Enyhülni kezdett az augusztus elején felforrósodott kereskedelmi háború, miután múlt héten az amerikai külkereskedelmi hivatal bejelentette, hogy néhány kínai termékre elhalasztják a büntetővám kivetését. A közlemény szerint mobiltelefonokra, laptopokra, PC-kre, videójáték vezérlőkre, egyes gyerekjátékokra, monitorokra, valamint egyes cipőkre és ruházati árukra elhalasztják a magasabb tarifák kivetését egészen december 15-ig. Emellett néhány kereskedelmi cikket, mint például fagyasztott halakat és baba etetőszékeket, levettek a büntetővámos listáról. Mindennek fejében Kína közölte, hogy újabb kereskedelmi egyeztetésre kerülhet sor két héten belül.

A múlt hét második felében így kisebb felpattanás volt tapasztalható a fejlett részvénypiacokon. Az óvatosan optimista hangulat pedig e hét elején is kitartott, így a fontosabb amerikai és európai indexek is valamelyest feljebbkerültek múlt szerda óta.

Múlt héten még volt néhány izgalmasabb gyorsjelentés, kirobbanóan jó negyedévről számolt be például a kínai Alibaba, valamint az amerikai Walmart is, mindkét vállalat teljesítményét az erős belső kereslet hajtotta, egyelőre pedig a kereskedelmi háború negatív hatásait sem érezték meg. Az Nvidia is hozta nagyjából a várakozásokat, habár az előrejelzése kisebb csalódást okozott. Ezzel nagyjából lezárult a második negyedéves gyorsjelentési szezon, a várakozásoknak megfelelően jelentősen lassult a nagyvállalatok növekedése, Európában pedig a cégek profitja ráadásul visszaesett. Az iparágak közül jól szerepelt a telekom- és egészségszektor, a nyersanyagipar viszont rosszul teljesített. Az elemzői várakozások szerint a harmadik negyedévben sem lesz látványos növekedés, az év végétől azonban megkezdődhet a pozitív fordulat.

Közben tovább fokozódik Hongkongban a hónapok óta húzódó válság, a tüntetések és sztrájkok egyre fokozódnak, a kínai néphadsereg pedig már a városhatár közelében gyülekezik. A válságot egyelőre leginkább az ázsiai tőzsdék szenvedik meg, azokon belül is főleg a Hang Seng, de ez hosszabb távon kihathat az amerikai és európai tőzsdékre is. Donald Trump amerikai elnök is figyelmeztetett, hogy a kereskedelmi megállapodáshoz a hongkongi helyzet humánus megoldása szükséges, a kínai fél persze nem vette olyan jó néven a belügyeibe való beavatkozást. A tüntetések a hongkongi gazdaságra is kihatnak, egyre több elemző figyelmeztet, hogy recesszióba fordulhat a városállam gazdasága.  Közben az Alibaba is bejelentette, hogy a válság miatt elhalasztja a korábban tervezett hongkongi tőzsdére lépését.

Felajánlotta lemondását Giuseppe Conte olasz miniszterelnök tegnap a római parlamentben, miután augusztus elején a kisebbik kormánypárt Liga kihátrált a kormánykoalícióból. A miniszterelnök tegnapi beszédében egyértelműen Matteo Salvinit, a Liga vezetőjét tette felelőssé a kialakult kormányválságért. A valószínűbb forgatókönyv szerint előrehozott választások jöhetnek, ezt szorgalmazza a Liga is, ami viszont zavart okozhat, ugyanis ősszel el kell fogadni a jövő évi költségvetést is. Sergio Mattarella államfő ma tárgyal a pártok frakcióvezetőivel, felméri hogy a jelenlegi parlamenti erőviszonyok között kialakulhat-e kormánytöbbség, ha nem, akkor ideiglenes kormányt bízhat meg a választásokig.

Múlt héten az argentin előválasztáson a jelenleg regnáló, szigorú gazdasági reformokat és megszorításokat bevezető Mauricio Macri a vártnál nagyobb különbséggel kapott ki balközép riválisától, Alberto Fernandeztől. Az eredmény előrevetíti, hogy az októberi következő választási kör alkalmával is az ellenzéki jelölt nyerhet. A piacok aggódnak egy esetleges kormányváltás miatt, amely negatív forgatókönyv esetén akár államcsőd közeli helyzettel is fenyegethet, a helyi tőzsdeindex az előválasztást követő nap 38 százalékot esett, az argentin peso pedig 20 százalékot gyengült.

