Sorsdöntő szinteknél van a dollár árfolyama a forinttal szemben, az elmúlt két és fél évben ugyanis innen mindig USD/HUF erősödést lehetett látni. A technikai kép alapján erre most is jó esély lehet, persze nem kizárt az sem, hogy most lesz vége a két és fél éve uralkodó trendnek.

Sokat gyengült a dollár az utóbbi hetekben, ebben persze komoly szerepe volt Mario Draghi-nak, aki talán nem a legszerencsésebb helyen és időben tett utalásokat a közelgő monetáris szigorításra az EU-ban. Ilyen helyzetben az EUR/USD nem tudott stabil maradni, euró erősödés, dollár gyengülés vette kezdetét.

Ezzel párhuzamosan a forinttal szemben is nagyobb mozgások kezdődtek, de nem az EUR/HUF, hanem főleg az USD/HUF piacán. A devizapár árfolyama elérte a 270-es szintet, ami az elmúlt két és fél évben a sáv alsó részét jelölte ki, ennél jobban nem tudott erősödni a forint az amerikai devizához képest.

Ilyen helyzetben értelemszerűen felmerül az USD/HUF emelkedésének gondolata, ezt pedig most a technikai kép is támogatja. A napi grafikonon egy csökkenő ék alakzatot lehet azonosítani, ebből a tapasztalatok alapján jó eséllyel felfelé mozdulhat el a devizapár. Közben az indikátorok már pozitív divergenciát mutatnak, ami szintén kedvező.

Az USDHUF napi grafikonja

A heti grafikon alapján látható a nagyon erős szint 270-nél. Látható továbbá, hogy az RSI évek óta nem látott mértékű túladottságot mutat. Az eddigi mélypont 2013 októberében remek beszállási lehetőségnek bizonyult, vagyis teljesen figyelmen kívül hagyni nem érdemes az indikátort. Az MACD is mélyre süllyedt, hamarosan egy vételi jelzés jöhet, vagyis a technikai kép összességében a fordulatot sejteti.

Az USDHUF heti grafikonja

A fentiek alapján akár kedvező hozam-kockázat arányú beszállót is láthatunk, elsősorban certifikátok segítségével. A veszteségvágó megbízást ugyanis a korábbi 267-es mélypontokhoz lehetne elhelyezni, miközben egy felpattanás 290 közelébe, de első körben is 280-ig repíthetné a devizapárt. Nem feltétlenül kell persze direkt pozícióban gondolkozni, az amerikai részvények például szintén kitettséget jelentenek.

Vagy most jött el a nagy váltás?

Bár a fentiek alapján már-már tálcán kínálja magát a lehetőség, természetesen semmi sem ennyire egyszerű. Nem lehet ugyanis kizárni, hogy most változik éppen meg a középtávú trend. Azt látni kell a heti grafikonból, hogy az oldalazás már két és fél éve tart, legutóbb pedig alapvetően 3 évig tartott egy ehhez nagyon hasonló időszak. Ez alapján azért nem biztos, hogy az örökkévalóságig be kell rendezkedni a 270-292 közötti oldalazásra, és lehet, hogy most került majd sor a fordulatra.

Az elmúlt hetek fejleményei alapján ráadásul azért bőven vannak olyan hangok, melyek szerint most egy korszakváltás küszöbén állunk. Főleg arról van itt szó, hogy az EKB talán sokkal kisebb késéssel követheti a Fed-et a szigorítás útján, mint amire eddig sokan gondoltak. Ez alapján nem csak az EUR/USD paritásáról szőtt álmok, de az erős dollárról szóló víziók is változhatnak.

Ez pedig a forinttal szembeni erőt is erősen korlátozhatja, és azért mi sem gondoljuk most, hogy 290 körül lehetne a megálló, ha esetleg tényleg felfelé indulna el az USD/HUF. Azt is látni kell, hogy a forint is meglehetősen stabil az elmúlt években, vagyis látványos mozgások elég valószínűtlenek egy némileg magas szinten stabilizálódó EUR/USD esetén.

A fentiek ellenére is úgy véljük, hogy a mostani szinteken van fantázia a devizapárban, ráadásul az alacsonyabb volatilitás sem probléma, mivel egy tőkeáttételes certifikát segítségével azért bőven fel lehet nagyítani azokat. A külföldi részvények tartása szintén bölcs döntés lehet egy ilyen helyzetben, direkt pozíció felvétele során pedig a szigorú kockázatkezelés lehet rendkívül fontos.

KÖZVETLENÜL IS PROFITÁLHAT AZ USDHUF MOZGÁSÁBÓL

Az USD/HUF árfolyamának mozgásából leginkább certifikátok segítségével profitálhat, akár long (dollárerősödés/forintgyengülés), akár pedig short (dollárgyengülés/forinterősödés) irányban. Az EBUSDHUFTL21 és a EBUSDHUFTL22 jelű certifikátok segítségével long pozíciót vehetünk fel tőkeáttételtől függően, míg az EBUSDHUFTS26, illetve EBUSDHUFTS27 jelű certifikátok segítségével a short pozíciót vehetünk fel tőkeáttételtől függően. Tudjon meg többet a certifikátokról ezen az oldalon!

Elemzés lezárása: 2017-07-11 12:20
Időtartam: N/A

Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!

Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.