2011-ben volt utoljára 21 milliárd forint felett a Richter üzemi eredménye, ez a mai gyorsjelentés legfőbb üzenete. A főbb sorokon felülteljesített a gyógyszercég, és még a kedvezőtlen pénzügyi eredmény sem tudta megállítani a nettó profit szép növekedését. Pozitív piaci reakcióra számítunk, persze azért a mai sajtótájékoztató Orbán Gábor korábbi kinevezése miatt izgalmas lehet. A részvényre továbbra is optimisták vagyunk, nyitott kereskedési ötletünket fenntartjuk, a stratégiát nem módosítjuk.

pro
  • A főbb sorokon erősnek látszik a cég
  • A profitabilitás nagyon jó, az üzemi eredmény utoljára hat éve volt ilyen magas
  • A korábbi előrejelzést nagyobb eséllyel verheti meg a cég
contra
  • A bevétel összességében kicsit a vártnál kisebb növekedést produkált
  • A Bemfola eladások nem voltak túl erősek
  • A pénzügyi sor most is mínuszokat hozott

Összességében erős negyedéves gyorsjelentésen van túl a Richter, a ma hajnalban érkező számok a várakozásoknál erősebbre sikerültek. A bevételek növekedési üteme továbbra is látványos, miközben a profitabilitás nőtt éves alapon, és évek óta nem látott erőt mutat a Richter az operatív soron. A pénzügyi soron közben a vártnak megfelelően milliárdos a mínusz, de éves alapon így is szépen tudott emelkedni a nettó profit.

Továbbra is szép a növekedés

107 milliárd forintos bevételt ért el az előző negyedévben a Richter, ami erős, több mint 11 százalékos növekedést jelent éves alapon. Bár az előző negyedéves rekordot nem döntötte meg a mostani szám, ezzel együtt azért így is szép a növekedés, még ha az elmúlt negyedévek bővülési ütemétől, és az elemzői várakozásoktól is valamivel elmarad a tényleges szám.

A földrajzi régiók közül főleg Oroszországot érdemes kiemelni, itt éves szinten 14 százalékkal emelkedtek még mindig a bevételek, ami az éves szinten közel 10 százalékos rubel-gyengülés mellett komoly fegyvertény. A román nagykereskedelmi bevételek is szépen hoztak, az országban 17 százalékos volt a növekedés éves alapon. A nyugat-európai régióban valamelyest gyengébb volt a teljesítmény az elmúlt negyedévekben megszokottakhoz képest, de még így is majdnem 10 százalékos volt a bővülés.

Három régióban nem tudott csak erősödni a Richter éves alapon, Kínában a második negyedév után most nagyon enyhe visszaesést láthattunk, továbbá az egyéb FÁK-országok és Latin-Amerika hozott össze enyhe csökkenést. Összességében azonban nagyon panaszra nincs ok, így is erős a növekedés a Richternél.

Remekel az ESMYA

Erős volt a Vraylar előző negyedéves teljesítménye, 14,2 millió dolláros bevételt hozott a Richternek. Erre persze azért lehetett már számítani az Allergan erős negyedéves számai után, egyelőre korábbi számításaink alapján úgy véljük, inkább az optimista szcenárió kezd megvalósulni. Egyébként az első három negyedévben így nagyjából a bevétel 3 százalékát tette ki a Vraylar eladásokból származó bevétel.

Az Esmya eladások is nagyon erősek, és továbbra is látványos a növekedés. A korábbi 30 százalékos becslésünknél erősebbek lettek a tényszámok, és 37,6 százalékos volt a növekedés a negyedévben, emiatt úgy véljük, hogy a korábbi éves célkitűzések akár 10 százalékkal is felülteljesítők lehetnek a gyógyszernél.

A Bemfola eladások viszont annyira nem erősek, mivel csak 7,4 millió eurós lett a tényleges szám. Ez alig erősebb a tavalyi harmadik negyedéves 7,3 millió eurónál, és az éves célokat illetően is inkább enyhe csalódásnak tekinthető. Ez negatívum a jelentésben, de azért annyira nem jelentősen.