Az ellenzéki vezető a hétvégén bejelentette, hogy szerinte Argentína nem tudja visszafizetni az IMF-kölcsönt, és megválasztása esetén újratárgyalná a feltételeket, ez tovább fokozta a piaci aggodalmakat. Tovább fokozza az argentin helyzetet, hogy a hétvégén a pénzügyminiszter is bejelentette lemondását, aki az IMF-fel kötött egyezmény főtárgyalója volt, lemondó nyilatkozatában kiemelte, hogy szerinte jelentős megújulás kellene az argentin gazdaságban. Az argentin peso jelenleg is 21 százalékkal gyengébb a dollárhoz képest mint az előválasztás előtt, azonban ez egyelőre még nem gyűrűzött át a többi feltörekvő piaci devizára.

Makroadatok tekintetében a hétfői eurózónás inflációs adatközlés tovább gyengítette az euró árfolyamát a dollárral szemben, ugyanis a vártnál alacsonyabb fogyasztói árindex emelkedést láthattunk éves bázison. Az Eurózónánál maradva holnap teszik közzé az előzetes, augusztusi feldolgozóipari és szolgáltatóipari beszerzési menedzser-indexeket, melyek szintén hatással lehetnek a deviza- és részvénykereskedésre. Az Egyesült Államokban ma este 8 órakor teszik közzé a Fed legutóbbi kamatdöntő üléséről készült jegyzőkönyvet, amely a kamatvágás indoklása mellett további információval szolgálhat a jövőbeni kamatpályáról. Idehaza csendes hét elé nézünk, már ami az adatközléseket illeti, hiszen a naptárban a következő fontos dátum a jövő hét keddi MNB kamatdöntő ülés.

Némi korrekciót mutatott az elmúlt napokban az arany árfolyama, de továbbra is 1500 dollár felett áll az unciánkénti árfolyama. A dollár index emelkedése, azaz a dollár főbb devizákkal szembeni erősödése fékezhette az arany további menetelését. Technikailag 1500 dollár körül erős támaszzóna található. Múlt héten frissített kereskedési ötletünk továbbra is jól áll. Az arannyal ellentétben az erősödő dollár nem fogta vissza az olaj emelkedését, a WTI hétfőn közel 2 dollárral került feljebb, míg a kedd éjjeli API adatközlésre mérsékeltebb emelkedéssel reagált az árfolyam. Az amerikai ásványolaj intézet (API) riportja alapján a vártnál jóval nagyobb ütemben apadtak az amerikai olaj- és benzinkészletek.

Újra meglepetést okozott a hazai GDP-adat

Itthon az elmúlt hét csendes volt a makroadat közlések tekintetében. Szerda reggel tették közzé a második negyedéves GDP-adat első becslését, amely a 4,6%-os várakozásokhoz képest is magasabb, 4,9%-os bővülést mutatott. A KSH közlése alapján leginkább az ipar, az építőipar és a piaci alapú szolgáltatások húzták a GDP-növekedést. Ennél részletesebb adatokat csak augusztus végén, a második becslésnél közöl majd a statisztikai hivatal. Az előttünk álló csonka hétre nincs adatközlés ütemezve, így a magyar piacot leginkább a globális befektetői hangulat, valamintt az egyedi, vállalati hírközlések mozgathatják.

Múlt hét pénteken a hitelminősítők nem változtattak Magyaroszág adósbesorolásán, így az S&P-nél és a Fitchnél is egyaránt maradt a BBB osztályzat, stabil kilátás mellett. A Fitch kommentárja szerint ugyan stabil és erős a gazdaság teljesítménye, de ezt ellenpontozza a BBB osztályzatú országok átlagánál jóval magasabb GDP-arányos államadósság.

A múlt héten összességében gyengült a forint az euróval szemben, de az EURHUF árfolyama viszonylag szűk tartományban mozgott. A hét elején az árfolyam 323,0-as szint közelébe ereszkedett, amely erős támaszként szolgált és innen pattant fel a devizapár jegyzése. A vártnál erősebb negyedéves GDP adat ellenére sem erősödött tovább a forint, melyben vélhetően szerepe volt Varga Mihály pénzügyminiszter kommentárjának is. Varga szerint az idei éves GDP-növekedési ütem 4,3-4,4%-os lehet, amely az első félév adatait látva csak úgy lehetséges, ha a második félévre jelentősen, 4% alá lassul a bővülési dinamika.

Elemzés lezárása: 2019-08-21 08:38
Időtartam: N/A

Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!

Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.