Erős volt a Facebook első negyedéve, továbbra is látványos a növekedés a közösségi médiacégnél. A befektetők mégsem maradéktalanul elégedettek, a menedzsment ismét figyelmeztetett a lassulásra, a részvény így 1,5 százalékos mínuszban nyithat. 25 százalékos pluszban lévő kereskedési ötletünk stratégiáján nem változtatunk, a 160 dolláros szintek elérését továbbra is reálisnak tartjuk.

pro
  • Látványos növekedés a főbb eredménysorokon
  • Továbbra is dinamikus a felhasználói szám növekedése
  • A monetizáció egyre erősebb
  • Fundamentálisan többet érhet a részvény
contra
  • Olcsónak azért nem nevezhetőek a részvények
  • A harmadik negyedévtől lassulás jöhet
  • A heti grafikon alapján van esélye egy kis korrekciónak

Meglehetősen erős negyedévet zárt a Facebook, valamennyi főbb soron felülteljesítést, és látványos növekedést mutatott a közösségi médiacég. Ez alapján a lendület nem akar megtörni a cégnél, de a menedzsment azért figyelmeztetett, az év második felében jöhet majd a lassulás, a befektetők pedig emiatt nem annyira elégedettek, 2 százalékos mínuszban nyithat az utóbbi hetekben szárnyaló részvény.

Mit hozott az első negyedév?

Továbbra is látványos a bevételek növekedési üteme, közel 50 százalékkal nőtt 2016 első negyedévéhez képest, és ismét 8 milliárd felett alakult december után. Továbbra is a mobil húzza a céget, 85 százalékra emelkedett a bevételeken belüli arány, ami rekord.

Az viszont szintén pozitívum, hogy a desktop hirdetésekből származó bevétel is szépen emelkedik, éves szinten már 25 százalékos volt a növekedés, a 2013 közepén és 2015 közepén látott gyengélkedés tehát egyelőre a múlté, és lendületbe jött a szegmens.

A felhasználók száma változatlanul növekedést mutat, akár a havonta, akár a naponta aktívak számát figyeljük. 17-18 százalékos a bővülés, és nem igazán lassulni az elmúlt negyedévek után sem. Bár a havonta aktívak száma már közel 2 milliárdnál található, a jövőben a naponta aktívak alakulása lehet érdekes, már a Snapchat-Facebook rivalizálás miatt is, az összehasonlítás kapcsán. (A Snapchat számai majd május 10-én jönnek.)

Továbbra is remek az egy felhasználóra jutó árbevétel (ARPU) alakulása, noha a negyedik negyedévhez képest a szezonhatás miatt visszaesést lehetett látni. A 4,06 dollár ugyanakkor a cég történetének második legerősebb negyedéve, és a 12 havi gördülő számok 16,5 dollárral változatlanul komoly növekedést mutatnak. Összességében tehát a monetizálás remekül alakul, de azért van ami árnyalja a képet, erről lentebb írunk majd.

A profitabilitás továbbra is nagyon erős, a bruttó fedezeti hányad az internetes cégeknél szokásos magas szinten áll, 85 százalékon. Kedvező hír, hogy a menedzsment elhagyta a tisztított számokat a beszámolóból, holott ezek mindig szebb színben tüntetik fel az adott céget. Ezzel egyébként a Facebook az igazi óriások, a Google és az Apple felé is tett egy lépést, ahol nem szoktak tisztított számokat közzétenni. Mi egyébként előrejelzéseinkben korábban is az amerikai sztenderdeknek megfelelő számokkal számoltunk.

Az operatív és nettó fedezeti hányad így is brutálisan erős, előbbi 41,4, utóbbi pedig 38,1 százalékos volt, ami párját ritkítja a világ tőzsdei cégei között. Ami külön kedvező hír, hogy a költségek között is főleg a K+F költségek emelkednek látványosan, vagyis nem marketingre, hanem főleg fejlesztésekre költ a vállalat, amire a jövőt alapozhatja.

Az EPS az emelkedő költségek ellenére is 70 százalékkal erősödött éves alapon. Érdemes itt is kiemelni, hogy mivel nem tisztított számokról van szó, ezért ez még jobb fényben tünteti fel a céget, noha a növekedési ütem EPS-soron azért lassul, ami persze valamelyest érthető ekkora bővülés mellett.

Miért nem örülnek a befektetők?

Ilyen jelentés után magától értetődőnek tűnne, hogy nagy pluszokkal jutalmazzák a befektetők a számokat. A Facebook esetében erről azonban nincs szó, a jelenlegi helyzet alapján 2 százalékos mínuszban nyithat a papír.

A legfőbb ok az lehet, hogy a menedzsment ismét figyelmeztetett a várható lassulásra. A hirdetések mennyisége ugyanis nem tud a végtelenségig emelkedni, ami azért a növekedési ütemben nagy szerepet játszott. A vezetés tart tőle, ha még több hirdetéssel bombázza a felhasználókat, akkor az élmény már jelentősen sérülne, így a mennyiség helyett a minőségre helyezik majd a hangsúlyt, pontosabb célzást biztosítva a hirdetőknek. Ez a bejelentés persze nem teljesen új, mi is számoltunk már ezzel korábbi modellünk során.

