Fontosabb támaszszintről fordult a Cheniere Energy részvénye, hosszabb távon pedig még mindig emelkedő a trend, a magas energiaárak miatt pedig a fundamentumok pedig továbbra is erősek a cégnél. A cseppfolyósított gáz előállításával foglalkozó vállalat részvénye az elmúlt időszak geopolitikai fejleményei miatt is érdekes lehet. Az Egyesült Államokban a földgáz árfolyama is új csúcsra emelkedett a mai napon, amely további pozitívumot jelenthet a cég számára. A részvényárfolyamban pedig folytatódhat az emelkedő trend.

A Cheniere Energy az Egyesült Államok egyik legnagyobb LNG termelőcége, a nagy integrált olajcégek (Exxon, Chevron) mellett. Az elmúlt időszakban az LNG egyre nagyobb figyelmet kapott, főként az ukrajnai háború és az orosz szankciók miatt. A szankciók és Európa energiaellátásának diverzifikálása így további növekedést jelenthet a Cheniere Energynek, ugyanakkor a vállalat nemcsak Európába, hanem Ázsiába és Dél-Amerikába is exportál LNG-t, azaz cseppfolyósított gázt. Emellett természetesen az amerikai piacra is termel cseppfolyósított gázt a cég.

A nyersanyagár-emelkedés kedvezően hatott a cég bevételeire, amelyek az elmúlt negyedévekkel szemben nagyon magas szinten tartózkodnak. Természetesen az elszálló gázárak ezt a hatást okozták a cégnél mind a magas kereslet, mind a geopolitikai kockázatok miatt.

Az EIA előrejelzése alapján pedig a megújuló energiaforrások előretörése mellett is nagy lehet a kereslet a földgázra. A szén pedig egyre jobban visszaszorul, amelynek a kiváltására még mindig elsősorban a földgázt használják, így a földgázra még magas maradhat a kereslet akár középtávon is.

Ennek megfelelően a termelésben is egyre nagyobb volumen várható a következő időszakban, az EIA előrejelzése alapján éves átlagban tovább növekedhet az átlagos napi termelés. Ehhez a fokozódó beruházások is hozzájárulhatnak például a Cheniere Energynél is, ahol a következő években további kapacitások kiépítése várható.

Szintén jól látható az EIA adatai és előrejelzése alapján, hogy az elmúlt időszakban az Egyesült Államok egyre jobban nettó exportőrré válik. Az import az elmúlt években stabil szinten volt, LNG-ben pedig minimális az igény, miközben az export mind a vezetékes gázban, mind pedig az LNG-ben emelkedett. Az EIA előrejelzése alapján is további növekedésre van kilátás az amerikai exportban, mindez pedig volumen oldalon az Cheniere Energy számára is kedvező.

Az alábbi ábrán az amerikai földgáz árának alakulása látható. Nyilván az elmúlt hónapok áremelkedése is hozzájárult a részvény jó teljesítményéhez. A Cheniere ezen a szinteken nagyon magas cash flowt termel. A héten 9 dollár fölé is emelkedett a gázár, jelenleg pedig 8,8 dollárnál jár az árfolyam. Ennél lényegesen alacsonyabbak az előállítás költségei, sőt a nemzetközi szállítás is még magasabb jövedelmezőség mellett valósítható meg.

Az export várható növekedése mellett a földgázárak alakulása kérdés. Amíg ezek a szintek fennmaradnak a gázárakban addig nagyon magas cash flow-t tud termelni a cég. Egy részvényre vetítve ez a szint 10-12 dollár körül lehet most, ebből pedig akár osztalékot is tud fizetni a cég, illetve a jelenleg is még nagyon magas adósságállományt le tudja építeni. A Cheniere Energy exportja a korábbi években leginkább Ázsiába irányult, azonban a tavalyi negyedik negyedévben már az Európába irányuló export is új csúcsra emelkedett, várhatóan pedig az európai intézkedések miatt sokkal magasabb is lehet még. További érv az inkább Európába történő szállítás mellett, hogy jelenleg az ázsiai LNG és a földgáz közötti spread negatív, tehát kevésbé éri meg szállítani Ázsiába, mint Európába.

