250 forintos osztalékot fizetne részvényenként a Duna House, az ingatlanfejlesztésből származó pénzeket a részvényesekkel is megosztaná a vállalat. Mivel a csőben vannak még projektek, ezért igen jó üzenete van ennek, és közben az alaptevékenység is jól teljesít az erős ingatlanpiaci trendek miatt. A befektetők egyelőre örülnek a híreknek, és kereskedési ötletünk szempontjából is jók ezek a folyamatok.

Remek eredményeket és híreket közölt tegnap tőzsdezárás után a Duna House, az osztalék a várakozásainknak megfelelően 250 forintos lehet, a befektetők pedig örülnek ennek, 5 százalékos pluszban nyitott a részvény. Ez kereskedési ötletünk szempontjából is remek hír, de ennyivel nem elégszünk meg, és megnézzük, hogy mitől ilyen boldogok most a befektetők.

Milyenek a negyedéves számok?

Ami egyből látszódik, hogy a legutóbbi 3 hónapos periódusban (2018 október és december között) látványosan nőttek a bevételek, illetve a profit. A cégcsoport árbevétele 2,1 milliárd forintos lett, miközben az adózott eredmény elérte a 255 millió forintot. Ez 2017 hasonló időszakához képest 75, illetve 47 százalékos növekedést jelent, vagyis jó erőben van a cég. Na de mitől?

Főleg a pénzügyi termékközvetítés teljesített nagyon jól, a bevételek itt több mint a duplájára emelkedtek, javarészt a LTP-szerződések miatt, ami majdnem a 16 milliárd forintos szintre ugrott az októberi roham során. Ez viszont a jogszabályi változások miatt azért jelentősen visszaesik majd, a menedzsment legfeljebb a korábbi szintek 20-30 százalékát tartja elérhetőnek, a profittartalom miatt pedig azért lesznek rövid távú negatív pénzügyi hatások.

A lakáspiaci folyamatok összességében segítették a lakásközvetítés erősödését, ezt már a korábbi előzetes számok kapcsán is láttuk. A hálózati jutalékok éves szinten durván 20 százalékkal erősödtek, ezt most láttuk a franchise szegmens bevételeiben is visszatükröződni, a saját iroda viszont stagnált, főleg a lengyel és cseh operáció húzta ezt vissza. A nyereségszint így érdemben nem változott, a két szegmens együttes EBIT eredménye 45 millió forintos lett a 2017-es 44 millióhoz képest a negyedik negyedévben.

A kapcsolódó szolgáltatások szintén jó teljesítményt mutattak, a bevételek 115 millióra nőttek 92 millió után, a profit pedig 23 millióról 36 millióra. A növekedés elsősorban az alapkezelői tevékenység és az ingatlankezelői tevékenység bővülésének volt köszönhető, valamint a szolgáltatásportfólió bővítéséből adódóan létrejött új bevételi források (hirdetési bevételek, adatszolgáltatásból származó bevételek, magánhirdetési webportál) további 10 millió forinttal járultak hozzá az árbevétel emelkedéséhez, írja a jelentés.

Az ingatlanbefektetések szegmense végezetül szintén nőtt a negyedik negyedévben, a bevételek és a profit is dinamikusan bővült, és végezetül 116 millió forintos lett az EBIT eredmény. Ennek nagy része egyébként a befektetési ingatlanok átértékelődéséből származik. Ez egyébként látható is az alábbi ábrán, ismét meglehetősen sokat tett ki ez a szegmens a negyedéves csoportszintű üzemi eredményből.

Milyen lett 2018 egésze?

A fentiek és a korábbi negyedéves jelentések után már látható, igazán erős évet zárt a Duna House:

 • A franchise bevételek 15 százalékkal emelkedtek, főleg a növekvő ingatlanáraknak köszönhetően.
 • A saját irodás bevételek összességében szintén nőttek, de itt csak 7,5 százalékos volt a növekedés.
 • Kimagasló volt a pénzügyi termékekkel foglalkozó divízió teljesítménye, a növekedés majdnem 50 százalékos lett a bevételnél, és elérte a 2,8 milliárd forintot 2018-ban.
 • Hasonlóan erősen nőtt a kapcsolódó szolgáltatások szegmens, de ennek csoporton belüli súlya azért nem olyan jelentős (durván 5 százalékos).
 • Az ingatlanbefektetések a Reviczky Liget átadása miatt több mint 2,1 milliárd forintos árbevételt ért el.
 • Összességében tehát a cégszintű árbevétel 4,8 milliárd forintról 8,4 milliárd forintra nőtt, és valamennyi szegmens részt vett ebben, de nyilván a legnagyobb növekedést a Reviczky Liget lezárása okozta.

A profit kapcsán már kicsivel árnyaltabb a kép, főleg az EBIT eredményt nézzük most:

