A harmadik negyedévben a második negyedévhez képest is leginkább a kedvező külső környezeti hatások befolyásolhatták a Mol eredményét, és az adóhatásokat figyelembe véve is a várakozásaink alapján erős negyedévet zárhatott a Mol. Bár várhatóan a harmadik negyedév CCS EBITDA szintje alacsonyabb, mint az előző negyedévben, viszont változatlanul a még mindig magas olajárak, és az ugyan szintén csak kisebb mértékben szűkülő Brent-Ural spread segíthette az eredményt. A vállalat gyorsjelentése november 4-én fog érkezni, egy esetlegesen pozitív jelentés pedig az árfolyamot is segíthetné, amely azért az elmúlt időszakban nem szerepelt erősen.

Magas olajárak és még mindig magas finomítói marzsok jellemezhették a Mol harmadik negyedévét, ezzel pedig ismét stabilan magas eredményt érhetett el a vállalat a harmadik negyedévben is. Bár negatív hatások is vannak az adók tekintetében a jelenlegi pozitív külső környezeti hatások ezt ellensúlyozzák.  Összességében az előző negyedév rekorderedményéhez képest mérsékeltebb számokat várunk, azonban a korábbi évekkel összehasonlítva az upstream és a downstream szegmens is kiemelkedő profitabilitással működhetett.

Az egyes szegmensek eredményeit részletesen az alábbi hatások érinthették a harmadik negyedév során:

Upstream

A továbbra is magas olajárak kedvezőek az upstream szegmensnek, ráadásul a devizahatásokról sem szabad elfeledkezni, hiszen a gyengülő forint a dollárral szemben tovább növelhette az eredményeket. Mindez egyébként várakozásaink alapján ellensúlyozhatta az alacsonyabb olajár hatásait is, így közel hasonló eredményre számítunk a kitermelésben az előző negyedévhez képest.

Az olajárak a júniusi csúcs óta 25-30 százalékkal tartózkodnak lejjebb, amennyiben a WTI és a Brent árfolyamát nézzük meg. A Mol szempontjából a Brent árfolyama irányadóbb, ahol kisebb volt a csökkenés, és például, ha forintban nézzük meg az olajár alakulását, akkor csak 18 százalékos a csökkenés a jelenlegi árfolyam alapján.

Összegezve az átlagos ár alacsonyabban volt a harmadik negyedév során, ebből valamennyit ellensúlyozni tudott a forint árfolyama, amely a negyedév során jelentősebben gyengült a dollárral szemben, miközben stabil szénhidrogén termeléssel számoltunk. Így az előző negyedévhez képest kisebb csökkenésre számítunk, azonban a 200 milliárd forintos szint körül maradhatott az upstream EBITDA a harmadik negyedévben.

Downstream

A downstream szegmensben hasonló hatások érvényesültek, mint a második negyedévben, bár szintén mérséklődhettek a pozitív hatások. A második negyedév során a benzin és a gázolaj crack spread jelentősen megugrott, azonban a nyár folyamán, tekintve a magas keresletet. A szabályozott nagykereskedelmi árak persze befolyással vannak a nyereségességre, és az extraprofit adó is korlátozza a Brent-Ural spread hatását, amely egyébként a harmadik negyedév során csökkent.

Jelenleg 23-25 körül van a spread a két olajfajta között, az extraprofit adó miatt azonban ez csak mérsékeltebb mértékben realizálódik a Molnál. Miközben a volumen oldal a kereslet növekedése szintén emelkedhetett. Júliusban még 30 dollár felett volt a spread, ez csak a negyedév végére kezdett el csökkenni tehát átlagosan a hatás kisebb a negyedév során.

A devizahatások szintén segítették az eredményt, mivel a dollár átlagos árfolyama a második negyedévhez képest 362 forintról 399 forintra emelkedett. Az előző negyedévhez képest tehát némileg szűkülő marzsokra számítunk, amely az előző negyedév során 17 dollár/hordó volt. (Azonban ez a csoportszintű Brent alapú finomítói árrés, amely az első negyedévben 1,5 dollár volt. A csoportszintű finomítói árrés nem került közlésre a második negyedévben.) Ezzel együtt a downstream EBITDA alakulásában is negyedéves alapon kisebb csökkenésre számítunk, míg az éves változás több mint 80 százalékos lehetett a növekedés.

