Jól járnak a Telekom részvényesei a montenegrói leány eladásával, mivel számításaink szerint részvényenként 10 forintot nyernek az ügyleten. Az árfolyam is pozitívan reagált, elérte célszintünket, a bejelentés miatt így 520 forintról 530 forintra emeljük azt, és a veszteségvágó megbízás emelésével profitot biztosítunk be.

pro
 • Áron felül adták el a montenegrói leányt
 • Egyszerűsödött a működés
 • Egy esetleges felvásárlás esélye is enyhén nőtt
 • Nőtt a nagyobb osztalékok esélye
contra
 • Alacsonyabb lesz az operációból származó eredmény
 • Csökken a cég súlya a Deutsche Telekom csoporton belül

Eladja a montenegrói leányt a Magyar Telekom, derült ki a mai közleményből. Ennek értelmében 38,1 milliárd forintot kap majd a több mint 76 százalékos részesedésért a vállalat, ugyanakkor a konszolidációs körből is kikerül a cég.

A vevő a Hrvatski Telekom lesz majd, ami annak kapcsán érdekes szempont, hogy a Magyar Telekomhoz hasonlóan szintén a Deutsche Telekom a nagy tulajdonos. Ez alapján azt is lehet mondani, hogy a Deutsche Telekom egyik cégétől a másik cégéhez teszi a montenegrói leányt.

A lépés azzal is magyarázható, hogy a horvátok elképzelhető, hogy hatékonyabban tudnák működtetni a vállalatot. A Magyar Telekomon belül ugyanis csak alig 4 százalékos a szegmens súlya, míg a horvátoknál 7-8 százalékos lenne az ottani alacsonyabb bevételek és EBITDA miatt. Emiatt nagyobb hangsúlyt kaphat az egység.

Akár viszont a Magyar Telekom felvásárlására vonatkozó spekulációk is felerősödhetnek. Ennek alapja az lehet, hogy a német anyavállalat így egyszerűsíti a Telekom működését, ami akár egy közelgő felvásárlásnak is megágyazhat. Bár nem lehet kizárni ennek esélyét, mi egyelőre nem adnánk ennek túl nagy valószínűséget, tekintve hogy a csekély súlyú macedón leány is ott van még.

Mit jelent ez a részvényeseknek?

A 2017-es célkitűzések az eladás miatt a korábbinál alacsonyabbak lesznek majd, az árbevétel 585-595 milliárd helyett 560-570 milliárd forintra, míg az EBITDA 189-193 milliárd helyett 181-185 milliárd forintra módosult. Ez alapján 25 milliárd forintos árbevételt, és 8 milliárd forintos EBITDA-eredményt veszít el a cég.

Számításaink szerint a lépés pozitív a részvényesek számára, mivel a vételárat magasabbnak ítéljük a tulajdonrész értékénél. Főleg a korábbi modellezésünkből indultunk ki, a főbb számítások az alábbiak:

 • A 2017-es évben minimális lesz a hozzájárulás (egy havi), innentől kezdve nem számolunk az operációval.
 • A montenegrói egység bevétele évek óta csökkenést mutat, nagyjából 10 százalékkal marad most el a 2009-es szintektől.
 • Az EBITDA termelés viszont a céges átlag felett van valamivel, 33-34 százalék közelében mozog, így az éves EBITDA 10 milliárd forint körül volt eddig, igaz, ez is csökkenő pályán mozgott.
 • Alacsonyabb lehet viszont a CAPEX is, 2012 óta 30 milliárd forintot fizetett ki a cég, éves átlagban nagyjából 6 milliárd forinttal lehet számolni. Ez egyébként egybevág a menedzsment által adott iránymutatással is, ahol 5 milliárd forint közelében van a becslés.
 • Ha a montenegrói 10 százalékos adókulccsal számolunk, akkor megközelítőleg 8 milliárd forint lehet az, ami operáció szinten kiesik a következő években, viszont nagyjából 6 milliárdot spórol a Telekom az alacsonyabb beruházások miatt. Ez alapján 2 milliárd forint lehet az éves szintű kiesés.
 • Ha a korábbi értékelésnél alkalmazott tőkeköltségből indulunk ki, akkor egy örökjáradék képlet alapján ez nagyjából 25-30 forint közé tenné be az egység részvényenkénti értékét.
 • Ez viszont alacsonyabb, mint a vételár, ami részvényenként 36,5 forint, így számításaink szerint a részvényesek számára ez pozitív hír. Összességében 10 forintos növekedés azért feltételezhető.

