Fontos támaszok környékén tartózkodik jelenleg a Disney árfolyama, így innen próbálna felfelé kacsingatni a részvény. A piaci hangulat javulása segítséget nyújthatna a papírnak, emellett az indikátorok is inkább optimizmusra adhatnak okot, tehát lehet még tér a részvény előtt. A kilátások továbbra is jók a cég körül, a parkokban magas látogatottság mutatkozik, emellett a költséghatékonyság is fókuszba kerülhet a következő időszakban.

Izgalmas szintekre esett vissza a Disney az utóbbi időben, a gyengélkedő piaci hangulat a Disney befektetőit sem kerülte el, így a korábban is fontos támaszként üzemelő 90 dollár körüli szintekről próbálhat meg ismét felfelé indulni a részvény. Kicsit lejjebb a 84 dolláros szinten jelölte ki a lokális mélypontját a papír, emellett az elmúlt hónapokban már inkább oldalazás jellemezte az árfolyamot, mintsem erős csökkenő trend. Ennek kapcsán a mozgóátlagok mozgásának köszönhetően megjelent az aranykereszt képe is a napi grafikonon, amely akár hosszabb távon is löketet adhatna a részvénynek.

A lokális csúcsok a 117-126 dolláros zónában rajzolódnak ki, így ezeket a szinteket vehetné újból célba az árfolyam, persze ehhez a piaci hangulat javulására is szükség lehet. Támogatást nyújthat a befektetőknek az indikátorok helyzete is, hiszen az RSI is túladottságot jelző szintekről indult fordulatnak a napokban, míg az MACD grafikonján is egyre közelebb járhatunk a vételi jelzés megjelenéséhez.

A Disney napi grafikonja (2023. 03. 21. nyitás előtt)

Nem a napokban került bevezetésre a tőzsdére a Disney, így érdemes lehet a hosszabb távú teljesítményét is vizsgálat alá vetni. Látni kell, hogy az évek során a korábban említett 84-90 dollár körüli tartomány többször is egy-egy korrekciós szakasz végét jelölte ki. Emellett a 200 hónapos mozgóátlag közelébe esett vissza az árfolyam, amelyre igencsak régen volt már példa, nem is beszélve arról, hogy ekkora mértékű korrekciót utoljára 2008-2009-ben hajtott végre az árfolyam.

A kiemelt támaszszintek mellett az indikátorok helyzetét is érdemes figyelni, hiszen az MACD soha nem látott mélységekben tartózkodik, továbbá ugyan még hosszabb időt vehet igénybe, de akár egy vételi jelzés kialakulására is esély mutatkozik.

A Disney havi grafikonja (2023. 03. 21. nyitás előtt)

Érdemes a vállalat eredményeit kicsit közelebbről is megvizsgálni, a legutóbbi negyedéves jelentése már jól sikerült a cégnek, hiszen a fontosabb sorokon felülteljesítette a várakozásokat a társaság, így tovább emelkedtek a cég bevételei. Ugyan az látható, hogy az előfizetők számának növekedése némileg megtorpant, bár ebben szerepet játszik az erősödő versenyhelyzet, valamint a marketingköltségek csökkentése. Az elemzők azonban így is nagymértékű eredménynövekedést várnak, hiszen az előrejelzések szerint az idei üzleti évet már 7 milliárd, míg a 2024-es évet közel 10 milliárdos nettó profittal zárhatja akár a társaság.

Bob Iger, a vállalat régi-új vezérigazgatója rövid idő alatt jelentős változásokat eszközölt az új regnálása alatt. Egyre nagyobb hangsúlyt fektet így a társaság a költséghatékonyság fejlesztésébe, hiszen a profitabilitás javítása lehet az elsődleges célja a Disney-nek, ez pedig a befektetők számára is pozitív hír. A streaming szolgáltatások továbbra is veszteségesen működnek, így ezen a téren is gyors változásra lenne szükség, így több tervben lévő produkció is törlésre került, valamint a reklámokat tartalmazó újfajta előfizetési csomag is bevezetésre került már. Egyébként árazásban így is a Netflix, esetleg az HBO Max szolgáltatások alatt helyezkedik el a Disney+, így még akár lehet tér az árak növelésére is a közeljövőben, amely javíthat a cég profitabilitásán is.

