Az idei évben egyelőre nem úgy teljesítenek a részvénypiacok, ahogy azt az elmúlt évek során megszokhattuk. A makrokörnyezet megváltozása, a stagflációtól való félelem átírta a játékszabályokat, így a korábban kedvelt részvények alaposan alulteljesítenek idén. Azonban az úgynevezett „value” részvények, illetve a jellemzően stabil osztalékfizetőnek minősülő papírok kiemelkednek idén a piacokon, ahogy ezt a korábbi faktorokról szóló blogunkban is jeleztük.

A következő rövid blogsorozatunkban szeretnénk bemutatni, miért is lehetnek hasznosak ezek az osztalékfizető részvények, illetve milyen szempontokat lehet vizsgálni a portfóliónk összeállítása során.

Egy részvény vásárlása esetén mi is az adott vállalat tulajdonosaivá válunk. Így, amennyiben sikeres időszakot teljesít a cég, akkor mint tulajdonosok, mi is részesülhetünk ebből a haszonból, a részvényeink arányában pénzt juttathatnak vissza a tulajdonosoknak. Röviden ezt nevezzük osztaléknak.

Vannak társaságok, amelyek nem fizetik ki ezt a többletet, hanem inkább valamiféle befektetést hajtanak végre, hiszen ezáltal még nagyobb értéket teremthetnek a részvényesek számára. Felmerülhet a kérdés, hogy akkor egyáltalán miért fizetnek egyes vállalatok osztalékot, miért nem fektetik be mindig a termelt profitot. Sok régi nagyvállalat esetében már nem járna akkora értékteremtéssel egy új befektetés, így inkább a részvényesi hangulat javítása érdekében visszajuttatja a profit egy részét a tulajdonosoknak, így ezáltal is vonzóbbá teheti az adott részvény vásárlását.

Azok a cégek, amelyek még növekedési fázisban mozognak, többnyire nem fizetnek osztalékot, mivel a gyors ütemű fejlődéshez inkább felhasználják a korábbi időszakokban felgyülemlett nyereséget, és befektetések által próbálnak tovább növekedni. Ezek a növekedési részvények általában jóval magasabb volatilitás mellett kereskedhetők, így nagyobb kockázat mellett nagyobb hozamokat várnak el a befektetők is. Azonban a jelenlegi piaci környezet kifejezetten elbánt ezekkel a papírokkal, így a befektetők jelentős része elkezdett ismét a „value” részvények irányába kacsingatni, a magas osztalékot kínáló részvények egy része szintén közöttük található.

Talán a legfontosabb tulajdonsága egy osztalékokra építő portfóliónak, hogy valamelyest stabilabb lehet, hiszen hosszú távú tartás esetén a negyedévente, esetleg évente érkező osztalékok által generálhatunk profitot magunknak. Valamint a historikus tapasztalatok alapján a magas osztalékhozamú részvények a piachoz képest kisebb volatilitást mutatnak.

Így, ha az adott évben a részvényünk nem tud kiemelkedően teljesíteni, esetleg még esésnek is indul, így is hozzájuthatunk az elvárt bevételekhez, ami akár osztalék-újrabefektetés kapcsán opciót jelenthet.

Még nem esett szó arról, hogy akkor mennyi is az annyi, átlagosan milyen osztalékokra számíthatunk a nagy cégek esetében. Jelenleg az S&P 500 komponenseinek átlagos évesített osztalékhozama közel 1,4 százaléknak felel meg, így jól látható, hogy nem könnyű csak osztalékokból meggazdagodni. Természetesen összeállíthatunk magunknak egy ettől jóval jövedelmezőbb portfóliót is, de látni kell, hogy ezek a papírok is adnak azért árfolyamnövekedésből adódó hozamot, az osztalékhozam csak ezt egészíti ki.

Azt is fontos tisztázni, hogy attól, hogy egy részvény jelenleg bőséges osztalékot fizet, semmi sem jelent garanciát arra, hogy ez a jövőben is így fog történni. Azonban mégiscsak nagyobb biztonságban érezhetjük magunkat olyan vállalatok társaságában, amelyek az elmúlt években folyamatosan fizettek osztalékot, továbbá a profitabilitás esetében sem látni sérüléseket, így remélhetjük, hogy még hosszú távon folytatódni fog a jó széria. Az egyik ilyen kiemelt csoportnak az ún. osztalék arisztokrata részvények számítanak, ezekkel a blogsorozatunk második részében részletesebben is foglalkozunk.

Elemzés lezárása: 2022-05-20 16:21
Időtartam: N/A

Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

10 fontos hír ma reggel

KBC Equitas | 2022-07-01 08:36
MNB, infláció, kriptodevizák, Micron

Gyengébb környezetben tartja magát a McDonald’s

Cinkotai Norbert | 2022-06-30 13:57
Idén felülteljesítő a részvény

7 fontos hír ma reggel

KBC Equitas | 2022-06-30 08:37
Forint, európai infláció, amerikai gazdaság

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!

Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.