Kisebb emelkedéssel nyitott a hazai piac a múlt hét után, amikor a nemzetközi piacokkal együtt azért egy korrekció volt látható a BUX indexben. Az emelkedést most is leginkább az OTP húzza, a Magyar Telekom, Mol és Richter részvénye enyhe pluszban tartózkodik. Egyedül az Opus árfolyama csökken kisebb mértékben. Az amerikai piacok zárva tartása miatt viszont elképzelhető, hogy kisebb mozgásokra kell számítani.

OTP

Múlt héten a 18500-as szintig emelkedett az OTP árfolyama, ehhez az európai bankszektor jó teljesítménye is hozzájárulhatott. Innen azért egy kisebb korrekció következett és visszatért 18000 alá az árfolyam. Technikai szempontból az 50 napos mozgóátlag áttörése pozitívum, akár a mostani mozgással vissza is tesztelheti ezt a szintet a részvény. Emiatt a napokban az 50-es mozgóátlagra kiemelten érdemes figyelni. Felfele a 18000-es szint ellenállás lehet, viszont legutóbb is könnyedén átvitte ezt a szintet az árfolyam, így inkább a 18500-18700 körüli zóna jelenthet erősebb ellenállást. Felette pedig már a korábbi csúcsokat veheti célba az árfolyam. Lefele a mozgóátlagok mellett a 17000 forintos szintre érdemes figyelni.

Múlt héten a Biuro maklerskie elemzője módosította az OTP-re vonatkozó célárát 22882 forintra, ezzel pedig tovább emelkedett a részvényre vonatkozó elemzői becslések átlaga, immár közelíti a 22000 forintos szintet.

Az OTP napi grafikonja (2022. 01. 17. 10:30)

Mol

Múlt héten fontos, a fogyasztói szolgáltatások szegmenst érintő változásokról bejelentéseket tett a társaság. A korábbi sajtóhírekkel nagyjából összhangban 417 lengyelországi töltőállomást vesznek meg, ezek viszonylag jó minőségűek, országos lefedettségűek, és további növekedési potenciál is lehet bennük. A vételár 610 millió dollár, azaz kutanként 1,46 millió, ez a sajtó által korábban becsültnél (1,5-2 millió dollár) kissé mérsékeltebb. Emellett bejelentették azt is, hogy a fenti tranzakció jóváhagyásától függően a Mol is elad 185 benzinkutat, egységenként átlagosan 1,4 millió dollárért. Ezek nagyrészt Magyarországon és kisebb részt Szlovákiában találhatóak.

A tranzakció a Mol közleménye szerint nem érinti az osztalékfizetési potenciált, és a felvásárlással a Fogyasztói Szolgáltatások szegmens EBITDA termelő képessége mintegy 70 millió dollárral emelkedhet a menedzsment kommentje alapján. Szintén múlt hétre esett egy másik bejelentés is, amely alapján a Mol 79 magyarországi töltőállomást vásárol meg a Norm Kft-től, ezek jelenleg Lukoil márkanév alatt üzemelnek. Az akvizíciók lezárása után a lengyel piacon lesz a második legnagyobb töltőállomás-állománya a Molnak, és Lengyelországban a harmadik legnagyobb szereplővé válik ilyen téren. A lépések illeszkednek a Mol hosszútávú stratégiájába, és mi is pozitívan értékeljük a fejleményeket.

A Mol részvénye jól teljesített a múlt héten, köszönhetően az akvizíciós hírek mellett az emelkedő olajáraknak is. 2 százalékot emelkedett öt nap alatt az árfolyam, ezzel felülteljesítette a BUX indexet. A részvény heti grafikonja látványossá vált, az árfolyam már egyértelműen áttörte az 200 hetes mozgóátlagot, az MACD indikátor pedig vételi jelzésre fordult.

További növekedés esetén a 2800 forintos szint lehetne a következő állomás, de hosszabb távon akár a 3050 forintos ellenállás is megcélozható lehetne. Amennyiben elakad a lendület, akkor a 200 hetes mozgóátlag tesztelhető vissza, alatta pedig a 2540 és a 2350 forint körüli támaszok lehetnek érdekesek. Elemzői célármódosítás nem történt, 3032 forint továbbra is a konszenzus, amely 14 százalékos felértékelődési potenciált mutat.

A Mol heti grafikonja (2022.01.17. 9:45)

 

Richter

Alulteljesítő volt a múlt hét során a Richter a magyar piacon, így a hét eleji növekedést követően lefordult az árfolyam, és végül 0,6 százalékos mínuszt produkált a heti teljesítményt vizsgálva. Sikerült ugyan áttörnie a 8800 forintos szinten újból az árfolyamnak, azonban nem tudott tartósan az ellenállás felett maradni a papír. A fontosabb szintek továbbra sem sérültek, így az emelkedő trendvonal mutathatja az utat az árfolyam számára.

Akadályt a 8800 forintos, illetve a 9200 forintos szint jelent továbbra is, míg védelmet a mozgóátlagok nyújthatnak. Az 50 napos átlag közelébe esett vissza ismét az árfolyam, így kedvező piaci hangulat mellett akár innen pattanhatna fel újból a részvény. Távolabbi támaszokat a 8200 forintos, illetve a 7800 forintos szintek jelenthetnek. Az MACD beadta eladási jelzését a múlt héten, így ez óvatosságra intheti a befektetőket.

A Richter napi grafikonja (2022. 01. 17. 10:30)

Magyar Telekom

Az utóbbi időben feljavult a Magyar Telekom technikai képe, így a több hetes emelkedést követően jelenleg az 50 hetes mozgóátlag áttörésén dolgozik a részvény. Ezt követően akadályokat jelenthetnek a papír számára a 430 és 440 forint környéki szintek, utóbbi ellenállást már közel két éve nem tudja áttörni az árfolyam. Az elmúlt időszakban a 400 forint körüli támasz többször is kisegítette a részvényt, így ez hosszútávon is menedéket jelenthet a Magyar Telekom számára. Távolabb a 386 forintos szint nyújthat még segítséget az árfolyamnak.

Indikátorokat tekintve az RSI az 50-es szint közelében tartózkodik, így, ha innen tovább tudna menetelni, az pozitív jel lehetne a részvény számára. Emellett az MACD is hamarosan fordulhat, így a vételi jelzés beadása is idő kérdése lehet. Múlt hét hétfőn érkezett egy célár emelés a Goldman Sachs elemzőjétől, amely 482 forintos célt tűzött ki, a korábbi 471 forintos célárat követően.

A Magyar Telekom heti grafikonja (2022. 01. 17. 10:30)

Opus

Jelentősebb erőt nem mutat az Opus részvénye, viszont az 50 napos mozgóátlag áttörése pozitívum lehet technikailag. A rövidtávú csökkenő trendből kilépett a részvény, lassan pedig felfele vette az utat az árfolyam. A 230-as szint áttörése viszont még várathat magára, amennyiben a 220-as szint környékén elfogy a lendület. A korábbi sávból való kitörés után valószínűsíthető, hogy a 200 és 230-as zónában maradhat a részvény, ha nem sikerül áttörni a 230-as szintet.

Az Opus napi grafikonja (2022. 01. 17. 10:30)

Elemzés lezárása: 2022-01-17 11:54
Időtartam: Rövid táv (néhány hét)

Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!

Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.