A légitársaságok közül elsőként a Delta Airlines tette közzé ma délután a harmadik negyedéves számait. Sorozatban öt veszteséges negyedév után ismét profitot ért el a társaság, a főbb mutatókban pedig a konszenzust is felülmúlták. Az üzemanyagárak emelkedése viszont nyomást helyez az eredményekre, és a negyedik negyedév akár újra mínuszos lehet a jelenlegi árak mellett. Emiatt a befektetők annyira nem örülnek, enyhe mínuszban nyithat az árfolyam. A borús előrejelzés pedig az iparág többi cégére is kihathat.

A versenytárs American Airlines már tegnap közzétett a negyedévről előzetes eredményeket. Ez alapján a társaság tisztított nettó vesztesége 602 és 675 millió dollár között lehetett, a konszenzus 720 millióra számított. Bevételsoron pedig 25 százalékos visszaesés lehetett 2019 harmadik negyedévéhez képest, amely a korábban becsült 24-28 százalékos visszaesés kedvezőbb tartományába esik. Emiatt a Delta jelentésével kapcsolatban is bizakodott a piac, tegnap emelkedett is 0,8 százalékot az árfolyam.

A Delta negyedéves számai pedig nem is okoztak csalódást. A teljes bevétel enyhén felülmúlta a konszenzust, a tisztított EPS pedig 74 százalékkal pipálta le az előzetes várakozást. A részvényenkénti 30 centes eredmény az első profitot mutatja az elmúlt másfél évben, de azért még bőven elmarad két évvel ezelőtti 2,35 dolláros EPS-től. A légistatisztikai adatokban is pozitív meglepetéseket villantott inkább a cég, az elérhető utasmérföld és a járatkihasználtság is várakozáson felüli volt.

A társaság az előző egy évhez képest jelentősen megemelte az utazási kapacitásait, az ASM (elérhető utasmérföld) 54,08 millió mérföld volt, igaz ez még mindig 29 százalékkal alacsonyabb, mint a két évvel ezelőtti szint. Az utastér kihasználtsága is jelentősen javult, már 80 százalékos volt a személyi járatkihasználtság, a második negyedévben még csak 69 százalék volt, az azt megelőző négy negyedévben pedig bőven 50 százalék alatt maradt. Persze azért a 2019-es 88 százalékos kihasználtságtól még mindig elmarad a társaság.

Az üzleti teljesítmény a forgalmi adatokkal együtt hatalmasat fejlődött az elmúlt öt negyedévhez képest. A tisztított bevétel 8,3 milliárd dollárt tett ki, amely az elmúlt másfél évet nézve nagy rekord, viszont a 2019 harmadik negyedéves adattól így is közel 34 százalékkal elmarad. A 12 havi gördülő bevétel 22,4 milliárd dollár volt, amely 30 százalékos növekedés az előző negyedévhez képest. Az utasbevételek összességében 37 százalékkal csökkentek két év alatt, azonban ezen belül a belföldi piac csak 28 százalékkal esett vissza. A kis súllyal rendelkező szállítmányozási bevételek 39 százalékos növekedése csak enyhén kompenzálta az utasbevételek visszaesését.

A harmadik negyedév így összességében nagy javulást mutat, viszont az látszódik a számokból, hogy a nemzetközi és üzleti utazások még továbbra is messze állnak a járvány előtti szintektől. Ez pedig a Delta Airlines-t érinti a legrosszabbul a szektoron belül, ugyanis mindkét szegmens irányában nagy a kitettsége. 2019-ben például az utasbevétel felét az üzleti célú utazások adták. Ezen szegmensek lassabb normalizálódása miatt a Delta részvénye a szektoron belül alulteljesítést mutatott idén. Amíg az S&P 500 Légitársaság alindex 13 százalékkal emelkedett, addig a Delta csak 8 százalékkal javult.

  • S&P 500 Légitársaság alindex: 13%
  • Southwest: 12%
  • Alaska: 12%
  • Delta: 8%
  • American: 29%
  • United: 15%

Jó hír azonban, hogy már a nemzetközi és az üzleti szegmens is a feléledés jeleit mutatja. Hatalmas növekedési potenciál van az Európa és az Egyesült Államok közötti járatok esetében. A menedzsment kommentjei szerint a szeptemberi bejelentés után, amikor közölték, hogy novembertől enyhítenek az utazási szabályokon, nagyon megnövekedett a forgalom a transzatlanti foglalásokra. A kereslet pedig továbbra is erős, főleg az üzleti célú utazások indulhatnak be ebben a szegmensben.

Az üzemanyagárak azonban nagy nyomást helyeznek az eredményességre. A harmadik negyedévben is már átlagosan magasabb volt az üzemanyagár mint két évvel ezelőtt, ez viszont októberben tovább romlott. Így a menedzsment szerint elképzelhető, hogy a negyedik negyedév újra veszteséges lesz. Pedig a piac javulna, a kapacitás a 2019-es szint 80 százalékára emelkedhet, a bevétel pedig annak a 70 százalékát is elérheti.

Mínuszban nyithat az árfolyam

Izgalmas képet fest a Delta Airlines napi grafikonja, a tavaszi lokális csúcs elérését követően fordult le az árfolyam, és egy több hónapos csökkenő trend vette kezdetét. Szeptemberben sikeresen áttörte a csökkenő trendvonalat az árfolyam, így ismét emelkedésnek indulhatott a részvény. Pozitív mozgás esetén több, fontos szint is akadályt jelenthetne az árfolyamnak. A 46 dolláros őszi lokális csúcs áttörését követően a 48 dollár környéki szint jelenthetne ellenállást az árfolyamnak. Tavasszal ezt az ellenállást többször is áttörte az árfolyam, azonban nem sikerült tartósan a szint felett maradnia. Az elmúlt másfél év lokális csúcsával megegyező 52 dollár körüli szint áttörése okozhat még nagyobb feladatot a papírnak, erről a szintről idén kétszer is visszapattant az árfolyam.

Amennyiben negatív irányba indulna el az árfolyam, a 42 dollár körüli támasz segíthetne a részvénynek egy nagyobb esés megakadályozása érdekében. További védelmi feladatokat láthatna el az 50 napos mozgóátlag, illetve a 37-38 dollár körül található támasz is. Ez a szint többször tesztelésre került az elmúlt évben, azonban sorra visszapattant az árfolyam, így ez a támasz a jövőben is fontos védelmet jelenthet. Az indikátorok közül az RSI semleges zónában mozog, azonban az MACD-re érdemes odafigyelni, hiszen az elmúlt napokban eladási jelzést fedezhetünk fel a grafikonon. A részvényt követő elemzők többsége optimista, a célárak átlaga 55,5 dollár, amely 28 százalékos felértékelődési potenciált mutat.

A Delta Airlines napi grafikonja (2021.10.13. nyitás előtt)

Elemzés lezárása: 2021.10.13 15:19
Időtartam: Közép táv (néhány hónap)
A termék célpiaca: N/A

Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek. A KBC Securities a jogszabályoknak megfelelően elvégzi az értékesített termékek célpiaci vizsgálatát. A vizsgálat keretében értékeli a termékek jellemzőit, valamint az ügyfelekről rendelkezésére álló – megfelelési teszt kitöltése révén megszerzett - információkat.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Képes újabb varázslatra a Disney?

Varga Dániel | 2023.03.21 11:55
Emelkedésre készülne a részvény

8 fontos hír ma reggel

KBC Equitas | 2023.03.21 08:37
Forint, kötvényhozamok, európai autóipar, Mol

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!

Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.