Fogyasztói szolgáltatások és gáz midstream

A kiskereskedelmi forgalom kifejezetten erősen alakulhatott az elmúlt időszakban, egyrészt ebben szezonális hatások is szerepet játszanak, másrészt a szabályozott áraknak köszönhetően is megugrott a kereslet a tavalyi évekhez képest. Nyilván ezzel a kínálati oldalnak is lépést kellett tartania, tehát magasabb finomított mennyiségre is számítunk, az üzemanyag kiskereskedelmi forgalom alakulása alapján viszont kifejezetten erős lehetetett az elmúlt három hónap.

A KSH statisztikái alapján júliusban közel 30, augusztusban pedig 20 százalékos volt az éves növekedés az üzemanyag kiskereskedelmi forgalomban. Ez alapján a Mol kiskereskedelmi értékesítései is magas szinten alakulhattak, így ebben további növekedésre számítunk, figyelembe véve a szezonalitást is.

Az üzemanyag kereskedelmet azonban szintén az árszabályozás érinti, így a nyereségesség korlátozott. A nem üzemanyag szegmensben viszont erős lehetett az értékesítés, viszont figyelembe kell venni a magasabb költségeket is, amely miatt az erős értékesítési adatok ellenére, az EBITDA alacsonyabb szinten lehetett a korábbi időszakokhoz képest. A második negyedév során is éves alapon 66 százalékos volt a visszaesés a fogyasztói szolgáltatások EBITDA eredményében.

A gáz midstream szegmensben a szállítási mennyiségek a gáztárolók betáplálása miatt emelkedhettek, viszont az export csökkenhetett, a megugró működési költségek miatt pedig nem számítunk nagyon erős eredményre az egyébként is „kis” szegmensben. Habár a magasabb árak a gázpiaci környezetnek köszönhetően árbevételben segítenek, a működési költségek már az első félév során is 50 százalékkal emelkedtek, tehát az eredményhatás közel semleges vagy enyhén negatív lehetett.

Nincs jó erőben az árfolyam

Az elmúlt időszakban inkább csökkent a Mol árfolyama, és megközelítette a 2300-as támaszszintet is. Innen rövid fordulat következett, azonban a mostani időszakban inkább a 2450-es szint környékén oldalazik az árfolyam. Erőteljes emelkedés nem látszódik a mai napon sem a Mol árfolyamában, a korábbi szintek pedig változatlanok. Felfele leginkább az 50 napos mozgóátlag és a 2700 forintos szint lehet ellenállás, felette pedig a 200 napos mozgóátlag. A szeptemberi mélypont pedig egy esetleges esés során támaszt jelenthet. Természetesen a jelentés hozhat nagyobb volatilitást az árfolyamban, valamint a jövő heti kereskedési szünnapokat is érdemes figyelembe venni a magyar részvények kapcsán.

A Mol napi grafikonja (2022. 10. 24. 10:00)

 

Elemzés lezárása: 2022.10.25 13:53
Időtartam: Rövid táv (néhány hét)
A termék célpiaca: A megfelelési teszt alapján “közepes” besorolással bíró ügyfél

Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek. A KBC Securities a jogszabályoknak megfelelően elvégzi az értékesített termékek célpiaci vizsgálatát. A vizsgálat keretében értékeli a termékek jellemzőit, valamint az ügyfelekről rendelkezésére álló – megfelelési teszt kitöltése révén megszerzett - információkat.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Képes újabb varázslatra a Disney?

Varga Dániel | 2023.03.21 11:55
Emelkedésre készülne a részvény

8 fontos hír ma reggel

KBC Equitas | 2023.03.21 08:37
Forint, kötvényhozamok, európai autóipar, Mol

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!

Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.