Enyhe gyengüléssel nyitotta a hetet a BUX index, bár a nemzetközi piaci hangulat sem erős. A blue chipek közül csak a Mol árfolyama tud erősödni, az OTP és a Richter gyengébben teljesít, a Magyar Telekom pedig stagnálást mutat. Múlt héten a Standard & Poor’s stabilról negatívra rontotta az ország adósbesorolásának kilátásait, amely negatív hatással volt a forint árfolyamára is, de a részvénypiacon is éreztetheti a hatását.

OTP

A 9700 körüli szintek megállították az OTP emelkedését a gyorsjelentés közzététele után, onnan kisebb korrekció kezdődött, amely a mai napon is folytatódik. A 8000-es szintekről viszont továbbra is határozott felpattanás látható, és alapvetően a fundamentumok sem alakultak rosszul a második negyedévben a gyorsjelentés alapján. Ugyan a kilátások között jelentősebb kockázatok vannak, de a második negyedévben a negatív hatások ellenére csoportszinten az OTP stabil eredményeket hozott, és a Core működés is jól teljesít. Felfele továbbra is a 10000 forintos szintet kellene elérnie az árfolyamnak, ez az első nagyobb ellenállás szint, amelyet a további ralihoz át kellene törnie az árfolyamnak. Míg lefele továbbra is az 50 napos mozgóátlag, illetve a 8000 forintos szint jelenthet támaszt.

Az OTP napi grafikonja (2022. 08. 15. 11:00)

Mol

Valamelyest visszaemelkedett a Mol árfolyama, azonban, ha az elmúlt hetek trendjét nézzük, inkább oldalazás látszódik az árfolyamban. A gyorsjelentés után sem jött meg igazán a lendület, és az olajszállítással kapcsolatos hírek is jelentősebb volatilitást hoztak a részvényárfolyamban. Az olajszállítás újraindulása viszont segített stabilizálni az árfolyamot.

Az árfolyam a 2800 és 2900 forintos szintek körül mozgott az elmúlt hetekben, a 3000-es szintet nem sikerült átlépnie. Ebben az oldalazó trendben a főbb támasz és ellenállásvonalak is változatlanok, tehát a 3000-es szint áttörése jelentene érdemi pozitív jelzést, míg a 2800 forintos szint letörése lehetne negatívabb technikai jelzés.

Az olajárakban szintén egy korrekció zajlik az elmúlt hónapokban, bár a jelenlegi árfolyam még mindig kedvező az energiaszektor számára, a Mol második negyedéves jelentésében pedig látható volt, hogy nagyon magas profitabilitást tud elérni a cég az olcsóbb orosz kőolajnak köszönhetően, még az adóhatások, illetve a hatósági áras üzemanyag mellett is.

A Mol napi grafikonja (2022. 08. 15. 11:00)

Richter

Erős nyáron van eddig túl a Richter, a június közepi 6600 forintos szintekről bőven 8000 forint fölé tudott kerülni az árfolyam, egyelőre pedig a szint tökéletesen tartja a részvényt. Az elmúlt napokban már gyengülést lehetett látni, a jelentés ugyan erős lett, de ezt már a piacok is kvázi beárazták azt megelőzően.

Technikailag az látható, hogy a 8000 forintos szint lehet az elsődleges támasz, majd azt követően akár a 7800 forint körül lévő 200 napos mozgóátlagot is érdemes lehet figyelni. Kedvezőtlen, hogy az indikátorok már lefelé tartanak, eladási jelzések után vagyunk, így egy korrekciós szakaszban járhat a papír, ami részben indokolt is a nagy menetelés után. A fentiek alapján sem tűnne még egészségtelennek a mozgóátlagokig történő korrekció, ugyanakkor a gyengülő forint kedvező hír lehet az exportőr számára.

