Megközelítette fontos támaszait az OTP árfolyama, az elmúlt napok mozgása alapján inkább megerősítettnek látszanak a 10000 forint környéki szintek, ahonnan pedig inkább a fordulat jelei mutatkoznak. A szektorral kapcsolatos kockázatok mellett azonban a közelmúltban érkeztek enyhén pozitív hitelezési statisztikák is, illetve a részvényárfolyam a korábbi fair értékünkhöz képest is egy olyan szintre érkezett, amelyen egy újabb kereskedési ötletet fogalmazunk meg.

Erős támaszról fordulhat az OTP

Korábbi kereskedési ötletünk pluszban zárult a 11000 forintos szintnél, még a negyedéves gyorsjelentés közzététele előtt. A második negyedéves gyorsjelentés pedig nem sikerült rosszul a bank számára. A részvényárfolyam viszont az európai bankszektorral együtt nem teljesített fényesen, és ismét visszacsúszott az elmúlt időszakban még a 10000 forintos szint alá is. Előző kereskedési ötletünknél a 11000 forintos stop szint alatt tartózkodik az árfolyam, közel egy támaszszinthez, emellett pedig a fair érték becslésünktől is jelentősen alacsonyabb az árfolyam. Az OTP árfolyama az elmúlt időszakban azért követtet az európai bankok mozgását, viszont enyhe felülteljesítés azért látszik az OTP javára, illetve a technikai kép is figyelmet érdemel a közelmúltban kialakult támaszok miatt.

Kevésbé vonzók a bankok, viszont vannak pozitív fejlemények

Az OTP szempontjából, habár régiós bankról van szó, elsődlegesek a magyar folyamatok. A moratórium szabályok miatt ugyan nehezebb látni a pontos trendeket, viszont azt is érdemes figyelembe venni, hogy az ügyfelek hozzávetőlegesen 40 százaléka (a teljes bankszektort nézve) továbbra is fizeti a hiteleit, és a moratóriumban részt vevők között is lehetnek olyanok, akik továbbra is tudják majd fizetni a hiteleiket.

Emellett a hazai jelzáloghitel-piacra tekintve az év eleji visszaesés után kezd visszaállni a piac. A Duna House statisztikái alapján a tavalyi évhez képest is erősre sikerült a július, valamint augusztusban is a tavalyi évvel megegyező lehetett a tranzakciószám az ingatlanpiacon. A jelzáloghitelek esetében pedig augusztusban a tavalyi évhez képest 11 százalékkal magasabb értékben kötöttek jelzáloghitel szerződéseket, összesen 77 milliárd forint értékben.

Az MNB statisztikái alapján pedig a fogyasztási hitelekben is növekedett nyáron a hitelkihelyezés, bár az új hitelszerződések összege még így is elmarad a tavalyi évtől, viszont májushoz képest egy enyhe emelkedés látható a hitelkihelyezésekben. Az OTP második negyedéves előrejelzése alapján a bank a hitelállományok 7 százalékos bővülésével számol az idei évre, igaz ez már csoportszinten értendő.

A hitelvolumenek bővülése mellett a következő negyedévekben a céltartalékolás mértéke lesz fontos, amely az OTP esetében az első negyedéves több mint 90 milliárdos céltartalék után a második negyedévben már enyhe pozitív meglepetést okozott, ezzel pedig a profitabilitást is kedvezően befolyásolta. A bank előrejelzése alapján pedig a korrigált saját tőke arányos megtérülés 10 százalékra eshet vissza, amely több mint feleződést jelenthetne profitban a tavalyi évhez képest, viszont más bankokkal összehasonlítva még mindig magas szám.

A magyarországi bankok céltartalékolásánál is alapvetően az látszik, hogy a nemteljesítő hitelállományokra képzett céltartalékokban és értékvesztésben nem volt számottevő növekedés, míg az eddig teljesítőként elkönyvelt hitelekre nőttek a céltartalékok.

Amennyiben külön vesszük a háztartási és a vállalati hitelállományokat, akkor az MNB statisztikája alapján a teljes bankszektort nézve a háztartási hiteleknél 6,6 százalék volt a második negyedévben a nemteljesítő hitelek aránya, míg a nem pénzügyi vállalkozásoknál 4,6 százalék. Az elsőnegyedévhez képest a háztartási hiteleknél ez stagnálást, míg a vállalati hiteleknél enyhe csökkenést jelentett. A negatívumok ellenére is a hazai bankrendszer, ezzel együtt pedig az OTP tőkehelyzete is erős, és a nemteljesítő hitelállományok fedezettsége is magas.

Az MNB meghosszabbította a korábban bejelentett osztalékfizetési korlátozást a bankok számára 2021 január 1-jéig, illetve a részvény-visszavásárlásokra is korlátozásokat vezetett be, azonban mindez nem vonatkozik a javadalmazási célú részvényvásárlásokra. Ez kevésbé jelent negatív hírt, mivel az OTP a második negyedéves jelentésében is hangsúlyozta, hogy a 2020-as év után járó osztalékkal együtt fizetne egy olyan nagyságrendű osztalékot, amely az idei évi osztalék elmaradását kompenzálhatja. Nagyobb negatívum a jövő évi osztalék elmaradása lenne, ehhez azonban a jelenlegi szabályozásban megfogalmazott határidő újbóli kitolására lenne szükség.

