Nem szerepeltek jól nyitott ötleteink a márciusi tőkepiaci mélyrepülés közepette, a forintban számított portfólió végül 4,6 százalékot veszített értékéből. A 2017 elejétől kezdődő transzparens publikálás óta így ez a leggyengébb hónap, és sorozatban már a második hónapot zárjuk mínusszal. A 2018-as teljesítmény is mínuszba csúszott, és 2,8 százalékos visszaeséssel záródott az első negyedév.

Ezzel együtt a részleteket alaposan figyelve azért nagy okunk a panaszra még sincs. Azt ugyanis látni kell, hogy a nemzetközi piaci hangulat alapvetően meglehetősen negatív volt, nem csak az év elején, hanem márciusban is. Valamennyi index mínuszban áll az év eleje óta, és a forint árfolyama is erősödött, ami az eurós, és dolláros kitettségeknek nem tett jót. A főbb indexek forintban számított 2018-as teljesítménye eddig:

  • S&P 500: -2,8%
  • DAX: -5,8%
  • BUX: -5,4%

A fentiek alapján tehát igen nagy ellenszélben kell most hozamot elérnie a befektetőknek, de azért a kiemelkedően erős és alacsony volatilitású 2017 után nem is meglepő, hogy idővel kevésbé kedvező környezet jön. Az igazán jó hír persze az lenne, ha ötleteink összességében ilyenkor is pluszokra lennének képesek, de alapvetően hosszú távon gondolkozunk a pozíciók nagy részénél, így elfogadjuk az időnkénti gyengébb, de egyelőre a piachoz képest felülteljesítő időszakot.

Az egyéni ötleteket vizsgálva egyébként felemás érzéseink vannak.

1) Tesla Motors

Múlt héten küldünk rövid távú kereskedési ötletet a részvényre, még 300 dollár felett. Jó esély volt rá, hogy fordulhat innen Elon Musk cége, de még aznap nagy nyomás zúdult a részvényre, többek között a Moody’s leminősítése és a gyenge piaci hangulat kapcsán. Enyhe, 5,4 százalékos mínusszal zárult a pozíció, de azért az némileg vigasz lehet, hogy a stop remek helyen volt 290 dollárnál, azóta már 250 dollárig zuhant a papír. Ilyen környezetben a kockázatkezelésnek kiemelt szerepe lesz, felértékelődhet.

2) Facebook

A márciusi globális kockázatkerülés, és a cég botrányai éreztették hatásukat, így a 2016 novemberében kiküldött ötlettől is megváltunk. A stop végül 160 dollárnál aktiválódott, ezzel együtt így is több mint 30 százalékos hozamra tehettek szert azon ügyfeleink, akik másfél éve hallgattak ránk. Egyelőre nem is tudott 160 dollár fölé visszajutni a részvény, és a technikai kép is igen negatívan fest, a cég is negatív spirálba került a hírek alapján. A stop tehát úgy érezzük, hogy jó helyen volt, de ha a cég képes lesz felül kerekedni a problémákon, könnyen lehet, hogy ismét akcióba lendülünk.

3) Magyar Telekom

A telekomcégre vonatkozó ötleteinktől is megváltunk március elején. Látni kell, hogy a 2016 márciusi megfogalmazás mellett három újrabeszállót is megfogalmaztunk, 2016 júliusában és szeptemberében, valamint idén januárban. Sajnos az utolsó beszállási pont nem bizonyult sikeresnek, de mindössze 2 százalékos veszteséget mutatott az ötlet. Közben a másik három pozíció, 10, illetve 6-7 százalékos pluszokkal zárult, vagyis panaszra azért nincs ok. Továbbra is hiszünk a részvényben, a mostani szinteken remek osztalékhozam érhető el, de azért a bizonytalanság miatt nem biztos, hogy akkora baj kívülről szemlélni az eseményeket.

Jelenleg 6 nyitott ötlettel mentünk bele az áprilisba. A Graphisoft Park, az Atrium, és a Duna House alapvetően az erős ingatlan és irodapiacból profitálhat, emellett a Wizz Air-ben továbbra is hiszünk a közeli stop ellenére, és a Manchester United is látszólag sikeresen bejut már jövőre a BL-be, így talán az árfolyam is stabilizálódhat, a Rábával együtt. A nyitott ötletekről bővebben itt lehet olvasni.

Ezzel együtt a piaccal kapcsolatban azért sok a bizonytalanság most. Az év nem kezdődik túl jól a részvénypiacoknak, és a monetáris politika oldaláról is inkább a vártnál nagyobb szigor jelentkezik most. Talán az amerikai cégek a gyenge dollár miatt felülteljesítők lehetnek majd, és a jelentési szezon is rávilágíthat ezekre a folyamatokra, de ettől még ott is nagy lehet a kockázat.

Elemzés lezárása: 2018-04-03 12:05
Időtartam: N/A

Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!

Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.