Idén eddig jól szerepel az arany árfolyama, és az elmúlt napokban is felülteljesítést mutat. Technikailag fontos szinteket törhet át, és akár ismét a 2000 dolláros szint felé fordulhat a nemesfém. Látni kell, hogy a bányacégek ennél is jobban szerepelnek, 2022-ben tehát továbbra is meghatározó trend a nyersanyagokon belül az arany jó szereplése, ez pedig technikai alapon akár egy újabb lökést is kaphat.

Remek formában van ma az arany árfolyama, ezzel pedig a napok óta tartó jó széria is egyre szebben fest. 2022 eddig kedvező a nemesfém szempontjából, az 1800 dollár alatti szintekről már láthattunk egy 2000 dollár fölé jutó menetelést is, bár nem tartottak ki sokáig ezek a szintek. Az így rajzolt Fibonacci szintekből a 38,2 százalékos szintig korrigált vissza a papír, most viszont már a 61,8 százalékos ellenállás áttörésére került sor.

Az elmúlt napokban a piaci hangulat nem annyira erős, a részvények inkább szenvednek, miközben a kötvényhozamok is erősödésnek indultak. A német 10 éves hozam már 0,8 százaléknál jár, az amerikai pedig meghaladta a 2,7 százalékot. Bár az emelkedő nominális hozamok elvileg nem kedvezőek, és a Fedtől is egyre magasabb kamatemeléseket várnak a piaci szereplők, a magas infláció miatt továbbra is gyengék a reálhozamok, ami az arany szempontjából pozitív fejlemény.

Technikailag így a 2000 dolláros ellenállások felé veheti az irányt az arany, de akár a 2050 dolláros szintek felé is elindulhat a nemesfém. Kedvező, hogy az MACD most ad vételi szignált a napi grafikonon, az 57 körüli RSI indikátor pedig még nem adja jelét a túlvettségnek. A korrekciós félelmek tehát egyelőre nem tűnnek erősnek, miközben a nemesfém árfolyama nagyon is, komoly lendületet kezdett mutatni.

Az arany napi grafikonja (2022.04.11. 14:20)

A szintek a heti grafikonon is jól láthatóak, az arany a 2020-as nagy menetelés után 1700 dollár körül oldalazott 2021 elején, és innen indult el egy felpattanás. Sokáig az 1900 dolláros szint állta útját a nemesfémnek, de 2022-ben sikerült ezt is leküzdenie, most pedig már magasabb szinteket próbál tartósan megcélozni az arany árfolyama.

Az indikátorok alapján a mozgásoknak még lehet tere, az MACD vonalak felfelé tartanak, és egy eladási szignál még messzebb van. Közben az RSI ugyan 60 feletti értékével már nem annyira alacsony, de a heti grafikonon még szintén további mozgásokra lenne szükség a túlvett tartományba kerüléshez. Ez alapján inkább az látszik, hogy 2020 nyara után megint a 2000 dolláros szintek fölé próbálna kerülni az arany, ám ezúttal lassabb, de stabilabbnak tűnő mozgásokkal.

Az arany heti grafikonja (2022.04.11. 14:20)

Az arany tehát alapvetően jó hangulatban van az utóbbi időben, erre már az orosz-ukrán háború kapcsán is felhívtuk ügyfeleink figyelmét. Éves szinten az alábbi mozgásokat lehet eddig látni:

  • a német piac 10 százalékot csökkent,
  • az amerikai piacokon is 5-10 százalékosak a mínuszok,
  • a kriptodevizák árfolyamai is 10 százalék körül csökkentek,
  • az arany viszont 7 százalékot erősödött eddig.

Az aranybányacégek is remekelnek eddig idén, elég csak a grafikonokra pillantani. A Barrick Gold például még 20 dollár alatt kezdte az évet, mostanra viszont már 25 dollár felett jár, erről is írtunk már néhány hete, de a Newmont is hasonló menetelésen van túl. Az erős aranyárak miatt a kitermelési profit remekül alakul a cégeknél, miközben az előző években sokat javítottak a hatékonyságon, így a növekvő árakból most igencsak profitálhatnak.

2022-ben például a Newmont 2,5 milliárdos, míg a Barrick szintén 2 milliárdos profitot érhet el a várakozások szerint, az értékeltségek pedig ugyan emelkedő pályán mozognak, de alapvetően a profittermelés is ilyen lehet majd. Közben a 12 havi előretekintő P/E ráta csak 22-25 körül áll, ami a piaci átlagot sem haladja meg látványosan, és a két cég öt éves átlagát is csak minimálisan, vagy még úgy sem.

Az arannyal kapcsolatos trendek tehát nem csak az arany közvetlen árfolyamánál láthatóak, az aranyat követő ETF-ek, vagy éppen az aranybányacégek is jól szerepelnek az utóbbi időben, nem beszélve az aranybányákat tömörítő ETF-ekről. Ezek bővebben a KBC Equitas ETF-keresőjében is megtalálhatóak. Ha kitartanak az arany árfolyamánál látható mozgások, alighanem marad majd a felülteljesítés, ami a hagyományos elméletek szerint pedig így az inflációval szemben is végül jó „hedge”-t képezhet. Noha az arany ára drasztikusan azért nem szállt el idén, az aranybányacégek szinte szárnyalnak, így vélhetően egy pozitív trend során is érzékenyebben reagálhatnak majd a mozgásokra, amiért nem csak az aranyat, hanem az aranybányacégeket is továbbra is érdemes figyelni.

Elemzés lezárása: 2022.04.11 15:47
Időtartam: Rövid táv (néhány hét)
A termék célpiaca: N/A

Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek. A KBC Securities a jogszabályoknak megfelelően elvégzi az értékesített termékek célpiaci vizsgálatát. A vizsgálat keretében értékeli a termékek jellemzőit, valamint az ügyfelekről rendelkezésére álló – megfelelési teszt kitöltése révén megszerzett - információkat.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Milyen szektorban van az erő?

Cinkotai Norbert | 2022.11.30 15:24
Mit mutatnak az adatok?

Izgalmas mozgások az olajnál

Grébel Szabolcs | 2022.11.30 11:11
Kereskedési ötletet fogalmazunk meg

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!

Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.