Csökkenő értékeltség

Tovább csökkent az OTP értékeltsége az elmúlt időszakban, az előretekintő P/BV mutató alapján már alig több mint 1-es értéken forog a részvény, míg a következő évben azért 10 százalék feletti saját tőke arányos megtérülést várnak a banktól. Ez akár egy magasabb P/BV rátát is indokolhat.

A régiós bankok értékeltségével összehasonlítva, illetve a várható előretekintő ROE-t figyelembe véve az OTP azért nem tekinthető alulárazottnak, viszont historikusan sem volt az elmúlt időszakban alacsonyan az árazás. A jelenlegi árfolyamszintnél viszont akár 10 százalékkal lejjebb már inkább lehetne nagyobb alulértékeltségről beszélni. Emiatt is a jelenlegi szintekről inkább több tér látszik felfelé. Nyilván az értékeltség szempontjából a fő kockázat, ha jelentősen csökkennének a várakozások a jövőbeli saját tőke arányos megtérüléssel kapcsolatban.

Kockázatok

Az első negyedév után ugyan javultak a hitelezési trendek, azonban továbbra is kell számolni kockázatokkal, azonban ezeknek a jó része már korábban is fennált az OTP-vel kapcsolatban, részletesen pedig a modellfrissítésünkben is írtunk róla.

  • Eddig a nemteljesítő hitelek arányában nem láttunk jelentős emelkedést, viszont hosszabb távon a moratóriumok lejárata után nagy a bizonytalanság, hogy mennyire ugorhat meg ez az arány.
  • A koronavírus második hulláma miatt, esetlegesen meghosszabodhatnak a moratóriumok.
  • Ismét éles fordulat következik be a lakossági hitelfelvételi kedvben a gyengébb gazdasági kilátások miatt.

Támaszról fordult az árfolyam

Júniustól kezdve egy csökkenő trend alakult ki az árfolyamban, azonban az is látszik, hogy 10000 és 10150 forint környékén egy erősebb támaszzóna alakult ki, amelyet tartósan nem tudott letörni az árfolyam.Ezeken a szinteken így jó esély adódik egy bázisépítésre, ahonnan pedig megindulhatna az árfolyam. Első körben a 11000 forintos szintet célozhatná meg a részvény, később pedig a 12000 forintos szintet.

Az OTP napi grafikonja (2020. 09. 10. 12:00)

A technikai szinteken kívül 12000 felett a jelenlegi célárakhoz képest is már kevesebb felértékelődési potenciál látszódna a részvényben, míg a mostani szinteken ez közel 20 százalékot jelent. Az árfolyam viszont most egy csökkenő trendcsatorna aljáról indulhat el. Érdemes viszont az indikátorok jelzéseit is követni, az utóbbi időben az RSI a 30-as szintről fordult meg, és hamarosan az MACD indikátor is vételi jelzést adhat. Ezzel egyre inkább sorakoznak a pozitív jelzések, ráadásul az árfolyam is elindult felfele a tegnapi napon, a mai délelőttön pedig egy enyhe csökkenés látszik.

Az OTP heti grafikonja (2020. 09. 10. 12:00)

A fair érték becslésünk és a technikai kép alapján pedig a következő stratégiát fogalmazzuk meg:

  • Célszintként a fair érték becslésünkben megjelölt 12600-as szintet jelöljük meg, amely a jelenlegi árfolyamhoz képest több mint 20 százalékkal magasabb.
  • A Stop-loss szintünket 9750 forintra tesszük, amely jelentősebb távolságra van a jelenlegi árfolyamtól. A 10000 forintos szint tartós letörésével itt már elérne egy olyan szintet az árfolyam, amely elrontaná a technikai képet. A részvény átlagos mozgását jelző ATR indikátor pedig az elmúlt időszakban lecsökkent 244-re, az indikátor értékének pedig több mint két és félszerese a stop távolsága.
  • Ezzel a hozam-kockázat szint 3:1 felett alakul.

Az OTP napi grafikonja (2020. 09. 10. 12:00)

Korábbi elemzéseink az OTP-ről:

Elemzés lezárása: 2020.09.10 12:34
Időtartam: N/A
A termék célpiaca: N/A

Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek. A KBC Securities a jogszabályoknak megfelelően elvégzi az értékesített termékek célpiaci vizsgálatát. A vizsgálat keretében értékeli a termékek jellemzőit, valamint az ügyfelekről rendelkezésére álló – megfelelési teszt kitöltése révén megszerzett - információkat.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Képes újabb varázslatra a Disney?

Varga Dániel | 2023.03.21 11:55
Emelkedésre készülne a részvény

8 fontos hír ma reggel

KBC Equitas | 2023.03.21 08:37
Forint, kötvényhozamok, európai autóipar, Mol

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!

Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.