Lezárult az Alteo részvénykibocsátása, amelyen végül 1,4 milliárd forintnyi új tőkét sikerült bevonnia a társaságnak nagyjából 300 ezer új részvény kibocsátásával a már létező 1,8 millió darab részvényen felül.  Ez csalódást keltő lehet a kezdeti tervekhez képest, ráadásul a kisbefektetők csak 106 ezer részvényt jegyeztek, így nagy valószínűséggel továbbra is alacsony lesz a forgalom a papír piacán. A likviditási kockázat mellett pedig több tényező is rizikófaktor lehet, így a jelenlegi, 4700-4800 forint körüli szinteken érdemes lehet inkább kivárni. 

Mit kell tudni a cégről?

Az ALTEO energiatermeléssel és energiakereskedelemmel foglalkozik, illetve átfogó energiaszolgáltatási csomagot is kínál az ügyfeleknek („Smart Energy”). A cég jelenleg 22 erőművel rendelkezik, amelyek között találhatóak szél-, víz vagy biomassza erőművek is, de ugyanúgy gázmotoros és fűtőerőművek is. A további terjeszkedéshez viszont szükség van új finanszírozási forrásokra, ezért került sor tőkeemelésre. Az ALTEO a következő 3 évben nagyjából 12 milliárd forintnyi új beruházást tervez megvalósítani, melynek egy részét a most bevont 1,4 milliárd forintból, illetve saját forrásból, a legjelentősebb hányadát pedig projekthitelek segítségével finanszíroznák. 

A cég egyébként már 2010 óta tőzsdén van, az alacsony közkézhányad miatt viszont a napi forgalom rendkívül alacsony volt. A menedzsment nem titkolt célja a likviditás növelése, elmondásuk szerint ez volt az egyik ok, amiért részvénykibocsátás mellett döntöttek egy újabb kötvénykibocsátás helyett.

Persze az is fontos szempont lehetett, hogy a korábbi kötvénykibocsátások miatt eladósodott a cég, így szükség volt a mérleg megerősítésére, illetve a nagytulajdonos Wallis is elképzelhető, hogy szeretne kiszállni a közeljövőben. A nagyjából 300 ezer új részvény a megadott 4600-4900 forintos sáv gyakorlatilag legalján kelt el, így a kibocsátást követően a cég piaci kapitalizációja 9-10 milliárd forint körül van. 

A közkézhányad az ALTEO közleménye alapján 400 ezer darab részvény (20 százalék), ez alatt az 5 százaléknál kisebb tulajdonnal rendelkezőket érti a cég, ugyanakkor ennek jelentős része intézményi befektető, tőlük viszont nem igazán lehet a likviditás felpörgetését várni, a kisbefektetők kezében pedig csak a részvények 5 százaléka van. Az új részvények ma kerültek bevezetésre, a tulajdonosi struktúra eszerint alakult át.

Mega felvásárlás hajthatja a növekedést

Az ALTEO tavaly májusban egy nagyon fontos akvizíciót zárt le, ugyanis megszerezte a Sinergy Csoportot, amely több szempontból is nagyobb volt, mint az ALTEO (például saját tőke, de az elmúlt években rendre nagyobb adózott eredményt is termelt a Sinergy, mint az ALTEO). A Sinergy megvásárlásával 11 leányvállalatából 9 teljes mértékben, 2 pedig részben az ALTEO tulajdonába került. A Sinergy energetikai rendszerek fejlesztésével, és tanácsadással foglalkozik, amely jól kiegészíti az ALTEO tevékenységét. A felvásárlás tükröződik a 2015-ös számokban is, a bevétel majdnem a kétszeresére nőtt, és az is pozitív, hogy a profitmarzs a negatív tartományból 10 százalék fölé ugrott.

Azt azonban nagyon fontos kiemelni, hogy a tavalyi 1 milliárd forint feletti adózott profit elérésében jelentős szerepet játszott az, hogy a Sinergy felvásárlás 1,46 milliárd forint értékű negatív goodwillt eredményezett, ami az ALTEO-nál bevételként számolódott el. A féléves eredményeket vizsgálva így idén már jelentős visszaesés látszik tavalyhoz képest a profitban, illetve a profitmarzsban is.

Nehéz egyelőre meghatározni a Sinergy akvizíció hatását a cégre. Az persze pozitív, hogy a cég magasabb árbevételt termel (ami az első félévben is szembetűnő), de az még azért kérdéses lehet, hogy tartósan is sikerül-e magasabb eredményhányadokat elérni.

Nem tűnik drágának

Értékeltség alapon nem tűnik drágának a cég a jelenlegi szinteken. Persze ebben nagy szerepet játszik a tavalyi akvizícióból származó negatív goodwill, de ha idén 1 milliárd forint körüli eredményt tudna elérni a cég, úgy 10 körüli P/E mutatót kapnánk, amivel az európai versenytársakhoz képest olcsó lenne. Azt fontos kiemelni, hogy ezeknek a cégeknek az átlagos piaci kapitalizációja 2,7 milliárd euró, míg az ALTEO-é nagyjából 30 millió euró, tehát jóval kisebb a többieknél.

