A Mol szombaton bejelentette, hogy magántőkealapokkal együttesen megvásárolnák az Alteo-t. A nyilvános vételi ajánlatban szereplő ár 3040 forint, amely jelentős diszkontot mutat a pénteki záróárfolyamhoz képest. Az akvizíció segítségével tovább bővíthetné a Mol a megújuló energia portfólióját, továbbá egy erős fundamentumokkal rendelkező, növekedésben levő vállalatot szerezhet meg így.

A hétvégén izgalmas bejelentések érkeztek az Alteo felől, hiszen a cég egy közleményt adott ki, amiben jelezték, hogy Mol Csoport többségi részesedést szerezne az Alteoban. A lépés talán nem teljesen váratlan, hiszen az elmúlt évek egyik legjobban teljesítő részvényéről és vállalatáról beszélhetünk, így zöldenergiában folyamatos bővülés és újítás jellemzi a céget, ez pedig felkelthette a Mol érdeklődését is. Ezzel a lépéssel tovább bővítené a részesedését a magyar olajipari vállalat a megújuló energiák piacán. A következőkben összegyűjtöttük, milyen ajánlatok kerültek elfogadásra, illetve milyen hatásokkal kell szembesülniük a kisbefektetőknek.

Erős lábakon áll az Alteo

Érdemes azért áttekinteni mivel is foglalkozik pontosan az Alteo, miért is válhatott a Mol célpontjává. A cég profilját a megújuló energiahordozók, illetve a földgázon alapuló energia termelése és kereskedelme adja, továbbá különböző energetikai szolgáltatásokra, fejlesztésekre specializálódott a cég. Dinamikus fejlődés, az utóbbi években pedig már jelentős mértékű nyereség jellemezte a társaságot.

Jelentős gyorsulást ért el bevételsoron az elmúlt pár évben a cég, emellett tavaly 6 milliárd forint feletti adózott eredményt produkált, míg idén 10 milliárd forintot érhet el a várakozások alapján. A legutóbbi negyedéves eredménye is várakozásokon felüli számokat hozott, emellett a zöldenergia térnyerése is egyre inkább fókuszba kerülhet a következő időkben, így lenne még hova bővülnie a cégnek.

A vállalat 100 százalékos felvásárlása így 60 milliárd forint körüli összegbe kerülhet, amely jelezte, hogy akvizíció új kapukat nyithat ki számára, ezzel növelheti jelenlétét a zöldenergia-termelésben, valamint a kereskedelemben, nem mellékesen pedig a vállalat 2030-as stratégiájával is összhangban van. A Mol árfolyamára jelentős hatást nem gyakorolt a tranzakcióról szóló hír, azonban az Alteoban rejlő potenciál pozitív hír lehet a Mol befektetői számára hosszabb távon is, habár ugyanez nem mondható el az Alteo részvényesei esetében. Az alábbiakban részletesebben is összegyűjtöttük, hogyan valósulhat meg a felvásárlás folyamata, milyen ajánlatokat tettek a felek:

A többségi részesedés megszerzése

A Mol RES Investments Zrt. közösen tett ajánlatot a Diófa Alapkezelő Zrt.-vel, illetve az Indotek Investments Zrt.-vel. Így az összehangoltan eljáró személyek adásvételi szerződéseket írtak alá az Alteo többségi tulajdonosával, a Wallis Asset Management Zrt.-vel az összességében a 9,99 százalékos részesedést megtestesítő törzsrészvények megvásárlásáról. A részvények vételára 2872 forintnak felelt meg, a tranzakció várhatóan rövid időn belül lezárulhat.

A többségi tulajdon megszerzése érdekében további szerződést kötöttek a felek, így a Wallis Asset Management tulajdonában álló 51,567 százalékos részesedést megtestesítő részvénycsomagot is közösen megvásárolják a vevők. A szerződés szerinti vételár ebben az esetben is 2872 forintnak felel meg, amely érdemi diszkontot jelent a pénteki záróárfolyam értékéhez képest.

Nyilvános ajánlattétel

A vállalat struktúráját tekintve látható, hogy a közkézhányad körülbelül 34 százalékot tesz ki, így a teljeskörű felvásárlás érdekében nyilvános ajánlattételt tettek a vevők. Az ajánlati ár részvényenként 3040 forintnak felel meg, amely ugyancsak nagymértékű eltérést mutat a pénteki záróértékhez (3300 forint) képest. Az ajánlat mértéke megegyezik a jogszabályok alapján számított minimumárral.

A lakossági befektetők ezzel döntési kényszerbe kerültek, hiszen a részvényeseknek majd a meghatározott kezdőnaptól 30 nap áll majd rendelkezésre, hogy elfogadják a 3040 forintról szóló vételi ajánlatot. Ez a jelenlegi árfolyamhoz képest további leértékelődést jelentene, ma már így is jelentősebb mínuszba került az árfolyam a hétvégi híreknek köszönhetően. Amennyiben az ajánlattevő a vételi ajánlat lezárását követően legalább 90 százalékot elérő részesedést szerez, akkor érvényesítheti a vételi jogát, amely lehetőséget biztosít számukra a meg nem szerzett részvények megvásárlására is. Amennyiben erre kerülne sor, akkor a kisebbségi részesedéssel rendelkező tulajdonosok rákényszerülhetnek a részvények eladására.

A technikai képről sokat nem érdemes beszélni, azonban abból a szempontból érdekes lehet, hogy láthatóan stabil emelkedés jellemezte a részvény árfolyamát az elmúlt időben. Ezzel a részvényesek jelentős hozamokat tehettek zsebre, bár látni kell, hogy a 3040 forintos ajánlat így is kedvezőtlen a jelenlegi árfolyam alapján.

Az Alteo heti grafikonja (2022. 12. 19. 13:00)

A tranzakció jóváhagyására még az MNB, illetve a GVH engedélyére is várnak a felek, ezt követően lesz lehetőségük a részvényeseknek az ajánlattétel elfogadására, esetleg elutasítására. Összességében elmondható, hogy a Mol a felvásárlás által egy igencsak impozáns eredményeket felmutató céget tud megszerezni, amely lehetőséget biztosít az olajvállalat portfóliójának szélesítésére.

Elemzés lezárása: 2022.12.19 14:06
Időtartam: Rövid táv (néhány hét)
A termék célpiaca: A megfelelési teszt alapján “közepes” besorolással bíró ügyfél

Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek. A KBC Securities a jogszabályoknak megfelelően elvégzi az értékesített termékek célpiaci vizsgálatát. A vizsgálat keretében értékeli a termékek jellemzőit, valamint az ügyfelekről rendelkezésére álló – megfelelési teszt kitöltése révén megszerzett - információkat.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Képes újabb varázslatra a Disney?

Varga Dániel | 2023.03.21 11:55
Emelkedésre készülne a részvény

8 fontos hír ma reggel

KBC Equitas | 2023.03.21 08:37
Forint, kötvényhozamok, európai autóipar, Mol

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!

Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.