Véget ért az év második negyedéve, így a korábbihoz hasonlóan ismét aktuális számot vetni saját teljesítményünkkel. Ami látszik, hogy a tőzsdék számára nem volt ez egy rossz időszak, az S&P 500 2,6, a DAX pedig minimálisan, 0,1 százalékot tudott erősödni április elejétől június végéig. Az igazi nyertes viszont magyar befektetői szempontból a BUX index volt, ahol 11,3 százalékos volt az emelkedés.

Ezek voltak negyedéves ötleteink

A második negyedév nyitott kereskedési ötleteink számára remekül sikerült, a frissen küldött ötleteink pedig összességében szintén erősek voltak. Most megnézzük őket egyesével egyrészt azért, hogy transzparens módon képet adjunk teljesítményünkről, másrészt, hogy az esetleges hibáinkból tanulva értékes tanulságokat vonhassunk le a jövőre nézve. A főbb ötletek az alábbiak voltak:

 • Spirit Airlines: Rendkívül ígéretesen indult a Spirit Airlines-ra küldött kereskedési ötletünk, ez pedig megengedte azt, hogy hamar profitot biztosítsunk be a pozíción. Végül a hosszabb távú, nagyon tetszetős technikai kép nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, vételi öltetünk 3 százalékos nyerőben zárult.
 • Mol: Az áprilisi gyorsjelentés előtt fogalmaztunk meg vételi ötletet a Molra, főleg rövid távú megfontolások alapján. Egyelőre kis pluszban áll az ötlet az osztalékkal együtt, erős támaszok védik a papírt, így nincs különösebb ok a pesszimizmusra.
 • Cap Gemini: Az erős kezdést követően kicsit elgyengült a Cap Gemini árfolyama, viszont ebben már egy igen szép osztalékfizetés is szerepet játszik. Ráadásul technikailag még most sem fest rosszul a részvény, hiszen most teszteli vissza a markáns kitörési szinteket.
 • Orange: Kereskedési ötletünk sajnos elérte a veszteségvágó szinteket, a kezdeti kitörés után elfáradt a részvény. Ugyanakkor a veszteségeket itt is mérsékelte az, hogy a cég kifizetett egy 40 euró centes osztalékot, így csak 4,3 százalékos volt a mínusz.
 • Graphisoft Park – újratöltve: Ismét vételi ötletet fogalmaztunk meg május elején a remek jelentés miatt. A részvény önmagában is nagyon erős, 60 százalék feletti pluszt mutat első ötletünk óta, de már a májusi megfogalmazás óta is 22 százalékos a plusz!
 • Walt Disney: Bár elsősorban technikai alapú a Disney-re küldött vételi ötletünk, hosszabb távon is látunk potenciált a részvényben. A filmstúdió rendkívül jól teljesített az utóbbi években, a pipeline továbbra is erős, de a szórakoztató parkoknak is jól megy. Egyedül a nagyon hangsúlyos kábeltévé divízió szenved, viszont egyrészt itt komoly költségcsökkentéseket eszközölt a menedzsment, másrészt az ESPN leválasztásáról is volt szó, ami az utóbbi években lehúzta a Disney egyébként remek teljesítményét. Kis mínuszt mutat egyelőre a papír.
 • AB Inbev - újratöltve: Nem sikerült túl jól a második ötlet a belga sörgyártóra. Az árfolyam elgyengült, az 50 napos mozgóátlag pedig nem tudta megtartani a részvényt. Bár a 4,6 százalékos mínusz nem jelentős, az első 3,6 százalékos pluszban záródó ötlet után azért nem örültünk neki.
 • Duna House: Május végén fogalmaztuk meg, főleg hosszabb távra. A stop-losst viszonylag szűkre húztuk, ám az osztalék azért jelentősen csökkentette a tényleges kockázatot. Egyelőre közel 10 százalékos pluszt mutat az ötlet, ez ennyi idő alatt igen csak erős teljesítményt jelent.
 • OTP: Kisebb pluszban áll az OTP-re megfogalmazott kereskedési ötletünk is, ahol szintén a technikai elemzésre hagyatkoztunk. A Molhoz hasonlóan itt is megközelítette a célszintet az árfolyam, de továbbra is bizakodóak vagyunk, és az erős támaszok is a részvény mellett szólnak.
 • Atrium – újratöltve: Június közepén hívtuk fel ügyfeleink figyelmét ismételten az Atriumra. Egyelőre az ötlet az osztalékok miatt kisebb pluszban áll.
 • Rába: Legfrissebb ötletünk szintén egy magyar részvényre vonatkozik, a Rába papírjait tartottuk vonzónak befektetési szempontból. Kedvező, hogy itt is pluszt lehet látni, holott alig pár hetes történetről van szó. A jövőben ennél nagyobb felértékelődési potenciál is lehetséges.

