Felemás időszakot zártak a harmadik negyedévben a főbb piacok. Az S&P 500 a korábbi 6-8 százalékos első két negyedév után csak stagnálást tudott elérni, a német DAX pedig minimálisan még gyengült is. A magyar piac ugyan erőt tudott mutatni, de általánosan nézve elmondható, hogy az első félévben látott növekedés jelentősen mérséklődött. A DAX azóta március végi, de az amerikai S&P 500 is június végi szintjeire süllyedt vissza, vagyis sokat romlott a befektetési klíma.

Korábbi ötleteink is ennek megfelelően javarészt záródtak, de több is volt ezek közül, ahol szép teljesítményt sikerült elérni. Összességében ebben a környezetben sem szerepeltek rosszul, miután továbbra is kiemelten fontos a kockázatkezelés.

A BNP árfolyama közel 6 százalékot gyengült még az előző negyedév fordulóján, 54 euróról egészen 50 euróig csúszott vissza július elejére. A stop nem volt rossz helyen, miután július közepén már 48 euró alatt is járt a papír, továbbá hosszú távon a piac is visszaigazolja optimizmusunkat, a hozamemelkedés hatására már a korábbi csúcsok felé közelít az árfolyam. Szintén nem volt rossz helyen a Kering kapcsán sem a stop szintje, szintén 6 százalékot gyengült rövid idő alatt a papír, viszont azóta már 600 euróig is visszacsúszott a papír, főleg a Kínával kapcsolatos kockázatok miatt.

Az autógyártók sem voltak nagy formában. Bár a Volkswagen fizetett osztalékot, megindulni nem tudott a 200 eurós szintekről, és azóta is inkább a mozgóátlagok alatt tartózkodik. A Stellantis kapcsán láthattunk egy megindulási kísérletet, de itt is inkább hasonló sztori játszódott le, ugyanakkor a nagyobb visszaeséseket is mintha jól védené a 16 eurós szint.

Remekül sikerült viszont az Apple emelkedése, június közepe és szeptember eleje között 130 dollárról 155 dollárig sikerült javítani, és akkori ötletünk is 12 százalék feletti pluszt ért így el az osztalékot is figyelembe véve. A stop szintén nem volt rossz helyen, azóta jócskán tovább gyengült 146,5 dollárhoz képest a papír, és már inkább a 200 napos mozgóátlaga felé közelít, a piac egyik zászlóshajója tehát nincs jó formában azóta.

Szintén nagyot erősödött a Sony is, ami május vége óta mutatott nagy lendületet. Akkor 97 dollár körül járt csak az árfolyam, azonban a korábbi csúcsa közelébe, 117,5 dollár fölé is sikerült eljutni. Sajnos 110 dollár körül volt egy fals korrekciós kísérlet, így itt a stop szintet is elérte az árfolyam, azonban május vége óta így is több mint 10 százalékot erősödött a Sony.

A fentiek után egyelőre csak a Richter részvényére van éppen nyitott ötletünk, ahol egyelőre kis plusz látható. A papír az elmúlt hetekben inkább korrigált, de a fontos támaszok védvonalat jelenthetnek, és a gyengébb forint is inkább az exportnak segíthet.

Összességében tehát idén egyelőre jól tartják magunkat ötleteink, a pozitív eredményűek átlagosan meghaladják a negatívokat viszonylag rövidebb időtávon nézve is. Ezzel együtt a piaci hangulat bizonytalan az elmúlt hetekben, emiatt pedig kiemelt kockázatkezelés és óvatosság lehet most az indokolt. Az sem biztos, hogy az eddig erős szektorok fenn tudják tartani a jó szereplés, és nem kezdődik-e el ismét egy hosszabb rotáció, ami mintha szeptemberben már zajlott is volna a szektorok között.

Eredmény a lezárt ötleteknél Plusz Mínusz Hitráta Átlagos eredmény Átlagos hossz (nap) Évesített átlagos eredmény
2013 12 14 46,2% 6,9% 57 44,0%
2014 14 24 36,8% 1,1% 98 4,1%
2015 27 31 46,6% 2,8% 87 11,9%
2016 10 17 37,0% -0,5% 56 -3,2%
2017 13 10 56,5% 6,7% 152 16,1%
2018 14 8 63,6% 7,4% 295 9,2%
2019 5 6 45,5% 4,7% 141 12,2%
2020 6 10 37,5% -0,4% 106 -1,5%
2021 8 8 50,0% 2,5% 54 17,1%
ÖSSZESEN (2013-2020) 109 128 46,0% 3,3% 109 10,92%

Frissítve: 2021.09.20

Elemzés lezárása: 2021-10-05 16:33
Időtartam: N/A

Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!

Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.