Nagy szárnyalást mutatott november közepe óta a Tesla árfolyama, amikor bővebben is kiemeltük a részvényt az erős technikai kép és a szektorral szembeni pozitív hangulat miatt. Közben a negyedik negyedéves értékesítési és gyártási számok igen erősek lettek, ezeket viszont már árazhatta a piac. A lélektani szintet jelentő 1000 dollárig ugyan nincs kizárva a további menetelés, de novemberhez képest már jóval kevésbé kedvező most a kép, miközben a rövid távú korrekciók esélye továbbra sem elhanyagolhatóak.

Féktelenül száguld a Tesla

Hatalmas emelkedést mutat a Tesla árfolyama az utóbbi hetekben, ami szinte valamennyi befektetőt és piaci szakértőt meglep. A vállalat piaci kapitalizációja 800 milliárd dollár közelében jár már, amivel a világ legértékesebb cégei között található, Elon Musk pedig a világ leggazdagabb emberének számít a Bloomberg listája alapján. Az elemzői célárakkal sem igazán tartja a lépést a papír, ezek valamivel 500 dollár alatt járnak még.

November közepén többször is írtunk a részvényről, kiemelve, hogy bár az árazás igen feszítettnek (vagy nehezen értelmezhetőnek) tűnik, a kínai elektromos gyártókhoz képest még mindig a Tesla üzleti modellje tűnik stabilabbnak, ami idővel az árfolyamban is megjelenhet. A szektor növekvő népszerűségéből így valamivel kisebb kockázat mellett profitálhatnak a Tesla részvényesei, november 17-e óta így alakult a négy nagyobb részvény teljesítménye:

  • Tesla +84 százalék
  • Nio +35 százalék
  • Xpeng +3 százalék
  • Li Auto -6 százalék

A Tesla tehát várakozásainknak megfelelően érezhetően felülteljesített, és a lélektanilag is fontos 1000 dolláros szintet is igencsak megközelítette a papír. A tegnapi mozgás persze már figyelmeztető jelzés lehet, ugyanakkor az utóbbi hónapokban többször is láthattunk hasonlót anélkül, hogy markáns lefordulás vette volna kezdetét.

Segíti a Teslát az is, hogy a friss negyedik negyedéves értékesítési és gyártási számok igen erősek lettek. A növekedési ütem éves szinten 60-70 százalékos, ráadásul a harmadik negyedéves rekordokat is keményen megdöntötte a vállalat, 25-30 százalékos a bővülés.

A Tesla éves szinten így nagyon erős eredményekkel zárhat, a félmilliós célokat ugyanis sikerült teljesíteni. Ez főleg amiatt igen erős teljesítmény, hogy a lezárások és a korlátozások teljesen a gyárat sem kerülték el, jól állta a sarat tehát a vállalat.

A negyedéves jelentés persze hamarosan érkezik, így a befektetők ennél pontosabb számokat is kapnak a cégtől. A gyártáson és az értékesítésen túl a bevétel, de főleg a profit lehet érdekes, ahol az utóbbi negyedévekben is egyre javult a teljesítmény, ahogyan erről folyamatosan be is számoltunk elemzéseinkben.

Az elemzői konszenzus egyelőre 10,3 milliárd dolláros árbevételt, és közel 1 milliárdos nettó profitot vár. Előbbi viszont könnyen lehet, hogy pesszimistának bizonyul, látva az értékesítési számokat mi inkább 10,6-10,7 milliárd dollárra számítanánk, néhány százalékos felülteljesítés tehát nem kizárt, ez pedig a nettó profitot illetően is inkább pozitív meglepetést okozhat.

A fundamentumokon túl a technikai kép is érdekes lehet, bár elemzési szempontból azért nem tűnik egyszerűnek. A technikai jelzések ugyanis talán inkább másodlagosak, és a zöldenergia-cégeket is segítő flow lehet az, ami a Tesla árfolyamát is felfelé húzza. A lélektanilag fontos 1000 dolláros szintet nem árt figyelembe venni, ugyanakkor a korrekció esélye is fennállt az utóbbi hetekben, ami alighanem egyszer tényleg bekövetkezik.

