Kivételesen erős évet zártak 2018-ban kereskedési ötleteink, dacára az év eleji, vagy az év végi (pl. decemberi) látványos piaci vérengzéseknek. 2018-ban az elmúlt évek legjobb találati arányát sikerült elérnünk, miután 14 pluszos ötlet mellé csak 8 ötletet zártunk le mínuszos teljesítménnyel. Ezzel a találati arány 63,6 százalékos lett, ami az eddigi rekordot jelentő 2017-es évet (56,5 százalék) is meghaladta.

Eredmény a lezárt ötleteknél Plusz Mínusz Hitráta Átlagos eredmény Átlagos hossz (nap) Évesített átlagos eredmény
2013 12 14 46,2% 6,9% 57 44,0%
2014 14 24 36,8% 1,1% 98 4,1%
2015 27 31 46,6% 2,8% 87 11,9%
2016 10 17 37,0% -0,5% 56 -3,2%
2017 13 10 56,5% 6,7% 152 16,1%
2018 14 8 63,6% 7,4% 295 9,2%
ÖSSZESEN 90 104 46,9% 3,5% 112 11,5%

Frissítve: 2019.01.04

Pedig a piaci körülmények aligha voltak kedvezőek, a magyar tőzsde nyárig meglehetősen gyengén teljesített, és bár sikerült javítani az év második felében, lényegében csak a 2017-es év végi szintekig tudott eljutni. Az amerikai tőzsdét kifejezetten negatívan érintették a decemberi események, így hiába állt talpra az S&P 500 az év eleji zuhanásból nyárra, végül jócskán mínuszban zárta az évet. Ennél is gyengébb volt a német tőzsde, a 13 ezer pontról a DAX bőven 11 ezer alá csúszott, közel 20 százalékot bukfencezve lefelé.

A forintban számított teljesítmény ugyan valamivel erősebb volt, de ez csak minimálisan javította a befektetők eredményeit. A három index egyelő súlyozása alapján így a teljesítmény durván 5 százalékos visszaesés volt, szemben a 2017-es 14 százalék feletti plusszokkal.

Az elmúlt két évben egy virtuális portfólió (index) segítségével is próbáltuk jobban szemléltetni ötleteink alakulását, ez pedig az 5 százalékos mínusz helyett csak 2 százalékos mínuszt ért el, 2017-hez hasonlóan tehát erősebben teljesített a főbb piacok átlagánál. Az elmúlt két évben így összesen több mint 13 százalékos volt a teljesítmény, szemben a piacon látott 8 százalékos plusznál, és a hozamok szórása (kockázat) is valamivel alacsonyabb volt nálunk.

Ezzel együtt bár a módszer alkalmas volt az ötleteink teljesítményének egyfajta szemléltetésére, a jövőben jó eséllyel az elmúlt fél-egy évben megváltozott piaci körülmények miatt nem fejezi ki majd jól azt. Főleg arról van szó, hogy a nagyobb volatilitás miatt nem tartjuk bölcsnek (ahogy az elmúlt hónapokban sem) a kapkodást, és a részvénypiaci kitettség folyamatos hajkurászását. Ezt a módszertan alapvetően nem tudja kezelni (folyamatos 100 százalékos részvénysúly, időnként aránytalanul nagy egyedi részvénypapír súllyal). Ezért ezt a módszert a két kísérleti sikeres év után visszavonultatjuk, ugyanakkor az ötleteinket az alábbi oldalon továbbra is transzparensen bemutatjuk, és a havi rendszeres összefoglalók is jönnek majd.

Végezetül a piaccal kapcsolatos álláspontunk változatlan. Továbbra is úgy véljük, merőben új korszakot írunk már a tavalyi év eleje óta, amiről tavalyi befektetési klubjaink során többször is beszéltünk.

A következő évek részvénypiaci hozamai lényegesen elmaradhatnak az elmúlt 10 évben megszokottól, miközben a kockázatok emelkedhetnek. Természetesen ebben a piaci környezetben is lesz esély szép hozamok elérésére, de a kockázatok szigorú kezelése elengedhetetlen, és feltehetően a 2008-as válság után piacra lépő tömegek idegszálait is jóval sűrűbben, intenzívebben tesztelheti majd a piac, ahogyan különböző befektetési stílusokat is. Emiatt a tanulás, az edukáció elengedhetetlen, még az alapok szintjén is.

Elemzés lezárása: 2019-01-04 09:55
Időtartam: N/A

Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!

Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.