Habár hosszú távú osztalékpolitikája egyelőre nincs a cégnek, mégis tavaly kifizettek részvényenként nagyjából 120 forintot. Ez a jelenlegi 5000 forint körüli árfolyam mellett 2,4 százalékos osztalékhozamot jelent, az viszont érdekes, hogy egy növekedési cég osztalékot fizet, és azért kérdéses lehet, hogy a jövőben képes lesz-e a beruházások mellett is osztalékfizetésre.

Mik a kockázatok?

Nem kevés kockázatot lehet kiemelni a céggel kapcsolatban. Nézzük ezeket sorban!

Magas eladósodottság: az ALTEO-ról el lehet mondani, hogy viszonylag magas eladósodottsággal rendelkezik, ez pedig mindig kockázatot jelent. Ugyanakkor azt is láthatjuk, hogy magas eladósodottság jellemzi az ALTEO versenytársait is, vagyis szektorspecifikus jellemzőről beszélhetünk. Ahogy látjuk, a versenytársakat figyelembe véve csak átlagos eladósodottságról beszélhetünk.

Az is pozitív, hogy a cég nettó hitel/EBITDA mutatója szépen jött lefelé az elmúlt években, az első félév végére ez már csak 1,2 volt a tavalyi 2,8 után. A nettó hitel/tőke aránya tavaly megugrott, de idén a második negyedév végére visszajött 50 százalék alá, és az új részvények kibocsátásával ez még alacsonyabb lesz.

Érzékeny a szabályozási környezetre

Jelentős változás állhat be a szabályozási környezetben, ugyanis a KÁT-renszert (Kötelező Átvételi rendszer) felváltja majd az új Metár rendszer, bár azt is hozzá kell tenni, hogy ez a kérdés már jó pár éve húzódik és biztosat még most sem tudunk róla. Ezzel kapcsolatban viszont a menedzsment bizakodó, hiszen így jelentős, 100 millió euró körüli eurós támogatás is megpályázható lesz (az ALTEO szerint ebből 5-10 százalék lehívására van esély már jövőre), de még vannak körülötte kérdőjelek.

Ezen felül az sem túl pozitív, hogy a kormányzat a szélenergiai beruházásokat nem pártolja, az ALTEO viszont jelentős szélenergiai portfolióval rendelkezik, ráadásul ezeken igen szép eredményhányadokat tud elérni a cég.

Az mindenesetre pozitív, hogy 2020-ra az Európai Bizottság iránymutatása szerint a teljes energiafelhasználás 14,65 százaléka megújuló forrásból kell, hogy származzon. Jelenleg ez az arány 10 százalékon áll, a Metár rendszer ennek elérésében fontos lépés lehet.

Ki van téve az időjárásnak

A cég bevételének jelentős része származik hő- és áramtermelésből, így értelemszerű, hogy ha enyhébb az idő, akkor a kereslet is alacsonyabb. Ráadásul a későbbiekben ez még inkább igaz lehet, ha a cég újabb megújuló beruházásokat valósít meg. Ráadásul ez a hatás kettős, hiszen a szélerőművek például nyilván a szélviszonyoknak is ki vannak téve.

A kibocsátás után is illikvid maradhat

A részvénykibocsátás egyik célja az is volt, hogy kisbefektetők kezébe is kerüljenek részvények, ami növelhetné a napi aktivitást a részvény piacán. Ugyanakkor a tervezett mennyiségnek csak nagyjából a harmadát tudták értékesíteni a nyilvános értékesítésen, így a közkézhányad továbbra is igen alacsony, ami továbbra is nagy likviditási kockázatot jelent az részvényesek számára.

Kötvényfizetési kötelezettségek

Az elmúlt években több kötvénykibocsátást is végrehajtott az ALTEO, ezek után pedig jelentős törlesztőrészletek lesznek esedékesek 2017-ben. 2015-ben ezek az EBIDTA kicsit több mint 20 százalékát tették ki, jövőre viszont jóval nagyobb lehet ez az arány, ugyanis két lejáró diszkont kötvény után is fizetnie kell a vállalatnak, melyek össznévértéke nagyjából 1,55 milliárd forint. Ezek fizetése összességében nincs veszélyben, de a jövő évi profitra rányomhatja a bélyegét.

Összegzés

Véleményünk szerint érdekes lehet követni a közeljövőben az ALTEO-t, ugyanakkor még sok lehet a bizonytalanság a cég körül. A cég szerint ugyan nem befolyásolja a megvalósítandó projekteket, hogy a tervezett tőkének a felét sem sikerült bevonni, emiatt viszont továbbra is igen alacsony maradhat a likviditás.

Az viszont pozitív lehet, hogy az új állami támogatási rendszer (Metár) támogatja a megújuló energiaforrások elterjedését, hiszen ebből az ALTEO is profitálhat, de erről természetesen bármilyen konkrétumot még korai lenne mondani.

Elemzés lezárása: 2016-11-07 13:26
Időtartam: N/A

Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!

Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.