Változhat az osztalék?

A befolyó pénz miatt csökkenhet a Magyar Telekom eladósodottsága, és a korábban kijelölt 30-40 százalékos célsávba térhet vissza. Számításaink szerint, a harmadik negyedéves adatokból kiindulva így 39,2 százalékos lehet a mutató, ami azért még így is igen közel van a sáv felső részéhez.

A befolyó pénz miatt felerősödhetnek a nagyobb osztalékkal kapcsolatos spekulációk. A részvényenkénti 36,5 forintos vételár akár arra is elég lehet, hogy három éven keresztül 10 forinttal nagyobb legyen az osztalék a korábban tervezettnél, vagy akár arra is, hogy rendkívüli osztalékot fizessen ki a vállalat. Az ezzel kapcsolatos tervek viszont nem ismertek, az viszont kiderült a közleményből, hogy a 2016-os év után részvényenkénti 25 forint a célkitűzés (ahogyan eddig is).

Az elmúlt hónapokban érezhető volt a fejlett piacokon a kötvényhozamok emelkedése, ami elméletileg azért nem jó hír a magasabb adóssággal bíró cégeknek. Emiatt úgy gondoljuk, hogy a 39,2 százalékos eladósodottság mellett azért nem biztos, hogy a Magyar Telekom sietni fog majd egy esetleges rendkívüli osztalékkal. A 2018-ban esedékes osztalék viszont így nagyobb lehet, és a lépés megerősít minket abban, hogy továbbra is reálisnak tartjuk a papíronkénti 35 forintos osztalék kifizetését. Ezt akár már a februári negyedéves jelentés során kommunikálhatja a menedzsment.

Elértük a célszintet

A bejelentés után a befektetők pozitívan fogadták a híreket, 512 forint közeléből 522 forintig is eljutott a részvény, de jelenleg is 520 forint közelében áll a papír. Ez alapján viszont elértük korábban többször is megfogalmazott kereskedési ötletünk célszintjét, az 520 forintot, így a kapott osztalékkal együtt már 20 százalékos pluszban áll kereskedési ötletünk.

A mostani hírek után úgy véljük, hogy 530 forint is reális szint lehet, tekintve a 10 forintos növekedést. Emiatt a célszintet enyhén felfelé módosítjuk, 530 forintra emeljük. A tekintélyes plusz miatt a veszteségvágó megbízást is felfelé módosítjuk, 460 forintra emeljük, a 200 napos mozgóátlag alá. Így 3,5 (osztalékkal együtt) 7 százalékos pluszt már biztosan elérhetünk az ötleten.

Újabb beszállót ezzel együtt nem javaslunk a mostani szinteken. Egyrészt azért, mert a részvény már komoly menetelésen van túl, másrészt pedig azért, mert a Digi érkezése komoly kockázatot jelent. Ezek a kockázatok pedig elég jelentősek, még úgy is, hogy az osztalékralinak statisztikai alapon azért lehet esélye. Azt is látni kell, hogy az 530 forintos célszint is kevesebb, mint 2 százalékra van, vagyis nem túl magas a felértékelődési potenciál sem.

A Magyar Telekom heti grafikonja

Elemzés lezárása: 2017-01-10 14:09
Időtartam: N/A

Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!

Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.