Főleg a harmadik negyedévtől érződhet majd ennek hatása, az árbevétel éves növekedési üteme így jelentősen lassulhat. Az elemzők most úgy vélik, a következő egy évben szép lassan lefeleződik majd a bővülési ütem, és 25 százalékra csökkenhet 2018 első negyedévére. Ettől azonban még szerintünk növekedési sztori maradhat a Facebook.

160 dollárt is érhet a részvény

Korábbi modellünket frissítve úgy véljük, van még potenciál a részvényben. A bevételek növekedése ugyanis egyáltalán nem állt, és nem is fog megállni a következő negyedévekben. A videós hirdetési bevételekben még óriási a potenciál, az Instagram és a Messenger monetizációja is nagyobb sebességre kapcsolhat, tehát a Facebook platformjai, főleg mobilon még tudnak hirdetési bevételeket hozni.

A konszenzus ráadásul azért a jelentések során 21-ből 19-szer alulbecsülte a bevételek várható növekedését, így bőven van rá esély, hogy a mostani 25 százalékra való lassulás sem lesz annyira erőteljes. Közben a marginok erősek maradhatnak, a beruházási kiadások kapcsán pedig nem mondott újat a vezetés, idénre 7-7,5 milliárd dollárral számolnak, ami persze a következő években emelkedhet.

Ez alapján fair érték becslésünk 161 dolláros, ami 10 százalék körüli felértékelődési potenciált jelez előre. Ebben már figyelembe vettük az elmúlt hónapok és a gyorsjelentések pozitív fejleményeit, valamint a részvénypiaci folyamatokat. 25 százalékos pluszban lévő kereskedési ötletünket így érvényben tartjuk, és a jelentés előtt megfogalmazott stratégiánkon nem változtatunk. Célszint 160 dollárnál, a veszteségvágó megbízás szintjét pedig 128 dolláron hagyjuk.

Az elemzők sem estek pánikba az előrejelzés után, továbbra is optimisták a céggel kapcsolatban. A célárak konszenzusa fair érték becslésünk felett található, 166 dollárnál. Mivel a múltban a konszenzus jól anticipálta a növekedést, ezért alapvetően inkább megbízhatónak, semmit kontraindikátornak tekinthető a konszenzusnak.

Az értékeltség sem mutatja azt, hogy az elmúlt hónapok emelkedése után látványosan drágává vált volna a Facebook. Ráadásul a historikus P/E ráta azért így is inkább alacsonynak tekinthető a Facebooknál. Persze a P/E ráta meghaladja a piacon látott szinteket, ez azért bőven magyarázható a növekedési különbségekkel.

Az internetes cégek között egyébként még így sem drága a Facebook, a növekedés pedig inkább az erősebbek közé tartozik. Az alábbi ábrából látható, hogy a Microsoft, vagy a Google is hasonló értékeltség mellett forog. Nem lehet tehát kijelenteni, hogy látványosan alulértékelt lenne a részvény, de ilyen 20 százalékos emelkedés után azért az is jónak számít már, ha nem válik drágává egy vállalat. Összességében tehát az árfolyamemelkedés magyarázható a javuló üzleti teljesítménnyel.

Most jön akkor a korrekció?

Közel másfél százalékos mínuszban nyithat ma a részvény a várakozások alapján, így a csúcsoktól korrekció kezdődhet. A gyorsjelentés előzetesben már vázoltuk a technikai képet, főleg a heti grafikont érdemes figyelni.

Alapesetben a csatorna alsó szárát tesztelheti vissza a részvényt 142 dollárnál, ezt megerősíti az is, hogy az RSI eladási jelzést adhat, és az MACD is közel kerülhet hozzá. Amennyiben fordulna a papír körüli hangulat, a csatorna felső szára 160 dollárnál lehet a következő megálló, ami egyben célszintünk újbóli elérését jelentené.

A Facebook heti grafikonja

Kedden megfogalmazott stratégiánkon nem változtatunk. A célszint 160 dollárnál található, amit megerősít friss fair érték becslésünk is. A veszteségvágó megbízást 128 dollárnál hagyjuk, így bőven hagyunk teret a piaci volatilitásból származó mozgásnak, miközben hosszú távon továbbra is hiszünk a sztoriban.

A Facebook napi grafikonja

Elemzés lezárása: 2017.05.04 10:41
Időtartam: N/A
A termék célpiaca: N/A

Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek. A KBC Securities a jogszabályoknak megfelelően elvégzi az értékesített termékek célpiaci vizsgálatát. A vizsgálat keretében értékeli a termékek jellemzőit, valamint az ügyfelekről rendelkezésére álló – megfelelési teszt kitöltése révén megszerzett - információkat.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Útjára indulna a Ford

KBC Equitas | 2022.10.07 13:31
Izgalmassá vált a technikai kép

12 fontos hír ma reggel

KBC Equitas | 2022.10.07 08:41
Amerikai munkaerőpiac, magyar gazdaság, AMD, Mol

Marvell Technology: Javulhat a technikai kép

Grébel Szabolcs | 2022.10.06 16:06
Segíthet a 200 hetes mozgóátlag

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!

Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.