Véget ért az év első három hónapja, a tőzsdei vállalatok pedig negyedéves számaikat már javában publikálják, így a befektetők is képet kaphatnak a cégek teljesítményéről. Ami biztos, hogy a tőzsdéken jól telt az időszak, az amerikai S&P 500 5,6, a német DAX pedig 7,5 százalékot tudott erősödni. A magyar tőzsde ennél valamivel gyengébben szerepelt, 1 százalék feletti mínuszt produkált az első negyedévben a BUX.

Alapvetően Donald Trumpra figyeltek a befektetők, a frissen beiktatott elnök egészségüggyel, adótörvénnyekkel kapcsolatos tervezett reformjai ugyanis jelentősen befolyásolhatják a tőzsdéket. Ezzel együtt az elmondható, hogy ez a negyedév sokkal nyugodtabban telt, mint egy évvel korábban, amikor látványos lejtmenet, és felpattanás volt tapasztalható rövid időn belül.

Ezek voltak a negyedéves ötleteink

Az első negyedév nyitott kereskedési ötleteink számára összességében jól sikerült, még úgy is, hogy a frissen küldött ötleteink ezúttal nem voltak igazán sikeresek. Most megnézzük, hogy miért nem, egyrészt azért, hogy transzparens módon képet adjunk teljesítményünkről, másrészt, hogy hibáinkból tanulva értékes tanulságokat vonhassunk le a jövőre nézve. A főbb ötletek az alábbiak voltak:

 • Atrium: Január elején írtunk a részvényről, főleg hosszú távú befektetési sztoriként. Egyelőre kis mínuszban az ötlet, de továbbra is nyitott, ráadásul osztalékot is fizetett már. Legfrissebb elemzésünk itt olvasható a cégről.
   
 • Erste: Február közepén fogalmaztuk meg, de a kitörési kísérlet akkor sikertelen volt. Az árfolyam nyomás alá került a következő hetekben, és pont elérte a stop-loss szintet a bankszektorban látható gyengébb periódus miatt. Azóta erőre kapott a papír, és már a kiküldési szint felett jár, ebből viszont már nem tudtunk profitálni. 
   
 • Tesla Motors: Kétszer is volt nyitott ötletünk a cégre. A decemberi vételt január közepén zártuk le, több mint 20 százalékos pluszban. A későbbi short ötlet viszont kis mínuszban zárult, a részvény látványos menetelése után pedig már 300 dollár felett jár.
   
 • Banco BMP: Január elején technikai alapú ötlet született az olasz bankpapírra, ugyanakkor itt is kisebb mínuszt lehetett látni, köszönhetően a februári szektorszintű gyengélkedésnek.
   
 • Nike: Kisebb pluszt mutat viszont a február közepén megfogalmazott Nike ötlet, ami szintén főleg technikai alapú volt. Annak ellenére is jól áll a Nike, hogy a márciusi gyorsjelentés látványos esést hozott rövid távon az árfolyamnál.
   
 • Volkswagen: Február elején fogalmaztuk meg ezt az ötletet is, ugyanakkor nem tudott formába lendülni az autógyártó árfolyama. A kiütődés óta valamivel jobban szerepel a papír, de igazi erőt nem tudott mutatni.
   
 • MCHI Kína: Komoly felértékelődési potenciált látunk a kínai részvénypiacon, emiatt hosszú távú technikai alapú ötletet írtunk az MCHI ETF-re március legvégén. Nyitott ötletünk egyelőre kis pluszban áll.
   

A korábbi ötletek erősek voltak

Ahogyan azt már fent említettük, még a veszteséges ötletek ellenére is jól szerepeltek aktuálisan nyitott ajánlásaink. Ezt legjobban egy olyan virtuális portfólióval tudjuk szemléltetni, ahol mindig aktuális nyitott ötleteink szerepelnek, egyenlő súlyokkal. Új ötlet bekerülése esetén (kiküldés) így csökken a korábbiak súlya, míg a kikerüléskor (stop-loss elérése) értelemszerűen a meglévő ötletek súlya emelkedik. A jövőben ötleteink jobb követhetősége miatt ezt a statisztikát negyedévente rendszeresen publikáljuk majd.

Az így képzett portfólió összességében 4 százalékkal erősödött az első negyedévben. Fontos kiemelni, hogy a teljesítményt forintban számoljuk, így a külföldi részvényeknél a devizahatás is számít. Mivel a forint az első negyedévben a dollárral szemben egy százalékkal erősödött, ezért ez a forintban számított hozamra negatív hatást gyakorolt. Természetesen adókkal, kereskedési költséggel nem számolunk, így bruttó teljesítményről van szó.

Jelenleg egyébként 12 nyitott ötletünk van, kivétel nélkül long irányban, több közülük igen szép (20% feletti) pluszban. Túlnyomó részben ezek befektetési ötletek, ahol hosszabb távon, az osztalékot is figyelembe véve gondolkozunk, de vannak technikai elemzésre épülő rövid távú kereskedési ötletek is. A földrajzi megoszlás is összetett, magyar részvények mellett, amerikai, európai, és kínai instrumentumokat is lehet találni. Az alábbi táblázatban összefoglaltuk ezeket, melyeket szintén rendszeresen frissítünk majd a jövőben a könnyebb követhetőség érdekében.

Ötlet neve Típus Irány Kiküldés ideje Jelenlegi teljesítmény Felértékelődési potenciál Távolság a stoptól
Richter Gedeon befektetési long 2016.03.01 37,5% 1,4% 25,6%
Magyar Telekom befektetési long 2016.03.07 13,1% 2,7% 5,9%
Graphisoft Park befektetési long 2016.04.28 25,0% 10,0% 3,2%
Masterplast befektetési long 2016.06.29 -4,7% 22,8% 4,1%
ANY Biztonsági Nyomda* befektetési long 2016.07.20 30,7% -6,7% 19,6%
Facebook befektetési long 2016.11.22 18,1% 0,8% 17,9%
AB Inbev befektetési long 2016.12.20 2,3% 13,5% 10,1%
Atrium befektetési long 2017.01.04 -3,8% 28,0% 4,2%
Nike kereskedési long 2017.02.13 0,4% 18,8% 9,5%
MCHI - Kína ETF kereskedési long 2017.03.30 0,4% 27,0% 9,5%
Spirit Airlines kereskedési long 2017.04.11 12,8% 3,0% 12,1%
Mol kereskedési long 2017.04.20 0,1% 7,4% 4,0%

* Bár az árfolyam meghaladta célárunkat, a Nyomda részvényeit az osztalék miatt vonzónak találjuk.      

Frissítve: 2017.04.21

Pár gondolat a stratégiáról

Ötleteink kiküldése során mindig 2-es hozam-kockázat arányt várunk el. Ennek értelmében a potenciális hozam (távolság a célszinttől) mindig kétszerese a potenciális veszteségnek (távolság a stop-losstól). Így hosszú távon akkor is sikeres lehet a befektető, ha ötleteinek csak fele jön be. Hosszabb távú befektetési döntéseknél az osztalékot is érdemes figyelembe venni a stratégia során.

Elemzés lezárása: 2017-04-21 11:24
Időtartam: N/A

Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!

Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.