A főbb sorokon szép növekedést érhetett el a harmadik negyedévben a Magyar Telekom. Bár ebben az egyszeri tételek eltűnésének is van hatása, alapvetően pozitív irányba mutatnak a folyamatok és az éves célokat is megemelheti a menedzsment. Szerdán zárás után jön a gyorsjelentés.

pro
 • Erős negyedévet zárhatott a cég
 • Jövőre jöhet a 25 forintos osztalék
 • Továbbra is alulértékeltnek tartjuk a részvényt
 • Áttörte a részvény az idei csúcsokat
contra
 • Kissé túlvett a technikai kép

(+) Erős negyedévet zárhatott szeptember végén a Magyar Telekom. Bár a bevételek területén csökkenés történt éves alapon, a főbb eredménysorokon szép lehet a növekedés. Ezek a korábbi éves terveket és az osztalékkal kapcsolatos célokat is megerősíthetik. A gyorsjelentéssel kapcsolatos legfőbb várakozások a táblázat alatt találhatóak.

 • A bevételek 4,5 százalékkal csökkenhettek éves alapon, leginkább az energiapiaci kilépés miatt, ami közel 8 milliárdos mínuszt hozhat ezen a soron.
 • Az SI/IT bevételek is alacsonyabbak lehetnek a tavalyi értéknél, hasonlóan a második negyedévhez. Ez szintén 3 milliárdos mínuszt okozhat.
 • A magyar operáció ugyanakkor tovább folytathatta a növekedést, a mobilpiaci és vezetékes szegmensek összességében 4 százalék körüli növekedést mutathattak, amivel folytatódhatott a második negyedévben is látott jó szereplés.
 • A macedón és montenegrói leányoknál nincs nagy változás, a macedón cég folytathatta a javulást, míg az erősödő montenegrói verseny miatt ott csökkenéssel számolunk.
 • Az eredménytermelés javulhatott valamennyi főbb soron, egyrészt az organikus növekedés, másrészt az alacsony nyereséghányadú bevételek csökkenése (SI/IT, energiapiac) miatt.
 • Egy évvel ezelőtt 4 milliárd forintos végkielégítést kellett elkönyvelnie a Magyar Telekomnak, ami a bázis szempontjából fontos tényező. Ennek eltűnése is javította az eredménysorokat.
 • Emiatt az EBITDA margin 35,5 százalékra erősödhetett, ami négy éves csúcsot jelenthet. Hasonló elmondható az üzemi eredményhányadra vonatkozó becslésünknél is.

(+) A fentiek alapján az éves célok tarthatónak tűnnek (árbevétel 580-590 milliárd, EBITDA 187-191 milliárd). Ki kell emelni, hogy ha a negyedéves számok a vártnak megfelelően alakulnak, akkor még úgy is sikerülhet elérni sávok felső szárát, ha az árbevétel 21, az EBITDA pedig 13 százalékkal csökken a negyedik negyedévben éves alapon.

(+) Mivel ezek nem tűnnek túl valószínűnek, ezért jó esély van rá, hogy a menedzsment felfelé módosítja a korábbi éves előrejelzéseket. Ezt a piac feltehetően pozitívan fogadná, így a gyorsjelentést megelőzően inkább optimisták vagyunk.

Érdekes a technikai kép

(+) Az árfolyam egyébként remek formában van, az utóbbi pár hétben folyamatosan erősödött a papír, ma pedig idei csúcsára jutott a részvény 484 forinttal. A fontos szintek áttörése után persze látni kell, hogy az RSI már túlvettség közelében jár, így a korrekciónak azért lehet némi esélye, akár a szerdai gyorsjelentés előtt is.

(!) Stratégiánkon nem változtatunk a gyorsjelentés előtt, célszintünk 510 forintnál, veszteségvágó megbízásunk pedig 410 forintnál jár. Ez utóbbi azért egyre távolabb kerül az árfolyamtól, így hamarosan időszerű lehet némileg feljebb emelni azt.

A Magyar Telekom heti grafikonja

Elemzés lezárása: 2016-11-07 11:08
Időtartam: N/A

Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!

Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.