A Richter napi grafikonja (2022. 08. 15. 11:00)

Magyar Telekom

A Telekomnál a jelentés szintén nem sikerült rosszul, a profit pedig így is igen erős tudott még maradni, hogy egyszeri tételek rontották az eredményt. Az árfolyam is lassan fordulat jeleit kezdi mutatni, de ehhez a mozgóátlag áttörésére is szükség lenne, ráadásul nem csak a 325 forint körüli szintek, hanem a korábban támaszt jelentő 335 forint környéki szinteket is át kellene törnie a részvénynek.

Az indikátorok mindenesetre felfelé tartanak és pozitív divergenciát mutatnak az árfolyammal, ez pedig kedvező jel lehet. Összességében tehát javuló pályán mozog a Telekom, ugyanakkor feltehetően a következő negyedéves jelentéseknél is erős számokra lesz majd szükség a tartósabb jó szerepléshez.

A Magyar Telekom napi grafikonja (2022. 08. 15. 11:00)

Opus

Kisebb pluszban nyitott az Opus árfolyama, azonban továbbra is a 150 forint körüli szinteken mozog az árfolyam. A forgalom viszont nagyon alacsony az elmúlt időszakban, ennek is köszönhető az árfolyam viszonylag mérsékelt mozgása. A 150 forint körüli szint támaszt jelenthet az árfolyamnak, azonban erről a szintről egy határozottabb elpattanásra lenne szükség, míg a hosszabb távú oldalazó, csökkenő trend megtörése még mindig várat magára.

Az Opus napi grafikonja (2022. 08. 15. 11:00)

Elemzés lezárása: 2022.08.15 11:47
Időtartam: Rövid táv (néhány hét)
A termék célpiaca: N/A

Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A pénzügyi eszközök értéke, ára vagy a belőlük származó jövedelem változhat, illetve az árfolyamváltozások ezeket befolyásolhatják. Ezen változások következtében a pénzügyi eszközökbe történő befektetés értéke csökkenhet. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek. A KBC Securities a jogszabályoknak megfelelően elvégzi az értékesített termékek célpiaci vizsgálatát. A vizsgálat keretében értékeli a termékek jellemzőit, valamint az ügyfelekről rendelkezésére álló – megfelelési teszt kitöltése révén megszerzett - információkat. Weboldalunk látogatói az anyagainkban feltüntetett pénzügyi instrumentumok tekintetében az azokban megjelölt célpiacon kívülre is eshetnek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A marketingközleményben említett pénzügyi eszközök, illetve befektetési stratégiák nem alkalmasak minden befektető számára. Az abban szereplő vélemények és ajánlások nem veszik figyelembe az egyes ügyfelek egyéni helyzetét és személyes körülményeit, pénzügyi helyzetét, ismereteit, tapasztalatait, céljait vagy igényeit, valamint nem hivatottak konkrét pénzügyi eszközöket vagy befektetési stratégiákat ajánlani az egyes befektetőknek. A marketingközlemény elsősorban olyan befektetők számára készült, akiktől elvárható, hogy befektetési döntéseiket saját maguk, önállóan hozzák meg és döntsenek a marketingközleménnyel érintett pénzügyi eszközökbe történő befektetés célszerűségéről, figyelembe véve különösen az árat, a lehetséges veszélyeket és kockázatokat, saját befektetési stratégiájukat, valamint saját jogi, adózási és pénzügyi helyzetüket. A marketingközlemény maga nem képezheti a befektetési döntések egyetlen alapját.

A befektetőnek a befektetés alkalmasságának megítélése szempontjából szükséges lehet saját felelősségre szakmai tanácsot kérnie, ideértve az adótanácsadást is, az elemzésben nevesített vagy ajánlott pénzügyi eszközökkel, egyéb befektetési eszközökkel, befektetési stratégiákkal kapcsolatban.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Nike: Visszatérhet a növekedés?

Varga Dániel | 2023.09.29 14:14
Elégedettek a befektetők a gyorsjelentéssel

8 fontos hír ma reggel

KBC Equitas | 2023.09.29 08:38
Devizák, MNB, infláció, Nike

Mi történik a zöldenergia szektorával?

Varga Dániel | 2023.09.28 16:41
Érdemtelenül bántak el a szektorral a befektetők?

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!

Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.