Hogy állnak a költségek?

A bruttó fedezeti hányad az előző negyedévekkel ellentétben emelkedni tudott éves alapon, 58,3 százalékról csak 58,5 százalékra nőtt a Richter, ez pedig erősebb az éves előrejelzésnél is. Összességében azért ez pozitívum, és mivel a bevételek látványosan nőttek, maga a bruttó profit erősödni tudott.

Az operatív kiadások növekedése közben a vártnál azért kisebb volt, kevesebb, mint 10 százalékos éves alapon. Mind a három főbb költségnél emelkedés volt látható, de ennek mértéke azért bőven kontrolált, az pedig némileg még kedvező is, hogy pont a jövő szempontjából fontos K+F költségek nőttek leginkább.

A fentiek miatt az operatív margin is erősödni tudott éves alapon, és a tavalyi 18 százalékról alapvetően 20 százalékra tudott erősödni a negyedévben. Ez komoly fegyvertény, 2015-ben volt utoljára ennyire erős negyedéve a Richternek a profitabilitás terén, az üzemi eredmény pedig ennyire magasan 6 éve nem volt már, bár mi ezzel korábbi elemzésünkben azért többé kevésbé kalkuláltunk.

A pénzügyi soron ezzel együtt most is azt láttuk, hogy mínuszokat halmozott fel a Richter, ami a nettó profitra nézve negatív. Nagy meglepetést ez számunkra ugyanakkor nem jelent, a második negyedévhez képest a főbb devizáknál láttuk a kedvezőtlen folyamatokat, ami az átértékelések miatt negatívum volt. Végül 3,5 milliárd forintos lett a visszaesés a pénzügyi soron.

Ennek kapcsán pedig az kedvező hír, hogy még így is tudott erősödni éves alapon a nettó profit, és 16,4 milliárd forintos lett a tavalyi 13,6 milliárd forint után. Ez az eredmény az elemzők számára is pozitív meglepetés.

A sajtótájékoztató és Orbán Gábor lehet fontos

A szokásoknak megfelelően fontos lesz még a mai sajtótájékoztató is, a hangulat alakulására döntő hatással lehet.  A bruttó fedezeti hányad, valamint az operatív költségek szintjével kapcsolatban érdemes figyelni az előrejelzést, hamarosan vége az évnek, így már viszonylag pontosan meglehet becsülni a tényleges számokat. Mi úgy véljük, a célok felülteljesítésének esélye megnőtt egy ilyen negyedév után.

Ki kell emelni, hogy Orbán Gábor első alkalommal szólalhat majd meg a Richter vezérigazgatójaként  gyorsjelentés után, emiatt talán a szokásosnál valamivel érdekesebb lehet a mai nap. Nem csak a sajtótájékoztató, hanem az elemzői konferenciabeszélgetés is fontos lehet, és befolyásolhatja valamelyest a hangulatot.

A technikai elemzés alapján ezek lehetnek most a következő szintek, az iránytól függően:

  • Pozitív kimenetel: Az elmúlt napok menetelése után sikerült kitörni a 6 800 forint alól, emiatt ellenállás már nem itt, hanem a korábbi csúcsok környékén azonosítható, 7 200 forintnál. Ez összességében 5 százalékos további menetelést jelentene.
  • Negatív kimenetel: Ha elgyengülne a jelentés után a papír, akkor megint a 6 800 forintos szintet lehet érdemes figyelni, ahol a korábbi ellenállás található. Ez összességében egy százalékos mínusz lenne a mostani szintekről, de talán a jelentés után ennek a szcenáriónak most kisebb esélye van.

A Richter napi grafikonja

A jelentés után kereskedési ötletünket egyelőre nem változtatjuk meg, továbbra is hiszünk a sztoriban, célszint 7 170, stop-loss 6 100 forintnál található. A sajtótájékoztató és az elemzői konferencia beszélgetésen még lehetnek érdekes információk, így a frissítést ezek figyelembe vételével készítjük majd el.

Elemzés lezárása: 2017-11-09 06:25
Időtartam: N/A

Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!

Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.