 • Az ingatlanközvetítés eredménytermelése erős lett, a javuló ingatlanpiacból tudott profitálni a DH. A tavalyi 237 millióról 337 millióra nőtt a két ingatlanpiaci szegmens EBIT-termelése 2018-ban.
 • A pénzügyi termékek közvetítéséből származó eredmény viszont alig nőtt, mindössze pár százalékos, és csak 30 millió forintos volt a plusz (602 millió HUF) tavalyhoz képest, dacára a nagy bevételi növekedésnek.
 • Elég erősen nőtt a kapcsolódó szolgáltatásokból származó EBIT eredmény, az alapkezelő által kezelt vagyon egye nagyobb, és egyre inkább méret-hatékony kezd lenni ez a szegmens. A 2017-es 43 millió után 147 milliós volt az EBIT 2018-ban.
 • Végezetül az ingatlanfejlesztés. A 2017-es 73 millió forint után majdnem 1,1 milliárd forintos lett az EBIT tavaly, ez 1 milliárd forintos többletet jelent, ennek nagy részét azért a Reviczky Liget (majdnem 800 millió HUF) adja. Ettől függetlenül a befektetési szegmens tudott növekedni, majdnem 200 milliós lett a többlet eredmény.
 • Összességében tehát az EBIT 1,2 milliárd forinttal javult tavaly 2017-hez képest, főleg a Reviczky Liget eredménytermelése, és az ingatlanbefektetésekből származó átértékelési hatás miatt. Ezek nélkül is nőttek viszont a core operációból származó eredmények, így összességében azért nem maradhat hiányérzete a befektetőknek.

Annál is inkább, mivel az éves célokat szépen teljesítette a menedzsment. A Reviczky Ligetből származó 680 millió forintos adózott eredmény előrejelzést sikerült meghaladni. Ha ezt, és a MyCity nélküli előrejelzést nézzük, akkor durván 1,7-1,9 milliárd forint körüli adózott eredményt kellene látni, és végül a cég az 1,7 milliárd forintot sikeresen el tudta érni 2017-ben.

Nem csoda, hogy így látványos osztalékfizetésre készül a menedzsment, részvényenként 250 forintot terveznek, ami majdnem 6 százalékos osztalékhozamot jelent. Bár hosszú távon ez nem tűnik fenntarthatónak a jelenlegi osztalékpolitika alapján, a Forest Hill és a MyCity Residence projektekből később még jelentős eredmény várható, ez pedig az előttünk álló évek osztalékfizetését jócskán megdobhatja.

Mit vár a vezetés 2019-ben?

A jelentés sarkalatos pontja volt, hogy mire számítanak idén majd a menedzsment részéről. Ez viszont aligha okozott csalódást. Az ingatlanfejlesztés nélküli adózott eredmény 1,1-1,4 milliárd forintos lehet, ez 10 százalék feletti javulást jelentene a tavalyi alig 1 milliárd forintos szintről. Fontos látni, hogy már a lengyel egységtől is 50-100 milliós profitot vár a vezetés, holott az elmúlt két évben eddig összesen több mint 60 milliós mínuszt értek el. Nyilván a hitelközvetítés felpöröghet a Gold Finance felvásárlása után.

A MyCity eredménye 1,1 milliárd forint körül lehet adózás után. A Forest Hill projekt 50 százalékos értékesítésével és végszámlázásával számolnak, hasonlóan a MyCity Residence kapcsán is. Ha továbbra is csúszások lesznek, akkor ezek a számok veszélyben lehetnek, így a 2019-es eredmény-előrejelzésnek ez a legkritikusabb pontja.

Az összesített adózott eredmény így 2,2-2,5 milliárd forintos lehet, ami ismét erős növekedés lenne a tavalyi 1,7 milliárd forint után. Hangsúlyozni kell persze, hogy a növekedés az ingatlanfejlesztések eredménye lehet, a core operáció összességében csak enyhén javulhat. Ennek persze lehet alapja, a hazai lakossági hitelközvetítés 20-30, a lakásárak pedig 5-10 százalékkal nőhetnek idén tavalyhoz képest. Az elmúlt hetek-hónapok bejelentései alapján erre bőven van is realitás.

Mi a konklúzió?

Összességében a Duna House jó úton halad, a pár éve látott növekedési pályát befuthatja a cég, az ingatlanfejlesztésekből származó jelentős pénzeket pedig szépen ki is fizethetik a részvényeseknek. Mivel az osztalékot erősen megemelte a vezetés, ezért már a befektetők számára is jobban látható, valódi osztalékpapír lehet a következő években a Duna House.

Korábbi 4500 forintos fair érték becslésünkön egyelőre nem változtatunk, továbbra is reálisnak tartjuk azt. A 2017 május végén megfogalmazott kereskedési ötletünk így is szépen áll, osztalékkal együtt bőven 20 százalék feletti az eredmény a mostani folyamatok alapján pedig ez tovább hízhat, így változatlanul optimisták vagyunk.

Meddig mehet a papír?

A mostani hírek után főleg a technikai képet lehet érdemes figyelni, annál is inkább, mivel a részvény pont 4200 forintig jutott a nyitás után. Innen alacsonyabb szintre került vissza a papír, de továbbra is az 50 hetes mozgóátlaga felett jár. Összességében az látható, hogy ellenállások főleg 4200-4300 forint körül vannak, így az esetleges osztalékfizetésig tartósabban idáig kapaszkodhat fel a papír. Ezt leszámítva továbbra is optimisták vagyunk, és hosszú távon reálisnak tartjuk a fentebb megjelölt 4500 forintos fair érték elérését.

A Duna House heti grafikonja (2019.02.28 10:00)

Korábbi elemzések a Duna House részvényéről:

Elemzés lezárása: 2019-02-28 10:50
Időtartam: N/A

Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

10 fontos hír ma reggel

KBC Equitas | 2022-07-01 08:36
MNB, infláció, kriptodevizák, Micron

Gyengébb környezetben tartja magát a McDonald’s

Cinkotai Norbert | 2022-06-30 13:57
Idén felülteljesítő a részvény

7 fontos hír ma reggel

KBC Equitas | 2022-06-30 08:37
Forint, európai infláció, amerikai gazdaság

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!

Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.