Ennek jelzése lehet talán az, hogy az RSI indikátor 70 alá csökkent, amivel eladási jelzést adott, köszönhetően a tegnapi mozgásnak. A mai nyitás során viszont ismét pluszban nyithat a Tesla, így a meredek emelkedő trendvonal visszatesztelésére, vagy éppen a 600 dollár körüli támaszokra várni egyelőre még túl optimistának tűnik, legalábbis azon a befektetők számára, akik lemaradtak erről a felfelé körről.

Összességében tehát vegyes a kép, az erős értékesítési és gyártási számok tovább segíthetik az eddig is kedvező megítélést, de a túlvettség jelentős rövid távon, és a közelgő jelentés is kockázatokat hordoz. A november közepi íráshoz képest így valamivel már pesszimistábbak lennénk rövid távon, ugyanakkor az erősödő fundamentumok hosszú távon javítják a részvény megítélését. A jelentésről pedig természetesen bővebben is beszámolunk majd néhány hét múlva.

A Tesla napi grafikonja (2021.01.12. nyitás előtt)

Elemzés lezárása: 2021.01.12 12:29
Időtartam: N/A
A termék célpiaca: N/A

Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A pénzügyi eszközök értéke, ára vagy a belőlük származó jövedelem változhat, illetve az árfolyamváltozások ezeket befolyásolhatják. Ezen változások következtében a pénzügyi eszközökbe történő befektetés értéke csökkenhet. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek. A KBC Securities a jogszabályoknak megfelelően elvégzi az értékesített termékek célpiaci vizsgálatát. A vizsgálat keretében értékeli a termékek jellemzőit, valamint az ügyfelekről rendelkezésére álló – megfelelési teszt kitöltése révén megszerzett - információkat. Weboldalunk látogatói az anyagainkban feltüntetett pénzügyi instrumentumok tekintetében az azokban megjelölt célpiacon kívülre is eshetnek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A marketingközleményben említett pénzügyi eszközök, illetve befektetési stratégiák nem alkalmasak minden befektető számára. Az abban szereplő vélemények és ajánlások nem veszik figyelembe az egyes ügyfelek egyéni helyzetét és személyes körülményeit, pénzügyi helyzetét, ismereteit, tapasztalatait, céljait vagy igényeit, valamint nem hivatottak konkrét pénzügyi eszközöket vagy befektetési stratégiákat ajánlani az egyes befektetőknek. A marketingközlemény elsősorban olyan befektetők számára készült, akiktől elvárható, hogy befektetési döntéseiket saját maguk, önállóan hozzák meg és döntsenek a marketingközleménnyel érintett pénzügyi eszközökbe történő befektetés célszerűségéről, figyelembe véve különösen az árat, a lehetséges veszélyeket és kockázatokat, saját befektetési stratégiájukat, valamint saját jogi, adózási és pénzügyi helyzetüket. A marketingközlemény maga nem képezheti a befektetési döntések egyetlen alapját.

A befektetőnek a befektetés alkalmasságának megítélése szempontjából szükséges lehet saját felelősségre szakmai tanácsot kérnie, ideértve az adótanácsadást is, az elemzésben nevesített vagy ajánlott pénzügyi eszközökkel, egyéb befektetési eszközökkel, befektetési stratégiákkal kapcsolatban.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Nike: Visszatérhet a növekedés?

Varga Dániel | 2023.09.29 14:14
Elégedettek a befektetők a gyorsjelentéssel

8 fontos hír ma reggel

KBC Equitas | 2023.09.29 08:38
Devizák, MNB, infláció, Nike

Mi történik a zöldenergia szektorával?

Varga Dániel | 2023.09.28 16:41
Érdemtelenül bántak el a szektorral a befektetők?

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!

Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.