Nagyon erős májuson vagyunk túl kereskedési ötleteink szempontjából, közel 4 százalékos pluszt mutatott a nyitott ötleteinket leképező virtuális portfólió (index), ami tavaly október óta a legjobb a teljesítmény. Az elmúlt hónapokban mindig próbáltuk a piaci körülményeket is megemlíteni, így persze úgy fair, hogy most sem teszünk másképp.

Az viszont látható, hogy a május egyedül az S&P 500 kapcsán szólt az emelkedésről, 2 százalék felett drágult az index dollárban, és közel 8 százalékkal forintban számolva. A forint gyengélkedése persze kedvező volt, de egy diverzifikált portfóliónak véleményünk szerint kell is, hogy legyenek külföldi részvénybefektetései, már csak az ilyen környezetből való profitálás lehetősége miatt is.

Közben Európában már nem volt ennyire jó a helyzet, a DAX csak stagnált, és forintban számolva sem érte el a hozam a 2 százalékot. A magyar tőzsde pedig látványosan szenvedett, majdnem 8 százalékot gyengült a hónap végére, rég volt ennyire rossz hónapja a magyar piacnak, utoljára 2012 májusában volt ennél rosszabb a teljesítmény.

Arról tehát nincs szó, hogy kifejezetten nagy lett volna a hátszél a piacon, akár forintban, akár a saját devizában nézzük a pluszokat. Ha mindhárom indexet 33 százalékos súllyal vennénk benchmarknak, akkor is nagyjából mínusz 2 és plusz 1 százalék forint körül lenne az átlagos hozam, attól függően, hogy forintos, vagy saját devizás teljesítményeket átlagolunk.

Mi ment jól?

A jó teljesítményben például a Manchester United erős teljesítménye is szerepet játszott, míg április végén 18,5 dollár közelében állt a részvény, addigra a májust már 21 dollárnál zárta. Bár az FA-kupa döntőt elveszítette a csapat, a pénzügyi teljesítményre nem igazán lehet panasz, és José Mourinho érkezésével ténylegesen javulás látható már minden fronton.

Megváltunk viszont a Graphisoft Parkra megfogalmazott kereskedési ötleteinktől. A 2016 áprilisi ötlet végül 50, a decemberi újrabeszálló pedig közel 30 százalékos pluszban záródott, ami az elemző csapat ötleteinek közel 7 éves történelme során is nagyon előkelő helyet foglal el. A 3 400 forintos stop egyelőre úgy fest, hogy jó helyen volt, a kiütődés után nem sokkal 3 200 forint alatt is járt a papír, a stop fölé pedig még most sem tudott visszakerülni. Fundamentálisan azért nem vagyunk pesszimisták, itt írtunk bővebben a részvényről.

Lezártuk a Tullow Oilra megfogalmazott kereskedési ötletet is, amit még április közepén fogalmaztunk meg. Rövid távon, egy hónap alatt így 15 százalékos pluszt lehetett elérni, ami persze utólag már látjuk, talán több is lehetett volna, mivel a részvény 2,8 fontig menetelt végül, 2,4 helyett. Panaszkodni persze utólag már kár ezért, ilyen rövid idő alatt elégedettek vagyunk ezzel a hozammal is.

Nem sikerült viszont jól a Wizz Air ötletünk, amit még március végén fogalmaztunk meg. Az árfolyam szinte pont elérte a stoppot május közepén 30,9 fontnál, majd szépen felpattant és a jelentés is igen erős lett. Azóta már közel 15 százalékot drágult, bőven az eredeti beszállási szint fölé, tehát hiába volt jó a megérzésünk, a piaci bizonytalanságok végül elsodorták azt. Kár érte, talán legközelebb lesz egy kis szerencsénk is.

A többi nyitott ötlet kapcsán optimisták vagyunk. Az Atrium rendkívül stabil, ami ebben a környezetben aranyat ér, jelentősen csökkenti a kockázatokat, ha portfólióban gondolkoznunk. A Duna House és a Rába kapcsán változatlanul optimisták vagyunk, ezekről bővebben itt írtunk még ügyfeleinknek.

Hosszabb távon így állunk

Az elmúlt másfél évben próbáltuk transzparensen összefoglalni ötleteink teljesítményét, ennyi idő után tehát nem tartjuk ördögtől valónak azt sem, ha a piaci hozamokkal valamelyest jobban összehasonlítható adatokat is közlünk.

Nehéz meghatározni egy benchmarkot, mivel a long és short irányú ötleteink mellett nyersanyagpiaci ötleteink is voltak, továbbá a kötvénypiacon is voltak már próbálkozások az elmúlt közel 7 évben. Ez alapján akár a kockázatmentes hozamot is vehetnénk alapul, de talán közelebb áll a valósághoz, ha a legnagyobb indexek (S&P 500, DAX, BUX) forintos teljesítményét nézzük meg.

A BUX gyengélkedése után pedig most már valamennyi indexnél erősebb teljesítményt mutatnak ötleteink az elmúlt közel másfél évben. Az ötleteinkből képzett portfólió ez alapján így nagyjából 20 százalékos pluszt mutat, ez pedig azért a hosszú távú statisztikai adatok alapján sem rossz ilyen időtávon. Ha a három főbb indexet egyharmad súllyal vesszük benchmarknak, akkor is látható a felülteljesítés, és bár vannak gyengébb ciklusok is, összességében az idő alatt inkább nőtt a különbség a teljesítmény között.

Természetesen a számítások ellenére tudjuk, hogy az abban lévő eredményeket nagyon nehéz 100 százalékosan elérni a való életben, például az átsúlyozások miatt is. Viszont ha a 2016 vége lezáródó és jelenleg nyitva lévő ötleteket nézzük meg, átlaghozam, és átlagos hossz alapján akkor is nagyjából 20 százalékot kapnánk az időszakra. Persze ez a számítás sem tökéletes, de azért ha két számítási módszer is hasonló eredményt ad, akkor vélhetően a valóságtól messze nem járunk. Végső soron arra mindenképpen alkalmasak ezek a számítások, hogy összehasonlítási alapot adnak, az eredmények így nem a légüres térben vannak, és lehet viszonyítani valamihez.

Végezetül persze mi is tudjuk, hogy sok múlik a költségeken, illetve az adózáson is. Ugyanakkor ezeket a benchmarkban nehéz számszerűsíteni, mivel ezek egyedileg nagyon eltérőek lehetnek, ezért nem is törekszünk rá, kiemelve, hogy itt bruttó hozamokról van szó. Reméljük sikerül sokáig fenntartani a jó teljesítményt, bár a piacnál erősebb teljesítmények a tőzsdei álmoskönyvek szerint előbb-utóbb megszűnnek.

Elemzés lezárása: 2018-06-04 14:43
Időtartam: N/A

Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!

Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.