A sorozatunk korábbi részeiben már többször is említést tettünk a kötvényhozamok jelenlegi helyzetéről, a mostani írásunkban egy kicsit mélyebbre ásunk, megnézzük, hogyan is alakulnak a hozamok a tengerentúlon, illetve hazánkban.

Emelkedő hozamkörnyezet

Az elmúlt időben többször is belefuthattunk olyan hírekbe, miszerint az amerikai hozamgörbe invertálódott, megjelentek a recesszió előjelei. Alapvetően a hosszabb időtávú kötvények hozamai rendre magasabb szinteken mozognak, mint a rövidebb távú társaké, hiszen egy stabil gazdasági helyzetben folyamatos növekedést áraznak a piacok. A kamatemelések sora fékezheti a gazdasági növekedést, amely a hozamgörbe invertálódásához vezethet, amelyet sok elemző a recesszió előszeleként tart nyilván. Jelenleg több kanyart fedezhetünk fel az amerikai hozamgörbén, amely azt jelezheti, hogy a közeljövőben recessziót árazhat a piac.

A múltban többször a kamatemelési pálya tetőpontja környékén rajzolódott ki a 10 éves kötvényhozam lokális csúcsa is, jelenleg 4,5 százalék feletti alapkamatot vár jövőre az elemzői konszenzus, ugyan az egyre lassuló gazdasági adatok akár fékezésre is késztethetik a Fedet, azonban továbbra is stabilnak tűnik a munkaerőpiac, így a várakozások szerint folytatódhat a kamatemelés. Továbbá a legutóbbi kamatdöntő ülés után közzétett dot plot, amely a jegybankárok kamatemelési várakozásait jelzi, azt mutatta, hogy kamatvágásba csak 2024-ben kezdhet a jegybank, így akár jövőre is magas kamatkörnyezet maradhat fenn. Látni kell, hogy érdemi esést a kötvényhozamok esetében a múltban is a kamatvágások következtében tapasztalhattunk, míg jelenleg egyre magasabb kamatvárakozások jelennek meg időről-időre.

A magyar hozamokat tekintve még élesebb emelkedést tapasztalhatunk, hiszen a magyar jegybank tavaly májusban kezdte meg a kamatemelési ciklusát, így már 11,75 százalékos alapkamattal szembesülhetnek a befektetők. Ezzel párhuzamosan a kötvényhozamok is emelkedésnek indultak, az alapkamat mértéke egyelőre túlszárnyalja a 10 éves hozam mértékét, de a 9 százalék feletti hozam így sem mondható túl alacsonynak.

Milyen opcióink vannak?

A jelenlegi környezet korábban említett tények alapján okot adhat a kötvénypiacok térhódításra, azonban felmerülhet a kérdés, hogy milyen lehetőségek közül választhat egy befektető, ha a kötvénypiacon szeretne részesedést szerezni. A közvetlen kötvények megvásárlása helyett akár különböző ETF-eket is beszerezhetünk, itt is lehetőségünk van a különböző lejáratú kötvénycsomagok közül választani. A korábban említett árfolyamkockázat azonban jelentős az ETF esetén is, hiszen a hosszú lejáratú kötvényeket, ahogy korábbi írásunkban már említettük, érzékenyebben érinthetik a kamatnövekedések. Vegyük példának az iShares 20 évnél is hosszabb lejáratú kötvényeket tömörítő ETF-jét, látható, hogy a hozamkörnyezet emelkedésével párhuzamosan éles esés vette kezdetét a piacon. Amennyiben esésnek indulnának a kötvényhozamok, akkor ellentétes mozgás vehetné kezdetét az ETF árfolyamán, ahogy az a múltban többször is lezajlott. Azonban továbbra is érdemes hangsúlyozni, hogy egyelőre nem látni a hozamemelkedések végét, így tovább csökkenhet még a közeljövőben az ETF árfolyama.

Itthon érdemes megkülönböztetnünk három kötvényfajtát, beszélhetünk a különböző lejáratú államkötvényekről, az egyéves diszkontkincstárjegyekről, illetve az állampapírokról. A lakosság körében talán az utolsó lehetőség a legnépszerűbb, itt a piacon található a MÁP+, illetve az infláció alakulásához kötött PMÁP papír is.  Emellett hamarosan kezdetét veheti a Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP) forgalmazása is, amelynek kamata a 12 hónapos diszkontkincstárjegy hozamához lesz kötve. Fontos, hogy ezeket a termékeket csupán magánszemélyek vásárolhatják meg, míg a különböző államkötvényeket akár jogi személyek is megvehetik.

