Izgalmas volt a június a részvénypiacokon, míg a hónap eleje egyértelműen az emelkedésről szólt, addig az utolsó napok már a gyengélkedésről szóltak. A főbb indexek így vegyesen teljesítettek, míg az S&P 500 fél százalékot emelkedett, addig a DAX 2,4 százalékot gyengült. A BUX az utolsó napon látott ralival került pluszba, végül 2,2 százalékkal drágult.

Múlt hét pénteken ezzel lezárult az első félév, és a hozamok közel sem alakultak olyan szépen a főbb piacokon, mint tavaly. A BUX több mint 8 százalékos mínuszban áll az év eleje óta, és bár az amerikai piacok felülteljesítenek az 1,7 százalékos plusszal, a DAX közel 5 százalékos mínuszt halmozott fel, tehát a nemzetközi piacokon sem volt túl jó hangulat.

A magyar befektetőknek viszont így sincs igazán nagy okuk a panaszra, ugyanis az a befektető, aki portfólióját a devizanemek tekintetében is diverzifikálta, a forint gyengülése miatt nem áll olyan rosszul. A külföldi részvénybefektetések ugyanis a magasabb EURHUF és USDHUF árfolyamok miatt így is jól tudtak teljesíteni.

Mi hiszünk abban, hogy a befektetőknek nem csak az eszközosztályok tekintetében, hanem a devizanemek kapcsán is diverzifikálnia kell, többek között ezért is vezettük már be nagyon régen a külföldi részvénypiacokat rendszereinkbe. Így bár a forint gyengülése sok szempontból kedvezőtlen a magyar gazdaságnak, a lakosság, például a hazai befektetők részben képesek védekezni a gyenge forint hatásai ellen.

Nyitott ötletünkből álló virtuális portfóliónk így 2,6 százalékos pluszt mutatott az első félévben, amivel a fentiek függvényében elégedettek vagyunk. Persze elismerjük, hogy a forint gyengülése is segített a külföldi részvénybefektetések (pl. Atrium, Manchester United) hozamainak növelésében, de újfent kiemeljük, részben a devizakockázatok csökkentése miatt is célszerűnek tartjuk ezt a formájú diverzifikációt, a jó külföldi ötletek keresését.

Részben ezeknek is köszönhető, hogy a nyitott ötletek transzparensebb publikálása óta eltelt kerek másfél évben már közel 19 százalékos pluszban állnak nyitott ötleteink. Ugyanebben az időszakban

  • a BUX 12,9,
  • a DAX 13,5,
  • míg az S&P 500 16,9

százalékos pluszt ért el forintban számolva, így egyelőre igazoltnak érezzük stratégiánkat. Persze másfél év még mindig nagyon kevés tőzsdei értelemben, de reméljük a következő másfél év is hasonlóan alakul majd.

Ennek eléréséhez az előző héten új ötletet is fogalmaztunk meg a Magyar Telekom részvényére vonatkozóan, ami az egyetlen változás volt ötleteink kapcsán júniusban. A részvényt a 400 forintos szintek körül már vonzónak találjuk, hosszabb távon szép felértékelődés jöhet. Bővebben itt lehet olvasni erről.

Összességében 5 nyitott ötlettel állunk jelenleg, 3 hazai papír mellett eurós és dolláros részvényre is van érvényes kereskedési ötletünk. Továbbra is aktívan figyeljük a részvénypiacokat és a devizapiacon is rajta tartjuk szemünket. A korábbiakban említettek változatlanul érvényesek, a kockázatok 2017-hez képest megnövekedtek, a nagyobb volatilitás pedig negatívum a befektetők számára. A szigorú kockázatkezelés tehát továbbra is nagyon fontos.

Elemzés lezárása: 2018-07-02 11:06
Időtartam: N/A

Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!

Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.