Az alábbi cikk Sólyomi Dávid, az "Osztalékból szabadon" című könyv szerzőjének vendégírása.

Kettős cél motivál, amikor hosszú távra pénzt fektetek egy részvénybe: egyrészt kiemelkedő valószínűséggel szeretnék tőkeérték növekményt elérni (az árfolyam emelkedésén keresztül), másrészt a kapott osztalék által kiszámítható és folyamatosan emelkedő passzív bevételre törekszem. Fontos ezt az alapvető célkitűzést tisztázni, mielőtt egy konkrét példán keresztül megosztom az általam alkalmazott strukturált gondolkodási folyamatot.

 

Folyamatról beszélek, mivel a tőzsén nem létezik tuti tipp, nincs biztos nyerő részvény! A legtöbb, amit értelmes befektetőként tehetsz, hogy sorozatosan olyan szempontokat mérlegelsz, melyek bizonyítottan a te oldaladra billentik a siker valószínűségét.

 

Fókuszálj egy jól körülhatárolható csoportra!

 

A Target (TGT) az USA egyik meghatározó kiskereskedelmi vállalata, ami ráadásul egy elitklub tagja, ugyanis 49 éve folyamatosan emeli a tulajdonosainak fizetett osztalék mértékét.

 

 

Egyszerű logikával is adódik, hogy ha egy részvény évről évre egyre több pénzt tesz a zsebedbe, akkor valószínűleg az értéke is növekszik időközben. Szerencsére azonban nem kell találgatásokra és a megérzéseinkre hagyatkoznunk, ugyanis megbízható tényadatok állnak rendelkezésünkre arról, hogy az ilyen kitűnő osztalékfizetők átlagon felüli hozamot biztosítanak.

 

A legalább 25 éves osztalékemelési sorozattal rendelkező vállalatokat összesítő S&P 500 Dividend Aristocrats index éves átlaghozama 9,98% volt az elmúlt tíz évben, míg a piaci átlagként funkcionáló S&P 500 7,31%-ot tudott ezen időszakban. Egybecsengnek ezek a számok Jeremy Siegel, a Wharton professzorának kutatási eredményeivel, aki a „The Future for Investors” című könyvében több évszázadnyi adattal támasztotta alá, hogy a legalább 15 éve osztalékfizető és osztalékukat nem csökkentő vállalatok részvényei felülteljesítik a piaci átlagot.

 

Önmagában azért nem vennék Target részvényt, mert tagja ennek a csoportnak, a kiválasztási folyamatom első lépéseként ugyanakkor nyugtázom, hogy a kiemelkedő teljesítmény valószínűsége szempontjából jó helyen keresgélek.

 

Olcsón szeretek vásárolni

 

Részvényt értékelni rengetegféleképpen lehet, arról viszont aligha oszlanak meg a vélemények, hogy a kiszemelt minőségi célpontokat alulértékelten érdemes megvásárolni, mivel ezáltal tovább nő a felülteljesítés valószínűsége.

 

Az egyszerűség kedvéért több mutató historikus alakulását foglaltam össze az alábbi táblázatban, melyek egytől egyig azt mutatják, hogy a Target részvényei jellemzően a mai értékeltségi szintjüknél magasabb árazás mellett szoktak forogni. (Ez persze véletlenül sem garancia az árfolyam esetleges további csökkenésével szemben.)

 

 

 

 

Mindezek mellett a kínált osztalékhozam sem szokott ilyen magas lenni (miközben az osztalék bombabiztosan fedezett).

 

 

Ezen a ponton tehát elmondhatjuk, hogy van egy kiemelkedően teljesítő alapsokaságunk (a megfelelő osztaléktörténettel rendelkező részvények köre), a Target pedig ezen csoport tagjaként ráadásul vonzó árazásúnak is tűnik. A befektetés sikerének valószínűsége tovább nőtt.

 

Megüti a mércét?

 

Ahhoz, hogy a tőkém kihelyezése mellett döntsek, az adott célpontnak négyféle hozammutató esetében is teljesítenie kell bizonyos minimum kritériumokat. Az indikátorok egyike az osztalékhozam, ahol a Target 4,4%-a több mint duplája a jelenlegi piaci átlagnak, így az első lécet könnyedén átugrotta a versenyzőnk.

