX ETF a KBC Equitas kereskedési rendszereiben

Webbroker: a Tőzsdei megbízások / Vétel Normál menüpont alatt a Tőzsde legördülő menüből válassza ki az NY-NYSE-Arca piacot, majd pedig az Értékpapír legördülő menüben a GDX-et. A megbízást minden egyéb tekintetben ugyanúgy kell kitölteni, mintha csak a BÉT-en adna vételi megbízást.

PETI: a Home Brokering / Új ajánlat menüpontra kattintva az Új ajánlat ablakban az Értékpapír legördülő menüből először válassza ki a NY-NYSE-Arca piacot, majd pedig az Értékpapír legördülő menüben a GDX -et. Előfordulhat, hogy nem jelenik meg az aktuális árfolyam, ehhez az Instrumentumok / Globális szűrés menüpont alatt előbb fel kell vennie az ETF-et (a megbízást enélkül is beadhatja a részvényre).

Devizaváltás: amennyiben nem rendelkezik a vásárláshoz szükséges dollármennyiséggel a számláján, a rendszer felajánlja, hogy automatikusan vált a számláján található forintból és egyéb devizából a megbízáshoz szükséges mennyiségű dollárt. Emellett manuálisan is válthat devizát a Webbrokerben az Egyéb megbízások / Deviza konverzió menüpont alatt.

Elemzés lezárása: 2015.09.30 12:43
Időtartam: N/A
A termék célpiaca: N/A

Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek. A KBC Securities a jogszabályoknak megfelelően elvégzi az értékesített termékek célpiaci vizsgálatát. A vizsgálat keretében értékeli a termékek jellemzőit, valamint az ügyfelekről rendelkezésére álló – megfelelési teszt kitöltése révén megszerzett - információkat.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Képes újabb varázslatra a Disney?

Varga Dániel | 2023.03.21 11:55
Emelkedésre készülne a részvény

8 fontos hír ma reggel

KBC Equitas | 2023.03.21 08:37
Forint, kötvényhozamok, európai autóipar, Mol

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!

Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.