A koronavírus lecsengésével a parkok kihasználtsága is jelentősen javult, így a jegyárak, a szolgáltatások árai is nagymértékben emelkedtek az elmúlt időben, ez pedig segített a profit javulásában is. A növekvő tömeg miatt azonban új attrakciókat, esetleg új park nyitását helyezte kilátásba Iger, hiszen továbbra is fontos a cég számára az ügyfelek elégedettsége is.

Jelenleg 20-as előretekintő P/E ráta mutatkozik a Disney esetében, amely historikusan alacsonynak számít, ugyan egyelőre még vannak akadályok az erőteljes növekedés előtt eredmények terén, de a jelenlegi szinteken már nem tűnik nagyon túlárazottnak a részvény. Az elemzők is optimisták a részvénnyel kapcsolatban, hiszen a Bloomberg adatbázisában vételi, valamint tartási ajánlások figyelhetők meg, ennek fényében a 127 dolláros konszenzusos célár elérése is nagy emelkedést jelentene.

Technikailag tehát fontos szintekről próbálna meg javítani az árfolyam, emellett a fundamentumok is stabilak a cég körül, valamint az utóbbi időben bejelentett stratégia változások is segítséget nyújthatnak. Ugyan van még hova javulnia a Disney-nek, a streaming szegmens továbbra is képtelen profitot termelni, így ezen a téren a költséghatékonyság kerülhet még inkább fókuszba.

Elemzés lezárása: 2023.03.21 11:55
Időtartam: Rövid táv (néhány hét)
A termék célpiaca: A megfelelési teszt alapján “közepes” besorolással bíró ügyfél

Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A pénzügyi eszközök értéke, ára vagy a belőlük származó jövedelem változhat, illetve az árfolyamváltozások ezeket befolyásolhatják. Ezen változások következtében a pénzügyi eszközökbe történő befektetés értéke csökkenhet. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek. A KBC Securities a jogszabályoknak megfelelően elvégzi az értékesített termékek célpiaci vizsgálatát. A vizsgálat keretében értékeli a termékek jellemzőit, valamint az ügyfelekről rendelkezésére álló – megfelelési teszt kitöltése révén megszerzett - információkat. Weboldalunk látogatói az anyagainkban feltüntetett pénzügyi instrumentumok tekintetében az azokban megjelölt célpiacon kívülre is eshetnek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A marketingközleményben említett pénzügyi eszközök, illetve befektetési stratégiák nem alkalmasak minden befektető számára. Az abban szereplő vélemények és ajánlások nem veszik figyelembe az egyes ügyfelek egyéni helyzetét és személyes körülményeit, pénzügyi helyzetét, ismereteit, tapasztalatait, céljait vagy igényeit, valamint nem hivatottak konkrét pénzügyi eszközöket vagy befektetési stratégiákat ajánlani az egyes befektetőknek. A marketingközlemény elsősorban olyan befektetők számára készült, akiktől elvárható, hogy befektetési döntéseiket saját maguk, önállóan hozzák meg és döntsenek a marketingközleménnyel érintett pénzügyi eszközökbe történő befektetés célszerűségéről, figyelembe véve különösen az árat, a lehetséges veszélyeket és kockázatokat, saját befektetési stratégiájukat, valamint saját jogi, adózási és pénzügyi helyzetüket. A marketingközlemény maga nem képezheti a befektetési döntések egyetlen alapját.

A befektetőnek a befektetés alkalmasságának megítélése szempontjából szükséges lehet saját felelősségre szakmai tanácsot kérnie, ideértve az adótanácsadást is, az elemzésben nevesített vagy ajánlott pénzügyi eszközökkel, egyéb befektetési eszközökkel, befektetési stratégiákkal kapcsolatban.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Megindulna a Starbucks

Mohácsi Mihály | 2023.06.06 15:20
Historikus támaszról fordult az árfolyam

Támaszról fordulna az AbbVie?

Varga Dániel | 2023.06.06 13:56
Az indikátorok nyújthatnak támogatást

8 fontos hír ma reggel

KBC Equitas | 2023.06.06 08:35
Forint, kriptodevizák, EKB, Apple

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!

Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.