Vegyesen sikerült az OTP tavalyi negyedik negyedéve, a bank a működési sorokon remekelt, az adózott profit viszont elmaradt a piaci várakozásoktól. Ezt azonban a rossz hitelek meglehetősen konzervatív céltartalékolása magyarázza, a folyamatok összességében továbbra is jónak mondhatók. A menedzsment várakozásai szerint ráadásul az idei év is jól alakulhat, az osztalék is tovább emelkedhet. 

Az elmúlt időszakban az OTP az esetek igen nagy százalékában a várakozások feletti gyorsjelentést közölt. Az ember már-már azt is gondolhatta, hogy a bank „rabja” a piac rövid távon való elkápráztatásának (amit hosszú távú befektetők inkább figyelmeztető jelzésként értelmeznek), amire ezúttal rácáfolt a bank. Sokkal jobb eredmény is kijöhetett volna annál, mint amit alább a táblázatban láthatunk, de az OTP inkább az idei évre tartalékol, hogy a marzsok szűkülése esetén legyen még puskapor a tarsolyában.

Az eredmény azért lett ugyanis 14 százalékkal rosszabb az elemzői várakozásoknál, mert a bank jelentősen megemelte a negyedéves céltartalékolási költségeket. Nem szükségből, sokkal inkább a lehetőségekkel élve, óvatossági szempontokat mérlegelve. Érdemes ezért kicsit feljebb is megnézni, hogy mit hozott a negyedév. A nettó kamatbevétel és teljes bevétel is pozitív meglepetést okozott, sőt a működési eredmények 6 százalékkal a konszenzus felett alakultak. Az alapfolyamatok tehát jók (bár a magyar operációban éves alapon 20%-kal romló működési eredmény nem fest jól), sőt jobbak mint amire sokan számítottak.

Az idei év miatt sem lehet panasz

A menedzsment szerint az idei év is lesz olyan jó, mint a tavalyi. Ahogy egy évvel ezelőtt, úgy most is 15 százalékot meghaladó tőkearányos nyereséget várnak (ez erősebb az elemzői konszenzus szerinti 14%-os várakozásokhoz képest), az osztalék mértéke pedig alapszcenárió szerint további 15%-kal nőhet tovább (ami valamivel pesszimistább feltételezés a 250 forintos papíronkénti osztalékvárakozásokhoz képest). Idén a kamatmarzsok tovább szűkülhetnek 15-20 bázisponttal, és a költségek is emelkedhetnek 3-4 százalékkal, de a kockázati költségek a javuló hitelportfólió miatt csökkenhetnek, és a teljesítő hitelvolumen is egyszámjegyű ütemben nő majd tovább.

Lássuk, milyenek a folyamatok!

A bevételek az elmúlt pár negyedévben emelkednek, a negyedik negyedévben ráadásul már éves szinten is szép növekedést láthatunk. Ez elsősorban a díj és egyéb bevételeknek köszönhető, a kamatbevétel éves alapon egyelőre stagnál. A kamatmarzsok ugyanis tovább csökkennek, amit teljesen egyelőre a hitelállomány bővülése sem tudott ellensúlyozni. Utóbbi tekintetében mindenesetre szép (3%-os) növekedést láthatunk, ráadásul a vállalati hitelek 8 százalékos bővülése mellett már a lakossági volumen is nőtt 2 százalékkal 2015 végéhez képest.

A hitelállomány növekedéséhez a magyarországi AXA portfólió novemberi konszolidációja nagyban hozzájárul, de ezt leszámítva is van növekedés. A teljesítő hitelek éves szinten 6 százalékkal híztak, az AXA-t leszámítva 3 százalékos lett volna a bővülés. Az ukrán és bolgár hitelbővülés mellett a negyedik negyedévben az orosz operációnál is erős folyósítások történtek.

A működési költségek emelkednek ugyan, de a bevételeknél kisebb ütemben, így a bank működési eredmény szintjén 11,5 százalékos éves bővülésre képes. Hozzá kell persze tenni, hogy nagyon alacsony a bázis, és az előző negyedévekhez képest nagyjából szinten levő a működési eredmények alakulása.

A kockázati költségek azonban jelentősen emelkedtek, a bank sokkal többet céltartalékolt, mint a korábbi negyedévekben. Azt gyorsan hozzá kell tenni, hogy nem azért, mert hirtelen nagyon elkezdett romlani a portfólió minősége, sőt. A negyedik negyedévben mindössze 25 milliárd forinttal nőtt a késedelmes hitelállomány, amiből 15 milliárdot az AXA konszolidálása magyaráz. Oroszországban igen nagy a javulása, a magyar és bolgár operációkban pedig lényegében nem nőtt a rossz hitelek állománya.

Látszik is, hogy a késedelmes hitelek aránya tovább mérséklődött 14,7 százalékra, miközben a céltartalékkal való fedezettség megnőtt közel 97 százalékra (100% feletti már a fedezettség az orosz-ukrán-bolgár leányoknál). Ilyen alacsony rossz hitel beáramlás és magas fedezettség mellett nem véletlenül várja a menedzsment, hogy idén tovább csökkenhetnek a kockázati költségek. Igazából a negyedik negyedéves céltartalékolással a tavalyi és idei év profittermelése sokkal kiegyenlítettebben alakulhat a lépés következtében.

Bár az adózott profit elmarad az elemzői várakozásoktól, gyorsan érdemes megjegyezni, hogy utoljára 2011-ben volt a mostaninál erősebb évzárása a banknak. Az éves gördülő profitsor így a válság előtti szintekre kapaszkodott vissza, amiben fontos szerepe volt tavaly az orosz-ukrán leánybankok eredményességi fordulatának, valamint a stabilan erős magyar és bolgár egységeknek. 

Bár a nettó profit rosszabb lett a vártnál, és a magyar operáció ban gyengébben alakult a negyedév, a működési folyamatok összességében továbbra is jó irányba mutatnak az OTP-nél. Nagyon konzervatívan céltartalékoltak, ez növelte meg a költségeket, idén majd ilyen fronton lehetnek megengedőbbek. A kamatmarzs ugyan csökken, de a hitelvolumen emelkedő, ami idén szintén magas megtérülést eredményezhet.  

Az OTP napi árfolyama

Elemzés lezárása: 2017-03-03 07:55
Időtartam: N/A

Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!

Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.