A sorozatunk korábbi részeiben már többször is említést tettünk a kötvényhozamok jelenlegi helyzetéről, a mostani írásunkban egy kicsit mélyebbre ásunk, megnézzük, hogyan is alakulnak a hozamok a tengerentúlon, illetve hazánkban.

Emelkedő hozamkörnyezet

Az elmúlt időben többször is belefuthattunk olyan hírekbe, miszerint az amerikai hozamgörbe invertálódott, megjelentek a recesszió előjelei. Alapvetően a hosszabb időtávú kötvények hozamai rendre magasabb szinteken mozognak, mint a rövidebb távú társaké, hiszen egy stabil gazdasági helyzetben folyamatos növekedést áraznak a piacok. A kamatemelések sora fékezheti a gazdasági növekedést, amely a hozamgörbe invertálódásához vezethet, amelyet sok elemző a recesszió előszeleként tart nyilván. Jelenleg több kanyart fedezhetünk fel az amerikai hozamgörbén, amely azt jelezheti, hogy a közeljövőben recessziót árazhat a piac.

A múltban többször a kamatemelési pálya tetőpontja környékén rajzolódott ki a 10 éves kötvényhozam lokális csúcsa is, jelenleg 4,5 százalék feletti alapkamatot vár jövőre az elemzői konszenzus, ugyan az egyre lassuló gazdasági adatok akár fékezésre is késztethetik a Fedet, azonban továbbra is stabilnak tűnik a munkaerőpiac, így a várakozások szerint folytatódhat a kamatemelés. Továbbá a legutóbbi kamatdöntő ülés után közzétett dot plot, amely a jegybankárok kamatemelési várakozásait jelzi, azt mutatta, hogy kamatvágásba csak 2024-ben kezdhet a jegybank, így akár jövőre is magas kamatkörnyezet maradhat fenn. Látni kell, hogy érdemi esést a kötvényhozamok esetében a múltban is a kamatvágások következtében tapasztalhattunk, míg jelenleg egyre magasabb kamatvárakozások jelennek meg időről-időre.

A magyar hozamokat tekintve még élesebb emelkedést tapasztalhatunk, hiszen a magyar jegybank tavaly májusban kezdte meg a kamatemelési ciklusát, így már 11,75 százalékos alapkamattal szembesülhetnek a befektetők. Ezzel párhuzamosan a kötvényhozamok is emelkedésnek indultak, az alapkamat mértéke egyelőre túlszárnyalja a 10 éves hozam mértékét, de a 9 százalék feletti hozam így sem mondható túl alacsonynak.

Milyen opcióink vannak?

A jelenlegi környezet korábban említett tények alapján okot adhat a kötvénypiacok térhódításra, azonban felmerülhet a kérdés, hogy milyen lehetőségek közül választhat egy befektető, ha a kötvénypiacon szeretne részesedést szerezni. A közvetlen kötvények megvásárlása helyett akár különböző ETF-eket is beszerezhetünk, itt is lehetőségünk van a különböző lejáratú kötvénycsomagok közül választani. A korábban említett árfolyamkockázat azonban jelentős az ETF esetén is, hiszen a hosszú lejáratú kötvényeket, ahogy korábbi írásunkban már említettük, érzékenyebben érinthetik a kamatnövekedések. Vegyük példának az iShares 20 évnél is hosszabb lejáratú kötvényeket tömörítő ETF-jét, látható, hogy a hozamkörnyezet emelkedésével párhuzamosan éles esés vette kezdetét a piacon. Amennyiben esésnek indulnának a kötvényhozamok, akkor ellentétes mozgás vehetné kezdetét az ETF árfolyamán, ahogy az a múltban többször is lezajlott. Azonban továbbra is érdemes hangsúlyozni, hogy egyelőre nem látni a hozamemelkedések végét, így tovább csökkenhet még a közeljövőben az ETF árfolyama.

Itthon érdemes megkülönböztetnünk három kötvényfajtát, beszélhetünk a különböző lejáratú államkötvényekről, az egyéves diszkontkincstárjegyekről, illetve az állampapírokról. A lakosság körében talán az utolsó lehetőség a legnépszerűbb, itt a piacon található a MÁP+, illetve az infláció alakulásához kötött PMÁP papír is.  Emellett hamarosan kezdetét veheti a Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP) forgalmazása is, amelynek kamata a 12 hónapos diszkontkincstárjegy hozamához lesz kötve. Fontos, hogy ezeket a termékeket csupán magánszemélyek vásárolhatják meg, míg a különböző államkötvényeket akár jogi személyek is megvehetik.

Látni kell, hogy 3-4 éves lejáratú kötvények már 11-12 százalékos éves hozam mellett vásárolhatók meg. Ugyan a változó kamatkörnyezet a másodpiaci árakat mozgathatja, így a következő időben a várható évesített hozam is ennek megfelelően változhat. A diszkontkincstárjegyeket 3, 6 és 12 hónapos futamidő mellett értékesíti az Államkincstár, emellett kamatot nem fizet, hanem a lejáratkor fizetendő névérték alatt vásárolhatók meg ezek a papírok.

Ha magánszemélyként különböző kötvényeket vásárolunk, akkor mindenképp érdemes odafigyelni a kibocsátás dátumára. Ennek azért van jelentősége, mivel a 2019. június 1-je után kibocsátott termékek esetében nem terhel minket kamatfizetési kötelezettség, míg az ezelőtt kibocsátott termékek kamatbevételei után 15 százalékos adót vagyunk kötelesek befizetni.

Az látható, hogy a jelenlegi kamatkörnyezet mellett igencsak vonzóvá válhatnak a magyar kötvények, hiszen ilyen mértékű hozamok mellett jelentősebb forint gyengülésre lenne szükség, hogy az amerikai kötvények forintban számított hozama felülmúlja a magyar kötvényeket. Ugyan már többször is említettük, hogy a diverzifikáció fontos, így akár dollár, akár euró alapú kötvényeknek is lehet helyük a kötvényportfóliónkban.

A sorozatunk következő részében bemutatjuk, hogyan is teljesítettek az elmúlt időben az amerikai kötvényindexek, mekkora hozamot biztosítottak a befektetők számára. Emellett összevetjük a részvénypiacok teljesítményével a kötvénypiacokat, illetve a magyar befektetők számára elérhető hozamokat is vizsgáljuk.

Elemzés lezárása: 2022.09.23 16:16
Időtartam: N/A
A termék célpiaca: N/A

Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek. A KBC Securities a jogszabályoknak megfelelően elvégzi az értékesített termékek célpiaci vizsgálatát. A vizsgálat keretében értékeli a termékek jellemzőit, valamint az ügyfelekről rendelkezésére álló – megfelelési teszt kitöltése révén megszerzett - információkat.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Útjára indulna a Ford

KBC Equitas | 2022.10.07 13:31
Izgalmassá vált a technikai kép

12 fontos hír ma reggel

KBC Equitas | 2022.10.07 08:41
Amerikai munkaerőpiac, magyar gazdaság, AMD, Mol

Marvell Technology: Javulhat a technikai kép

Grébel Szabolcs | 2022.10.06 16:06
Segíthet a 200 hetes mozgóátlag

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!

Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.