Milyen faktorok befolyásolhatják a részvények kiválasztását? I.rész

Tőzsdeindex vagy aktív stratégia?

A befektetések területén nincs valamiféle titkos recept, amely minden körülmények között jó befektetési lehetőséget nyújt, de ugyanakkor azt sem lehet kijelenteni, hogy a portfólióválasztásnál nem érdemes egy tőzsdeindex mellett akár más kialakítású portfóliót választani. A minél nagyobb hozamok keresése során viszont különböző stratégiákat lehet alkalmazni, persze arra szintén nincsen garancia, hogy a hozamok a jövőben pozitívak lesznek, vagy felülmúlják a piaci indexet.

Itt jönnek a képbe a különböző tulajdonságok az egyes részvényeknél, amelyek alapján különböző faktorok szerint kialakított portfóliókról lehet beszélni.

A tradicionális tőzsdeindex (pl. S&P 500, DAX) követő stratégiákon kívül, sok tőkepiaccal foglalkozó szakember kutatott abban a témában, hogy hogyan lehetne felülteljesíteni a piacot, amely a historikus tapasztalok alapján nem is olyan egyszerű, sőt sok esetben az aktívabb portfóliókezelés a magasabb költségszintekkel rosszabb hozamot eredményez.

Azonban ez nem jelenti azt, hogy egyáltalán nem érdemes különböző stratégiákkal kísérletezni, és ezt több kutatás is alátámasztja. A stratégiák mögött általában széles körben kutatott tőkepiaci elméletek állnak.

Persze azt is fontos figyelembe venni, hogy a piacon persze többféle gondolkodású szereplő is tevékenykedik, akik eltérő stratégiákat kedvelhetnek.  Az MSCI rendszerezése alapján pedig alapvetően 6 olyan típust különböztethetünk meg, amelyek bizonyos időszakokban felül tudták teljesíteni a piacot. Az MSCI ezen szempontok szerint rendszerezett indexeit pedig több ETF is leköveti.

Vegyünk példaként 6 befektetőt:

  • Első befektetőnk nem szereti a bizonytalan cégeket ezért leginkább olyan vállalatokba fektetne, amelyek már régóta bizonyították, hogy magas megtérülés mellett tudnak működni, stabil profitabilitással és növekedéssel. Ezen kívül a befektetőnk a magas tőkeáttétellel működő cégeket sem szereti, így ezeknek a szempontoknak megfelelő céget keresne. A minőség faktor alapján ezeknek a kritériumoknak megfelelő cégeket lehet kiválogatni egy nagyobb portfólióba.
  • Következő befektetőnk a stabil részvényesi juttatásokat keresi, tehát a magas osztalékhozamú részvényeket részesíti előnyben (hozam faktor).
  • Harmadik befektetőnk nem szereti a túlárazott részvényeket, azonban ennek eldöntése azért nem olyan egyszerű. Az ilyen értékalapú (érték faktor) portfóliók kialakításánál leggyakrabban az előretekintő P/E, árfolyam/ könyv szerinti érték mutatókat használják, és az ezek alapján a piachoz képest alacsonyabb mutatókon forgó részvényeket súlyozzák felül.
  • Negyedik befektetőnk nemcsak a népszerű és ismertebb nagyobb cégeket szereti, hanem a kisebb méretű vállalatokba is szeretne fektetni. A méret faktor alapján léteznek olyan portfóliók, amelyek hasonlóan súlyozzák a kis cégeket, mint az olyan nagy piaci kapitalizációval rendelkező vállalatokat, mint az Apple vagy a Microsoft.
  • Vannak azonban olyan befektetők is, akik inkább az árfolyamot nézik és a korábban nagy árfolyamemelkedést mutató részvényeket kedvelik. A momentum faktor alapján olyan portfóliók alakíthatók ki, amelyekben az elmúlt fél és egy évben a legnagyobb emelkedéssel rendelkező cégek szerepelnek.
  • Végezetül utolsó befektetőnk számára fontos a stabilitás, és nem szereti, ha napról napra nagymértékben ingadoznak a befektetései. A piacon a különböző részvényeknek is eltérő mértékű lehet az árfolyamváltozása, amelyet a volatilitás mér. Az alacsony volatilitással rendelkező vállalatok részvényeit a minimum volatilitás faktor portfóliók foglalják össze.

Ezek alapján viszont felmerülhet a kérdés, hogy ki az a befektető, aki a legsikeresebb stratégiát tudhatja a magáénak. Egyáltalán van-e ilyen stratégia? A válasz nem egyértelmű, a gazdasági környezettől is függ, hogy éppen melyik faktor a felülteljesítő, blogunk következő részében pedig bemutatjuk, hogy milyen időszakokban lehet érdemes egy-egy faktor stratégiát választani.

 

 

Elemzés lezárása: 2020-06-12 14:12
Időtartam: N/A

Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

10 fontos hír ma reggel

KBC Equitas | 2022-07-01 08:36
MNB, infláció, kriptodevizák, Micron

Gyengébb környezetben tartja magát a McDonald’s

Cinkotai Norbert | 2022-06-30 13:57
Idén felülteljesítő a részvény

7 fontos hír ma reggel

KBC Equitas | 2022-06-30 08:37
Forint, európai infláció, amerikai gazdaság

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!

Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.