Látni kell, hogy 3-4 éves lejáratú kötvények már 11-12 százalékos éves hozam mellett vásárolhatók meg. Ugyan a változó kamatkörnyezet a másodpiaci árakat mozgathatja, így a következő időben a várható évesített hozam is ennek megfelelően változhat. A diszkontkincstárjegyeket 3, 6 és 12 hónapos futamidő mellett értékesíti az Államkincstár, emellett kamatot nem fizet, hanem a lejáratkor fizetendő névérték alatt vásárolhatók meg ezek a papírok.

Ha magánszemélyként különböző kötvényeket vásárolunk, akkor mindenképp érdemes odafigyelni a kibocsátás dátumára. Ennek azért van jelentősége, mivel a 2019. június 1-je után kibocsátott termékek esetében nem terhel minket kamatfizetési kötelezettség, míg az ezelőtt kibocsátott termékek kamatbevételei után 15 százalékos adót vagyunk kötelesek befizetni.

Az látható, hogy a jelenlegi kamatkörnyezet mellett igencsak vonzóvá válhatnak a magyar kötvények, hiszen ilyen mértékű hozamok mellett jelentősebb forint gyengülésre lenne szükség, hogy az amerikai kötvények forintban számított hozama felülmúlja a magyar kötvényeket. Ugyan már többször is említettük, hogy a diverzifikáció fontos, így akár dollár, akár euró alapú kötvényeknek is lehet helyük a kötvényportfóliónkban.

A sorozatunk következő részében bemutatjuk, hogyan is teljesítettek az elmúlt időben az amerikai kötvényindexek, mekkora hozamot biztosítottak a befektetők számára. Emellett összevetjük a részvénypiacok teljesítményével a kötvénypiacokat, illetve a magyar befektetők számára elérhető hozamokat is vizsgáljuk.

Elemzés lezárása: 2022.09.23 16:16
Időtartam: N/A
A termék célpiaca: N/A

Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A pénzügyi eszközök értéke, ára vagy a belőlük származó jövedelem változhat, illetve az árfolyamváltozások ezeket befolyásolhatják. Ezen változások következtében a pénzügyi eszközökbe történő befektetés értéke csökkenhet. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek. A KBC Securities a jogszabályoknak megfelelően elvégzi az értékesített termékek célpiaci vizsgálatát. A vizsgálat keretében értékeli a termékek jellemzőit, valamint az ügyfelekről rendelkezésére álló – megfelelési teszt kitöltése révén megszerzett - információkat. Weboldalunk látogatói az anyagainkban feltüntetett pénzügyi instrumentumok tekintetében az azokban megjelölt célpiacon kívülre is eshetnek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A marketingközleményben említett pénzügyi eszközök, illetve befektetési stratégiák nem alkalmasak minden befektető számára. Az abban szereplő vélemények és ajánlások nem veszik figyelembe az egyes ügyfelek egyéni helyzetét és személyes körülményeit, pénzügyi helyzetét, ismereteit, tapasztalatait, céljait vagy igényeit, valamint nem hivatottak konkrét pénzügyi eszközöket vagy befektetési stratégiákat ajánlani az egyes befektetőknek. A marketingközlemény elsősorban olyan befektetők számára készült, akiktől elvárható, hogy befektetési döntéseiket saját maguk, önállóan hozzák meg és döntsenek a marketingközleménnyel érintett pénzügyi eszközökbe történő befektetés célszerűségéről, figyelembe véve különösen az árat, a lehetséges veszélyeket és kockázatokat, saját befektetési stratégiájukat, valamint saját jogi, adózási és pénzügyi helyzetüket. A marketingközlemény maga nem képezheti a befektetési döntések egyetlen alapját.

A befektetőnek a befektetés alkalmasságának megítélése szempontjából szükséges lehet saját felelősségre szakmai tanácsot kérnie, ideértve az adótanácsadást is, az elemzésben nevesített vagy ajánlott pénzügyi eszközökkel, egyéb befektetési eszközökkel, befektetési stratégiákkal kapcsolatban.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Nike: Visszatérhet a növekedés?

Varga Dániel | 2023.09.29 14:14
Elégedettek a befektetők a gyorsjelentéssel

8 fontos hír ma reggel

KBC Equitas | 2023.09.29 08:38
Devizák, MNB, infláció, Nike

Mi történik a zöldenergia szektorával?

Varga Dániel | 2023.09.28 16:41
Érdemtelenül bántak el a szektorral a befektetők?

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!

Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.