Erőteljesen emelkednek az elmúlt hetekben az amerikai részvénypiacok, és a technológiai cégek is javítottak az idei évi gyengébb teljesítményükön. A tervezőszoftverekkel foglalkozó Autodesk grafikonján is érdekessé vált a technikai kép, hiszen az elmúlt hetek erősödésének köszönhetően a részvény áttörte a 200 napos mozgóátlagot. A részvény értékeltsége pedig a korábbi időszakokhoz képest még mindig nincs annyira magasan, miközben a növekedési kilátások stabilak maradtak a vállalat korábbi előrejelzése alapján.

Sokat javult az Autodesk technikai képe, miután a júliusi mélypontokról fordulni tudott az árfolyam, és az 50 napos mozgóátlag után, már pénteken a 200 napos mozgóátlagot is áttörte a részvény, újabb pozitív jelzést adva egy trendfordulóról.

Az idei évben a részvényárfolyam több mint 40 százalékkal esett vissza, de ennek a visszaesésnek több mint felét sikerült ledolgozni alig néhány hét alatt. Természetesen előfordulhat, hogy a nagyobb emelkedés után rövidtávon korrekcióra kerül sor, ebben az esetben lényeges lesz, hogy egy magasabb mélypontot ki tud-e alakítani az árfolyam. Lefele az 50 napos mozgóátlag, illetve a korábbi lokális csúcsok szintjei jelenthetnek támaszt, így a 224 és a 214 dolláros szintekre érdemes figyelni. A 200 napos mozgóátlagtól nincs messze az árfolyam, és a rövidtávú emelkedő trendvonal is még segítheti az árfolyamot, ameddig nem töri le ezeket a vonalakat az árfolyam, jó esély van az emelkedés folytatására.

Felfele a 250 és 285 dollár körüli szint jelenthet ellenállást az árfolyamnak, és egy emelkedés esetén is ezeket a szinteket vehetné célba a papír. A részvényre vonatkozó célárak átlaga jelenleg 245 dollár, amely még mindig a jelenlegi árfolyam felett van, igaz már kevesebb a különbség a konszenzusos célár javára.

Az Autodesk napi grafikonja (2022. 08. 15. nyitás előtt)

A hosszabb távú grafikonon is látható az idei évben a jelentős korrekció, évek óta először törte le az árfolyam a 200 hetes mozgóátlagot, és március óta ezen szint alatt is tartózkodott az árfolyam, szignifikánsan pedig múlt héten sikerült áttörnie a 200 hetes mozgóátlagot az árfolyamnak.

A részvény értékeltsége sokat csökkent, az előretekintő P/E ráta júniusban egészen 25-ig zuhant le a korábbi 50-60 közötti szintekről. A mostani rali ellenére sem túl magas az értékeltség, bár az S&P 500 átlagos értékeltségéhez képest magasnak tűnhet a 32-es P/E ráta. 30 körül a koronavírus járvány okozta esés mélypontján volt az értékeltség, a mostani időszakban pedig zene szint alá is csökkent a részvény P/E rátája. Mindezt úgy, hogy egyébként a következő 2 évre vonatkozó EPS várakozások csak minimálisan csökkentek az év elejéhez képest, a legfrissebb várakozások pedig már emelkedést mutatnak.

Az Autodesk heti grafikonja (2022. 08. 15. nyitás előtt)

A diszkontráták emelkedése és a makrogazdasági kockázatok a szoftvercégekre is negatívan hatottak, az S&P 500 indexek belül a szoftvercégek átlagosan közel 30 százalékkal estek vissza ez év eleje óta. Ezen a teljesítményen az elmúlt pár hét azért jelentősen tudott javítani. Nyilvánvalóan a befektetők a diszkontráták emelkedése mellett a növekedési kilátásokra fókuszálhatnak, mivel egy alacsonyabb növekedési ütem még kevésbé indokolna egy magasabb árazást a részvénynél. Az Autodesk augusztus 24-én érkező gyorsjelentésében is ez lehet az egyik fő szempont.

Az első negyedéves jelentésében a cég felülmúlta a várakozásokat, és a bevételnövekedésben szintén magasabb ütemet vár, mint a konszenzus. A dollár erősödésének, illetve az orosz-ukrán helyzetnek lehet negatív hatása, ezek mértékére majd érdemes lehet figyelni. A korábbi előrejelzése a cégnek viszont még 2023-ban is 13-15 százalék körüli bevételnövekedéssel, illetve hasonló mértékű EPS-növekedést vár a menedzsment. Mindez egyébként tudna indokolni egy magasabb árazást a cégnél. Globálisan persze a feldolgozóipar és az építőipar lassulása kockázat marad. Az elmúlt években az Autodesk is a felhőalapú előfizetéses modellre állt át, amely segítette a bevétel és a marzsok növekedését. Ipari felhasználású, illetve speciális építőipari és tervező szoftverek területén pedig az árazási ereje is nagy lehet a cégnek, amely így segíthet stabilizálni a bevételeket és a növekedést egy nehezebb gazdasági környezetben is.

 

 

Elemzés lezárása: 2022.08.15 15:23
Időtartam: Rövid táv (néhány hét)
A termék célpiaca: N/A

Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek. A KBC Securities a jogszabályoknak megfelelően elvégzi az értékesített termékek célpiaci vizsgálatát. A vizsgálat keretében értékeli a termékek jellemzőit, valamint az ügyfelekről rendelkezésére álló – megfelelési teszt kitöltése révén megszerzett - információkat.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Útjára indulna a Ford

KBC Equitas | 2022.10.07 13:31
Izgalmassá vált a technikai kép

12 fontos hír ma reggel

KBC Equitas | 2022.10.07 08:41
Amerikai munkaerőpiac, magyar gazdaság, AMD, Mol

Marvell Technology: Javulhat a technikai kép

Grébel Szabolcs | 2022.10.06 16:06
Segíthet a 200 hetes mozgóátlag

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!

Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.