Jól tartották magukat ötleteink az első félévben

Hektikus volt az első félév a tőzsdéken, bár talán elsőre ez nem is látszik annyira tisztán. A DAX vagy éppen az S&P 500 csak néhány százalékot esett vissza idén az első félévben, mondhatni unalmas volt tehát az első hat hónap. Csakhogy a negyedéves teljesítmények már komoly szélsőségeket mutatnak:

  • Az S&P 500 20 százalékos esése után 20 százalékot emelkedett.
  • A DAX ugyanezt a mozgást produkálta csak épp a 25 százalék körül.

Ennyire szélsőséges negyedéves teljesítményekért nagyon messzire kell visszamennünk az időben (például az S&P 500-nál), de több statisztika alapján elmondható, hogy az elmúlt hónapok bekerülnek a rekordok könyvébe, legalábbis a volatilitást nézve.

A fentiek alapján mi is óvatosabbak voltunk az utóbbi időszakban kereskedési ötleteinkkel kapcsolatban, főleg a turbulens időszakokban. Ennek is köszönhetően nyitott ötleteink nem tartották rosszul magukat, és átlagosan enyhén még emelkedtek is a lezárt ötletek az elmúlt fél évben, holott a részvénypiacok nagyobb része még mínuszt mutat idén.

Jelenleg nyitott ötleteink pedig szintén nem állnak rosszul:

  • A Daimler szépen teljesített az utóbbi hetekben, és 41 euró közelében is járt. Bár innen valamelyest gyengült, május vége óta azért így is közel 10 százalékot sikerült már erősödni.
  • Az ezüst sem szerepel rosszul, és összességében a nemesfémekre továbbra sem vagyunk pesszimisták. Június eleje óta az ezüst 3 százalékot tudott erősödni.
  • A Mol árfolyama viszont nem valami erős az utóbbi napokban, folyamatosan csúszik egyre alacsonyabb szintekre. Az 1800 forint körüli támaszok viszont azért erősek lehetnek.
  • A Magyar Telekom is fontos támaszainál áll 380 forint körül, de egyelőre markáns elrugaszkodást nem lehet látni.
Ötlet neve Típus Irány Kiküldés ideje Teljesítmény kiküldés óta Felértékelődési potenciál Távolság a stoptól
Daimler befektetési long 2020.05.27 8,3% 31,6% 35,7%
Ezüst befektetési long 2020.06.04 2,9% 14,2% 11,9%
Mol befektetési long 2020.06.16 -6,4% 25,8% 2,1%
Magyar Telekom befektetési long 2020.07.02 -0,1% 20,1% 11,0%

Frissítve: 2020.07.07

Összességében rendkívül turbulens időszakot lehetett látni az elmúlt hónapokban a piacokon, és a várakozások szerint az idei évben azért kell készülni arra, hogy a korábbi évek viszonylagos nyugalma után nagyobb marad a volatilitás. Emiatt a kockázatkezelés továbbra is kiemelt fontosságú maradhat.

Elemzés lezárása: 2020-07-07 15:25
Időtartam: N/A

Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!

Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.