Az európai piacokkal együtt jó hangulatban indította a kereskedést a hazai tőzsde is, az osztalékfizetés után az OTP árfolyama újra a 10000 forintos szint felett jár, és a Mol árfolyama is erősödni tud, a Richter és a Magyar Telekom kezdte gyengüléssel a hetet. Az Opus árfolyama pedig kisebb elmozdulással még mindig a 200 forintos szint alatt jár.

 

OTP

Kisebb pluszban nyitott a bankszektor Európában, az OTP pedig az osztalékfizetés után kifejezetten jól teljesít, az árfolyam így gyorsan le is dolgozhatja az osztalékfizetés miatti csökkenést, amely további pozitívum lehet a befektetőknek az osztalékfizetés mellett. A technikai kép a korábbiakhoz képest nem sokban módosult, egyelőre úgy tűnik, hogy a bizonytalan piaci hangulatban is azért a 10000 forintos szintet az OTP árfolyama meg tudja tartani, mivel a szint letörése csak rövid ideig tudott megvalósulni. Így továbbra is elsődleges támasz lehet ez a szint. Ez alatt csak a márciusi mélypont jelenthetne további támaszt.

Felfele viszont a 11000 forintos szintet kellene áttörnie az árfolyamnak, ezzel együtt pedig az 50 napos mozgóátlag fölé kerülni. Mindaddig egy pozitív technikai fordulatról kevésbé lehet beszélni az OTP árfolyamgrafikonjánál. A 11000 forintos szint felett megnyílhatna a tér a 13000 forintos szint felé.

Az OTP napi grafikonja (2022. 05. 23. 10:45)

Mol

Gyenge hetet zárt a múlt héten a Mol, öt nap alatt 4,5 százalékot csökkent az árfolyam. A hét második felében romlott el a hangulat a hét első felében tapasztalt enyhe emelkedés után. A technikai kép így csütörtökön romlott el, az árfolyam letörte az 50 napos mozgóátlagot és a 2800 forintos szintet is, péntekre pedig már 2700 alá is leszúrt az árfolyam.

Ma délelőtt kedvezőbb a hangulat, és az árfolyam is határozottan felpattant, így akár vissza lehetne tesztelni a 2800 forintos szintet és az 50 napos mozgóátlagot is. Amennyiben pedig a lendület kitart, akkor akár a 3000 forintos szintet is megcélozhatná az árfolyam, hosszabb távon pedig a 3170 forintos éves csúcs is elérhető lehetne. Lefelé támaszként még a 200 napos mozgóátlag is érdekes lehet, amennyiben tovább romlana a hangulat.

Múlt héten a szlovák kormány támogatta a Pénzügyminisztérium javaslatát az orosz kőolajra kivetett különadóról, így a parlament elé kerülhet a törvényjavaslat. A szabályozás kifejezetten a Mol szlovák leányvállalatát érintené, a Brent-Ural különbözet miatt keletkező profit 30 százaléka lenne az adó, amelyből a szlovák kormány szerint akár 300 millió euró is befolyhat a költségvetésbe. A törvénytervezet kedvezőtlen a Mol számára, ugyanakkor csak az „extra” profitot érintené, azaz a jelenlegi kedvező körülmények fennmaradása esetén tompítaná csak a nyereséget. 

Az orosz importolaj sorsa pedig továbbra is nagyban függ az EU-s olajembargós tervek alakulásától. Katarina Barley, az Európai Parlament egyik alelnöke szerint Magyarország túl sok kompenzációt követel az embargó támogatásáért, így inkább ki kellene hagyni az egységes szankciók alól, és a többi 26 tagállamnak kellene fellépnie. Amennyiben így kerülne elfogadásra az embargó, az a Mol magyarországi finomítása szempontjából nagyon kedvező lenne, hiszen továbbra is lehetne importálni akár még nagyobb diszkontáron az Ural olajat. A finomítói marzsok alakulása jelenleg egyébként nagyon bizonytalan, a Mol is felfüggesztette az árrések közlését, mivel átértékelik a számítási folyamatot. A marzsok egyébként vélhetően jelenleg is magasak az Ural-diszkont és a globálisan is jelentős dízelhiány miatt.

Múlt héten Nagy Márton a miniszterjelölti meghallgatáson az ármaximálások meghosszabbításának vizsgálatáról beszélt. Az üzemanyagárstop fenntartása pedig kedvezőtlen lenne a Molnak. A jelenlegi olajárkörnyezet mellett nagyságrendileg napi 1-2 milliárd forint kieső eredménye keletkezik emiatt a Molnak.

A Mol napi grafikonja (2022.05.23. 10:30)

Richter

Szárnyalásnak indult a múlt héten a Richter a magyar piacon, így sikeresen áttört az 50 napos mozgóátlagon a részvény, valamint sikerült a 7200 forintos szinteken is túljutnia a papírnak. Vállalatspecifikus hírek nem érkeztek a Richter kapcsán, így inkább technikai indokok húzódhattak meg a háttérben, az elemzői konszenzus továbbra is alulértékeltnek tekinti a részvényt, valamint a forint folyamatos gyengülése tovább erősítheti a vállalat exportbevételeit.

Technikai szempontból a 7800 forintos szint, valamint a 200 napos mozgóátlag képezhet még ellenállást. Lefelé a 7000 forintos, illetve a 6600 forintos támaszok nyújthatnak segítséget az árfolyam számára.

A Richter napi grafikonja (2022. 05. 23. 10:45)

Magyar Telekom

Nem teljesített rosszul a Telekom a múlt hét során, sikerült egészen a 417 forintos szintekig eljutnia az árfolyamnak, azonban a 200 napos mozgóátlag közeléből kisebb visszaesést láthatunk éppen. Pozitívum, hogy a 400 forintos szinteket áttörte az árfolyam, továbbá egyre inkább eltávolodott az 50 napos mozgóátlagtól a papír. Támaszt továbbra is a 381 forintos szint nyújthat a részvény számára.

Múlt kedden lezajlott a részvényvisszavásárlási aukció, amelynek keretében a vállalat 14,6 milliárd forint értékben fogadott el eladási ajánlatokat. Az ajánlatok 426 forintos átlagáron teljesültek, aznap sikerült 2 hónapos lokális csúcsot elérnie az árfolyamnak is.

A Magyar Telekom napi grafikonja (2022. 05. 23. 10:45)

Opus

Nem volt formában a múlt héten az Opus, a teljesítményt leginkább a nagyon gyenge csütörtöki nap rontotta el. Ma viszont kedvezőbb a hangulat, és mérsékelt pluszban áll a részvény. A technikai kép nem változott jelentősen egy hét alatt, lefelé támaszt a 182 forintos szint, fölfelé ellenállást a 200 forintos szint jelenthet.

Múlt héten az Opus bejelentette, hogy a vállalat tulajdonában álló Mészáros és Mészáros Ipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt. elnyert egy több mint 8 milliárd forint értékű közbeszerzést. A közbeszerzést az Országos Vízügyi Főigazgatóság írta ki.

Az Opus napi grafikonja (2022.05.23. 10:30)

 

Elemzés lezárása: 2022-05-23 11:30
Időtartam: Rövid táv (néhány hét)

Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

10 fontos hír ma reggel

KBC Equitas | 2022-07-01 08:36
MNB, infláció, kriptodevizák, Micron

Gyengébb környezetben tartja magát a McDonald’s

Cinkotai Norbert | 2022-06-30 13:57
Idén felülteljesítő a részvény

7 fontos hír ma reggel

KBC Equitas | 2022-06-30 08:37
Forint, európai infláció, amerikai gazdaság

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!

Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.