A meglévő ötletek is erősek voltak

Ahogyan azt már fent említettük, remekül szerepeltek aktuálisan nyitott ajánlásaink. Ezt legjobban egy olyan virtuális portfólióval tudjuk szemléltetni, ahol mindig aktuális nyitott ötleteink szerepelnek, egyenlő súlyokkal. Új ötlet bekerülése esetén (kiküldés) így csökken a korábbiak súlya, míg a kikerüléskor (stop-loss elérése) értelemszerűen a meglévő ötletek súlya emelkedik.

Az így képzett portfólió összességében 5 százalékkal erősödött a második negyedévben, így idén már 8 százalék feletti a plusz. Fontos kiemelni, hogy a teljesítményt forintban számoljuk, így a külföldi részvényeknél a devizahatás is számít. Mivel a forint az első negyedévben a dollárral szemben egy százalékkal erősödött, ezért ez a forintban számított hozamra negatív hatást gyakorolt. Természetesen adókkal, kereskedési költséggel nem számolunk, így bruttó teljesítményről van szó.

Jelenleg egyébként 14 nyitott ötletünk van, kivétel nélkül long irányban, több közülük igen szép (25% feletti) pluszban. Túlnyomó részben ezek befektetési ötletek, ahol hosszabb távon, az osztalékot is figyelembe véve gondolkozunk, de vannak technikai elemzésre épülő rövid távú kereskedési ötletek is. A földrajzi megoszlás is összetett, magyar részvények mellett, amerikai, európai, és kínai instrumentumokat is lehet találni. Az alábbi táblázatban összefoglaltuk ezeket, melyeket ezen az oldalon frissítünk a könnyebb követhetőség érdekében.

Ötlet neve Típus Irány Kiküldés ideje Teljesítmény kiküldés óta Felértékelődési potenciál Távolság a stoptól
Richter Gedeon befektetési long 2016.03.01 40,9% 2,8% 14,3%
Magyar Telekom befektetési long 2016.03.07 14,2% 7,1% 7,4%
Graphisoft Park befektetési long 2016.04.28 66,1% 1,8% 35,2%
Masterplast befektetési long 2016.06.29 -1,9% 19,2% 7,2%
ANY Biztonsági Nyomda* befektetési long 2016.07.20 39,3% -6,9% 15,7%
Facebook befektetési long 2016.11.22 21,9% 7,8% 16,0%
Atrium befektetési long 2017.01.04 5,2% 23,1% 8,3%
MCHI - Kína ETF kereskedési long 2017.03.30 10,0% 16,3% 5,8%
Mol kereskedési long 2017.04.20 0,1% 10,6% 1,0%
CAP Gemini befektetési long 2017.04.27 -0,7% 20,0% 6,5%
Walt Disney kereskedési long 2017.05.25 -0,5% 11,7% 5,4%
Duna House befektetési long 2017.05.31 8,8% 21,6% 15,6%
OTP kereskedési long 2017.06.01 3,7% 4,8% 8,5%
Rába befektetési long 2017.06.15 4,7% 14,7% 14,8%

* Bár az árfolyam meghaladta célárunkat, a Nyomda részvényeit továbbra is vonzónak találjuk.                                      Frissítve: 2017.07.04

Elemzés lezárása: 2017-07-04 09:54
Időtartam: N/A

Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!

Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.