Az elmúlt napokban jelentősebb felpattanás volt a piacokon, és ez a technológiai szektoron is látszódik. Egy jelentősebb korrekció megállni látszik a Marvell Technology részvényénél is, a közelmúltban kialakult egy dupla alj a grafikonon. Bár a szektor összességét nézve a fundamentumok romlottak, relatív előnyösebb pozícionáltsággal rendelkezik a Marvell a több gyártóhoz képest, mivel elsősorban szerverekhez készít chipeket, ez a piac pedig ellenállóbb maradhat egy gyengébb piaci ciklussal szemben, mint a személyi felhasználásra szánt eszközök piaca.

Korrekció zajlik a chipgyártók esetében is, és a teljes technológiai szektor sem teljesít jól az elmúlt időszakban. Amellett viszont, hogy a múltbeli mozgások alapján most kevésbé vonzóak a chipgyártók, a szektoron belül felülteljesítő cégeket érdemes lehet figyelni, ráadásul, ahogyan az elmúlt pár napban is látható volt, rövidtávon egy erőteljes felpattanás is jöhet a túladottsághoz közelítő részvényeknél.

A 2021-től kezdődő csökkenő trendvonalból már korábban kitört az árfolyam, és úgy tűnik egy oldalazó sáv alakulhat ki. A 41 dolláros szint körül kialakult egy dupla alj, a korábbi csökkenő trendcsatornából pedig már kilépett az árfolyam.

Az elmúlt pár nap emelkedése segített az árfolyamnak, ezzel pedig a technikai kép is javult. Amennyiben ki tudna alakulni egy sáv a 41 és az 58 dolláros szint között, az árfolyam ebben az esetben a sáv aljához van még közel, tehát egy javuló piaci hangulatban az 58 dolláros szinteket célozhatná meg a részvény.

Támaszként tehát a 41 dolláros szintet érdemes figyelni, ennek letörése szignifikáns negatív jelzés lenne, és a csökkenő trend folytatódását eredményezné. A jelenlegi mozgás alapján a technikai képből egy csökkenő trend utáni oldalazásra lehet következtetni. Fontos azonban megemlíteni, hogy egy ismét negatívvá váló piaci hangulatban aligha lesznek felülteljesítők a technológiai cégek a piaci egészéhez képest.

A Marvell Technology napi grafikonja (2022. 10. 06. nyitás előtt)

A Marvell Technology részvénye a 2021-es szintekre süllyedt vissza, a heti grafikon alapján pedig a 200 hetes mozgóátlag szintje jelenthet erősebb támaszt az árfolyamnak. A 41 dollár körüli szinten 2021-ben is kialakult egy dupla alj, ahonnan fordulni tudott az árfolyam, és most is hasonló a technikai kép. A csökkenő trend egyértelmű megtörésére viszont a 60 dolláros szintek elérésekor kerülne sor, viszont egy oldalazó mozgásba átválthat a részvény a nagyobb korrekció után.

A Marvell Technology heti grafikonja (2022. 10. 06. nyitás előtt)

A szektoron belül azonban érdemes egyes cégeket figyelni, hiszen az elmúlt időszak hozamaiban nagyobb különbség mutatkozik még úgyis, hogy a szektor egésze negatívan teljesített. Június vége óta a Marvell Technology felülteljesítőnek mondható a szektoron belül, bár összességében oldalazott az árfolyam, a június végi szintekhez képest jelenleg 10 százalékkal van feljebb a részvény. Ugyanezen időszak alatt a félvezető szektort összefoglaló Philadelphia Semiconductor index mínusz 1,2 százalékos teljesítményt ért el, ez viszont a Marvell esetében az erőteljesebb rövidtávú felpattanásnak is köszönhető. A Marvellhez képest pedig például az Nvidia, Intel vagy AMD részvénye inkább alulteljesítő volt az egész szektoron belül is, pedig egyértelműen a fő amerikai gyártókról van szó. A felülteljesítés a technikai képen túl a fundamentumokkal is indokolható.

A közelmúltban több gyártó is figyelmeztetett az elmúlt évekhez képest gyengébb piaci ciklus eljövetelére, amely az előrejelzések visszavágásában is megmutatkozott. Főként a sokkal jobban ciklikus, személyi felhasználásra szánt eszközökben várható a kereslet visszaesése, tehát pl. a PC, okostelefon eladásokban jöhet nagyobb csökkenés. Emiatt azok a gyártók, amelyek kitettsége ezekben a szegmensekben magas relatív rosszabbul teljesíthetnek. Valamelyest ellenállóbb lehet a vállalati szegmens, így azok a gyártók, akik főként erre a szegmensre fókuszálnak mérsékeltebb negatív hatásokkal szembesülhetnek, illetve várhatóan kisebb volatilitást fognak mutatni a bevételi és nyereségességi mutatók is.

A Marvell Technology fő piaca pedig a szerverekhez készített ún. DPU-k (data processing unit), amely a CPU és GPU-k mellett egy újabb specializált processzor kategóriát jelent kifejezetten a magas számítási kapacitást igénylő feladatok elvégzésére a felhő alapú rendszerekben, illetve a mesterséges intelligencia területén. Természetesen a Marvell Technology a nagy chipgyártókkal együtt (Nvidia, Intel, AMD) van jelen ezen a piacon, viszont a Marvell bevételei sokkal inkább a nagyvállalati kereslettől függenek. A DPU piac mellett a különböző hálózatbiztonsági megoldásoknál, illetve autóipari felhasználásra készült félvezetőket is gyárt a Marvell.

Az elmúlt negyedévek alapján még tovább tudott növekedni a Marvell Technology bevétele, illetve a felvásárlásoknak is köszönhetően éves alapon 20 és 15 százalékos növekedés várható a következő negyedévekben a cégtől. Lassulásra persze lehet számítani, hiszen korábban 60 százalék feletti is volt a bevételnövekedés üteme. A bevételnövekedés mellett az elmúlt években a profitabilitás is javult a Marvell Technology-nál, jelenleg már stabilan nyereséges a vállalat 4 negyedév óta, és 10 százalékkörüli adózott eredményhányadot ért el a legutóbbi negyedéves jelentés alapján.

A részvény értékeltségénél eközben a 2020-as mélypontnál is alacsonyabb szintek láthatók. Jelenleg 18 körüli előretekintő P/E rátán forog a részvény, miközben az 5 éves átlag 24 volt. Ennél lejjebb csak 2018-ban járt az értékeltség, akkor a piaci esés miatt egészen 11 körülre süllyedt az előretekintő P/E ráta. Az elemzői célárak alapján pedig jelentős eltérés mutatkozik a konszenzus és a jelenlegi árfolyam között. A konszenzus 72 dollár környékén van, amely közel 50 százalékkal magasabb a jelenlegi árfolyamnál.

 

Elemzés lezárása: 2022.10.06 16:06
Időtartam: Rövid táv (néhány hét)
A termék célpiaca: A megfelelési teszt alapján “közepes” besorolással bíró ügyfél

Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek. A KBC Securities a jogszabályoknak megfelelően elvégzi az értékesített termékek célpiaci vizsgálatát. A vizsgálat keretében értékeli a termékek jellemzőit, valamint az ügyfelekről rendelkezésére álló – megfelelési teszt kitöltése révén megszerzett - információkat.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Milyen szektorban van az erő?

Cinkotai Norbert | 2022.11.30 15:24
Mit mutatnak az adatok?

Izgalmas mozgások az olajnál

Grébel Szabolcs | 2022.11.30 11:11
Kereskedési ötletet fogalmazunk meg

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!

Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.