A tavalyi negyedik negyedév után a háborús helyzet következtében pedig jelentősen megugrott Európa importigénye. Az első negyedév során éves összehasonlításban 66 százalékkal növekedett az Európába irányuló LNG. Az Európába irányuló plusz forgalom pedig az Ázsiába irányuló szállításokat is csökkentette, ahol 8 százalékkal esett a szállítások volumene.

Ugyanakkor fontos megemlíteni a költségeket is. Az első negyedév során a korábbi időszakokhoz képest jóval magasabb bevétel mellett is számvitelileg veszteséget ért el a Cheniere Energy az első negyedévben. Ez viszont nem a kitermeléshez kapcsolódó költségek emelkedése miatt volt így, hanem a különböző derivatívák fair értekének változása miatt, amely 3,5 milliárd dollárral csökkentették a működési eredményt. Viszont ez nem realizált eredmény, tehát egyelőre az első negyedév során készpénzmozgással nem járt.

A magas földgázárak mellett viszont a bevételek fedezettsége miatt a Cheniere Energy számára a földgázárak közötti spread alakulása is számít költségoldalon. Például márciusban az európai földgázárak elszálltak, miközben az amerikai árakban nem volt akkora növekedés abban az időszakban. Az amerikai típusú Henry Hub földgázárak viszont májusra emelkedtek újabb csúcsra, miközben az európai árakban kisebb csökkenés látható. Az árakban tapasztalható volatilitás tehát akár negatív hatásként is jelentkezhet a Cheniere Energynél, viszont bevétel és értékesített volumen oldalon mindképp nagy növekedés várható.

Amennyiben az üzleti teljesítményt nézzük a vállalat konszolidált tisztított EBITDA-ja több mint a duplájára növekedett a 2021-es év első negyedévéhez képest. A jelenlegi magas cash flow termelés teret biztosíthat a cégnek az egyrészt magas adósságállomány leépítésére, másrészt pedig osztalékfizetésre. Mindkettő részvényesi szempontból kedvező fejlemény, viszont különösen fontos a jelenlegi magasabb kamatkörnyezetben az eladósodottság alakulása. Jelenleg 30 milliárd dollár körüli hitelállománnyal rendelkezik a vállalat, de az első negyedévben 2 milliárddal dollárral csökkent az adósságállomány. Emellett osztalékemelésre is sor került, jelenleg negyedévente 33 centes osztalékot fizet a vállalat. A magas adósságállomány persze a projektek finanszírozásához kapcsolódik, amelynek jelentős részét a Cheniere Energy kötvénykibocsátással finanszírozta.

Technikai kép

A részvény részben az emelkedő nyersanyagáraknak, részben pedig az elmúlt időszak eseményeinek köszönhetően jelentős emelkedésen van túl. A Cheniere Energy részvényére vonatkozó célárak átlaga jelenleg 166 dollár, amely a jelenlegi árfolyamnál 27,5 százalékkal magasabb.

Technikailag támaszt jelent a 130 dolláros szint, illetve ez alatt a hosszútávú emelkedő trendvonal is. A hosszabb távú emelkedő trendvonal a 200 napos mozgóátlag környékén található, rosszabb piaci hangulatban akár eddig a szintig is korrigálhat az árfolyam, viszont az emelkedő trend még ekkor sem sérülne. Rövidtávon nézve persze a 150 dolláros szinttől elindult egy korrekció, de a 130 dolláros szint támaszt jelenthet a részvénynek, illetve ez alatt még a 125 dolláros szint is. Fordulat esetén felfele az 50 napos mozgóátlag, illetve a korábbi 150 dollár körüli csúcsok jelenthetnek ellenállást.

A Cheniere Energy napi grafikonja (2022. 05. 27. nyitás előtt)

 

A Cheniere Energy heti grafikonja (2022. 05. 27. nyitás előtt)

Elemzés lezárása: 2022-05-27 11:18
Időtartam: Közép táv (néhány hónap)

Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

10 fontos hír ma reggel

KBC Equitas | 2022-07-01 08:36
MNB, infláció, kriptodevizák, Micron

Gyengébb környezetben tartja magát a McDonald’s

Cinkotai Norbert | 2022-06-30 13:57
Idén felülteljesítő a részvény

7 fontos hír ma reggel

KBC Equitas | 2022-06-30 08:37
Forint, európai infláció, amerikai gazdaság

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!

Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.