Megint közzétették, és megint nagyot szólt a Duna House lakásárindexe, éves szinten 29,2 százalékos volt a növekedés. A módszertani dolgokon most kár is vitatkozni, a lényeg, hogy a trend továbbra is az, hogy a lakásárak nem csökkennek, hanem emelkednek, ráadásul gyorsuló ütemben. Két éve még durván 10 százalékos volt az éves drágulás, most lassan súroljuk a 30-at, és erre azért lehetett készülni. Erről itt, és itt is írtam már.

Nyilvánvaló hogy ez nem maradhat fenn az idők végezetéig, de azért az látszik, hogy a lakáspiac köszöni szépen nagyon jól van, és idén is elég jó reálbefektetésnek tűnnek az ingatlanok, ahogyan azt vártuk. Persze jönnek majd azok, akik szerint brutális lufifújás zajlik, nekik csak pár gondolat a fundamentumokról:

  • A bérek növekedési üteme még mindig nagyon dinamikus, a trendek és az előrejelzések alapján pedig ez még a következő években is fennmaradhat.
  • A hitelezési feltételek nem szigorúak, a kamatok alacsonyak, és a pár hónappal előtti várakozások is finomodtak a „normalizáció” kapcsán (megint).
  • A hitelfelvételi kedv javul, de az LTV (hitelfedezeti) mutatók egyáltalán nem mutatnak nagy megugrást, az egyébként sem eladósodott magyar lakosság nem kezd erőn felüli költekezésbe (tudják tartani a tempót, legalábbis átlagosan)

Nekem továbbra is úgy tűnik, hogy nincs a láthatáron olyan durva sokk, ami kétvállra fektetné az ingatlanpiacot. Ugyanakkor, az nem hinném, hogy érdeke lenne bárkinek is, hogy a növekedési ütem ilyen magas maradjon. A jól ismert kutyás példánál maradva: hiába sétál a gazda és kutyája is egy irányba, ha a kutyát engedi túl gyorsan szaladni, előbb-utóbb rántani kell rajta egy nagyot, azt meg senki sem szeretné (főleg a kutya nem).

Ezért nem tartom rossz lépésnek, hogy a kötvénypiacot még inkább vonzóvá tennék a lakosság számára, és nagyon vonzó, fix, sávosan emelkedő nominális kamatozású kötvények jönnek majd. Az 5 éves futamidő végén akár 6 százalékos kamat is jöhet, ez pedig nagyon, de nagyon versenyképesnek tűnik, és akár az ingatlanbefektetési piacról is szívhat el forrásokat. Ilyen áremelkedés mellett ez bőven nem tűnik rossz dolognak, hosszabb távon talán még stabilizálhat is.

Az pedig szintén üdvözlendő, hogy az új kötvénnyel így lényegében két nagyon erős alternatívája is lesz a lakosságnak. Egy inflációkövető kötvény (durván 1–2 százalékos reálhozammal), és egy fix nominális kamatot fizető papír. Utóbbi esetében a reálhozam nyilván az infláció függvénye, de a két termék eléggé alkalmas arra, hogy egy befektető (lakossági szereplő) diverzifikáljon, és megússza a találgatást az inflációt illetően a vagyontervezésnél. Nem kell tehát kitalálni az inflációt, úgy lehet portfóliót (vagyont) tervezni, hogy magasabb és alacsonyabb inflációs környezetben is megtalálhassa mindenki a számításait. A lakossági szereplők azt hiszem, csak örülhetnek ennek a lehetőségnek.

Nem értesz egyet? Írd meg kommentben a Facebookon. Az eredeti poszt itt érhető el.

Elemzés lezárása: 2019-04-15 13:28
Időtartam: N/A

Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

10 fontos hír ma reggel

KBC Equitas | 2022-07-01 08:36
MNB, infláció, kriptodevizák, Micron

Gyengébb környezetben tartja magát a McDonald’s

Cinkotai Norbert | 2022-06-30 13:57
Idén felülteljesítő a részvény

7 fontos hír ma reggel

KBC Equitas | 2022-06-30 08:37
Forint, európai infláció, amerikai gazdaság

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!

Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.