Szépen indult az év a két európai sörgyártó óriás, az AB InBev és a Heineken részvényénél. Habár az omikron variáns által okozott járványhullám negatívan hathat a keresletre rövidtávon, a piac már a járvány vége utáni élénkülést árazhatja. Az árfolyam mindkét részvénynél izgalmas szintekre került, a Heineken épp a történelmi csúcsot ostromolja, így érdemes figyelemmel kísérni a társaságokat az éves számok februári közzététele előtt is.

Felülteljesít a két legnagyobb európai sörgyártó, az AB InBev és a Heineken az idei évben. A belga óriás ráadásul a STOXX 600 élelmiszeripari indexén belül is abszolút kiemelkedő, több mint 11 százalékot emelkedett az év eleje óta. De a holland szektortársának, a Heinekennek 4,5 százalékos javulása is erős teljesítménynek számít, miközben a fontosabb börzeindexek inkább csak stagnálás közeli teljesítményeket mutatnak fel idén.

A jó hangulatot az is okozhatja a sörgyártóknál, hogy az omikron miatti keresletcsökkenési aggályok már kezdenek enyhülni, a piac már a járványellenes korlátozások reménybeli közelgő végét árazhatja. Jelenleg általános, súlyos járványellenes korlátozások inkább csak Európában vannak, ez a régió azonban már egyébként is egyre kisebb súlyt ad a globális sörfogyasztás egészének. Az AB InBev október végi gyorsjelentése pedig megmutatta, hogy még korlátozások mellett is sikerülhet felülmúlni a járvány előtti eredményeket. Az infláció, az alapanyagárak emelkedésén keresztül azért költségoldalon fenyegetést jelent a cégekre, amelyet az utóbbi időszakban látható premiumizáció viszont akár ellensúlyozhat.

Megszakadt a csökkenő trend az AB InBev-nél

Az AB InBev heti grafikonján jelentősen feljavult a technikai kép az utóbbi időszakban. Az árfolyam áttörte az 50 hetes mozgóátlagot, valamint átszakította a 2019 óta tartó csökkenő trendvonalat is. Az utóbbi napokban pedig az évek óta fontos szintnek számító 58 euró fölé került, amely után szabad terület nyílhatna meg a további növekedés előtt.

A következő ellenállást a 200 hetes mozgóátlag jelentheti 64 dollár közelében, de nem sokkal utána már elérhetővé lehet a 65 euró körüli éves csúcs is. Az emelkedés folytatódása esetén hosszabb távon pedig a 70 és 80 eurós szintek lehetnek még érdekesek. Az indikátorok alakulása pozitív, és heti szinten a gyors növekedés ellenére sem jelez még az RSI túlvettséget. Korrekció esetén a frissen áttört ellenállások visszatesztelése fordulhat elő, jelentősebb csökkenés alkalmával viszont rosszabb forgatókönyv esetén a 47 eurós támaszra is figyelni kell.

Az AB InBev heti grafikonja (2022.01.17. 13:15)

A belga sörgyártó február 24-én teszi majd közzé a negyedik negyedéves és éves számait. A 2021-es évtől az elemzői konszenzus 15 százalékos növekedéssel 53,8 milliárd eurós bevételt vár, amely már a 2019-es teljesítményt is meghaladná. Az EPS pedig éves szinten 63 százalékkal emelkedhet, viszont a marzsok még a járvány előtti szintek alatt alakulhatnak. Az értékeltség jelenleg nem olyan magas, az előretekintő P/E ráta 20 körül van, amely az elmúlt ötéves átlagnak felel meg. Az elemzők többsége vételre javasolja a részvényt, a célárak átlaga 65,4 euró, amely 11 százalékos felértékelődési potenciált mutat.  

A csillagok felé vette az irányt a Heineken

A Heineken részvénye már decemberben nagy raliba kezdett, a közel két éve húzódó emelkedő trendvonalról, 87 euróról indult meg a menetelés, és januárban már a 100 eurós szintet is átlépte az árfolyam. Jelenleg pedig már a korábbi csúcsok tesztelése zajlik, 103 eurónál van egy ellenállás, de a járvány előtti 105 dolláros történelmi csúcs is már nagyon közel van. Esetleges csúcsdöntés után a 110 eurós kerek szint lehetne a következő célpont. Lefordulás esetén a 100 eurós szint lehet érdekes, alatta pedig még az 50 hetes mozgóátlag képezhet támaszt. A heti grafikonon a Heineken esetében is kedvezőnek tűnnek az indikátorok.

A Heineken heti grafikonja (2022.01.17. 13:15)

A Heineken jelentése február 16-án érkezik. Az elemzői konszenzus szerint a nettó profit duplázódhatott a tavalyi év során, és bevételsoron is 9 százalékos növekedésre lehet számítani. A járvány előtti eredményeket viszont a várakozások szerint csak a idei évben múlhatja felül a társaság. A Heineken értékeltsége némileg magasabb, mint a versenytárs AB InBevé, az előretekintő P/E ráta 25,2, amely a 21,8-as ötéves átlagot is meghaladja. Az utóbbi hetek emelkedésével az árfolyam pedig elérte az elemzői célárak átlagát, 103,5 eurót.

Elemzés lezárása: 2022-01-17 14:19
Időtartam: Rövid táv (néhány hét)

Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!

Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.