 

Ezt követően a Warren Buffett 1986-os részvényeseknek szóló levelének melléklete által népszerűvé tett free cash flow hozamot vizsgálom, illetve az osztalékfizetés mellett a sajátrészvény visszavásárlásokat is figyelembe vevő „net common payout yield” és a hitelállomány változásával is számoló háromkomponensű „shareholder yield” indikátort veszem nagyító alá. (Ezen faktorok túlteljesítés irányába mutatását James O’Shaughnessy alaposan bebizonyítja 700 oldalas, What Works on Wall Street című munkájában, mely a kvantitatív befektetési irányzat alapművének számít.)

 

Az alábbi grafikonon lévő kétszámjegyű értékek a jelenlegi hozamkörnyezetben az álom kategóriát képviselik.

 

Most, hogy a sikerünk valószínűsége még tovább emelkedett, ugorhatunk a következő lépésre.

 

Rangsorba a versenyzőkkel!

 

Az induló osztalékhozam és különféle növekedési paraméterek mentén több tényezős súlyozott kvantitatív rangsorolást szoktam végezni a kritériumaimnak megfelelő részvények körében. Mivel erről a lépésről külön könyvet lehetne írni (és írtak is már párat), ezúttal az egyszerűség kedvéért csak a végeredményt osztom meg: a Target a több mint 300 versenyző közül a 4. helyen végzett a rangsorban az április 7-i záróárak alapján.

 

Összegzés

 

A piac jelenleg olyan forgatókönyvet áraz, mely szerint az Amazon (többek között a Target kárára) a kiskereskedelmi szektor egyeduralkodójává válik, és ha ez önmagában nem lenne elég, még Donald Trump politikája kapcsán is felvetődnek nyugtalanító kérdések a piaci szereplők számára. A tapasztalt befektetők elfogadják, hogy csúcsminőségű vállalatokban csak ilyen helyzetekben lehet reklámáron részesedést vásárolni, amikor a bizonytalanság sokakat elrettent.

 

A cég osztaléka bőven fedezett, ráadásul június első felében esedékes a menetrendszerű emelés, a hozam pedig már most is kiváló. A bevezetőben közölt passzív bevétel célom szempontjából ennél jobbat nem kívánhatok, hiszen a számlámra folyamatosan beérkező pénzek címzettjeként türelmesen várhatom, hogy az én oldalamon dolgozó valószínűségeknek megfelelően idővel felfelé indul ennek a részvényes-barát tőkeallokációt folytató menedzsmenttel és komoly pénztermelő képességgel rendelkező vállalatnak az árfolyama.

 

Mindezt véletlenül sem befektetési ajánlásnak szántam, sokkal inkább gondolatébresztőnek.  Tapasztalatom szerint, ha egy ilyen folyamat mentén építed fel a diverzifikált portfóliódat, akkor hosszú távon emelkedő osztalékbevételre és tőkeértékre számíthatsz, még ha nem is mindegyik pozíció esetén jön be a számításod. A Target részvény szerepel az osztalékportfóliómban, melynek összetételét csaknem három éve ingyenesen elérhetővé tettem.

Elemzés lezárása: 2017.04.12 11:10
Időtartam: N/A
A termék célpiaca: N/A

Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek. A KBC Securities a jogszabályoknak megfelelően elvégzi az értékesített termékek célpiaci vizsgálatát. A vizsgálat keretében értékeli a termékek jellemzőit, valamint az ügyfelekről rendelkezésére álló – megfelelési teszt kitöltése révén megszerzett - információkat.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Útjára indulna a Ford

KBC Equitas | 2022.10.07 13:31
Izgalmassá vált a technikai kép

12 fontos hír ma reggel

KBC Equitas | 2022.10.07 08:41
Amerikai munkaerőpiac, magyar gazdaság, AMD, Mol

Marvell Technology: Javulhat a technikai kép

Grébel Szabolcs | 2022.10.06 16:06
Segíthet a 200 hetes mozgóátlag

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!

Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.