Piacok: Tegnap zárva tartottak a Memorial Day miatt az amerikai tőzsdék, viszont ma már újra lehet majd kereskedni. A befektetők továbbra is az inflációs adatokat és a kötvényhozamok alakulását követhetik szoros figyelemmel. Ázsiában vegyes az összkép ma reggel, a Nikkei 0,2 százalékot csökkent, míg a hongkongi index 0,8 százalékos pluszban tartózkodik, a sanghaji tőzsde pedig gyakorlatilag stagnál. A határidős amerikai részvényindexek enyhe pluszban vannak ma reggel, míg a határidős DAX enyhe emelkedést vetít előre piacnyitásra. 

OTP: Hivatalosan is megerősítette az OTP, hogy megvásárolja a Nova KBM szlovén bankot. Az OTP a Nova KBM 100 százalékos tulajdonrészét veszi meg az Apollo Global Management-től és az EBRD-től. A Nova KBM a mérlegfőösszege alapján több mint 20 százalékos részesedéssel rendelkezik Szlovéniában, ezzel az ország második legnagyobb bankja. A tranzakció zárásával az OTP második legnagyobb operációjává válhat Szlovénia megelőzve ezzel Bulgáriát. Hozzávetőlegesen pedig 15 százalékkal növekedhet az OTP mérlegfőösszege a Nova KBM megvásárlásával. A Nova KBM megvásárlása fontos mérföldkő az OTP Csoportnál, mivel ezzel piacvezetővé válik a szlovén piacon a bank, közel 30 százalékos piaci részesedéssel. A tavalyi évben kedvező eredményekkel zárt a Nova KBM több mint 210 millió eurós adózott eredményt ért el a bank, és a tavalyi évben a hitel- és betétállománya is jelentősen növekedett. A tranzakció pénzügyi zárására várhatóan 2022 második negyedévében kerül sor.

Makroadatok: Izgalmas nap elé nézzünk az érkező makroadatok szempontjából. Az Eurózónából megismerhetjük a májusi inflációs és a feldolgozóipari PMI adatokat, illetve az áprilisi munkanélküliségi ráta alakulását is. Délután az USA-ban kiadják a feldolgozóipar ISM és PMI adatokat. Itthon is izgalmas nap elé nézzünk, érdemes lesz figyelni az első negyedéves magyar GDP második becslésére, és a feldolgozóipari PMI-ra, az utóbbinál jelentős javulásra lehet számítani.

Kínai gazdaság: Ma reggel közzétették a kis- és középvállalatokra összpontosító kínai feldolgozóipari PMI adatokat, ami szerint az áprilisi 51,9 pontról 52 pontra emelkedett májusban az index. Ez az adat megegyezik az elemzői várakozásokkal. A kereslet élénkülésének köszönhetően idén a legnagyobb mértékben nőtt a kínai feldolgozóipar teljesítménye az előző hónapban. Ugyanakkor kiemelték az elemzésben, hogy a növekvő inflációs nyomás beárnyékolja a járvány utáni gazdasági helyreállás kilátásait.

Német infláció: Tegnap közzétették a német infláció alakulását májusban, amely enyhén meghaladta a várakozásokat. Az előző havi 2 százalék után 2,5 százalékkal nőtt a fogyasztói árindex éves szinten májusban, az elemzők 2,3 százalékot vártak. A növekedést leginkább az energiaárakban történő emelkedés hajtotta.

OECD: Tegnap az OECD közzétette a friss gazdasági előrejelzéseit 2021-re. A decemberi 4,2 százalékos előrejelzéshez képest a mostani becslésük szerint a világgazdaság idén 5,8 százalékkal nőhet. A felfele módosítást azzal indokolják, hogy a fejlett országokban a oltási programok gyors felfutást mutattak, lehetővé téve ezzel a korlátozások várhatóan korábbi visszavonását, illetve a fiskális stimulusok is éreztették hatásukat a fejlett világban. A kedvezőbb kilátások közepette arra figyelmeztet a szervezet, hogy a kilábalás nem lesz teljes, mert nagy egyenlőtlenségeket alakulhatnak ki a világ országai között.

Johnson & Johnson: Tegnap az Európai Bizottság szóvivője szerint ideiglenes a Johnson & Johnson koronavírus elleni vakcinájának az uniós tagállamokba történő szállítási késedelme. A Bizottság arra számít, hogy az amerikai gyógyszergyártó hamarosan pótolja a kieső adagokat. Az ügy előzménye, hogy május közepén kiderült, hogy a Johnson & Johnson várhatóan a szerződésben rögzítettektől eltérve az újabb adagokat jelentős késéssel szállítja majd az Európai Unióba.

Alteo: Az Alteo tegnapi tájékoztatása szerint a BC-Therm Energiatermelő és Szolgáltató Kft. teljes tulajdonjoga átszállt az új tulajdonosra, a BorsodChemre, miután a korábbi szerződésben meghatározott zárási feltételek teljesültek. A felek még március legelején kötöttek üzletrész adásvételi szerződést a BC-Therm Energiatermelő és Szolgáltató Kft. 98 millió forint összegű jegyzett tőkéjének egészét megtestesítő üzletrészének tulajdonjogának átruházása ügyében.

4iG: Ősszel zárulhat a Digi felvásárlása, erről Fekete Péter nyilatkozott a Trend Fm-nek. A 4iG igazgatósági tagja szerint 2022-re akár meg is duplázódhat a 4iG árbevétele a sikeres akvizíció esetén. A 4iG március végén írt alá előzetes (nem kötelező érvényű) megállapodást a Digi magyar üzletágainak felvásárlásáról.

Elemzés lezárása: 2021.06.01 08:38
Időtartam: N/A
A termék célpiaca: N/A

Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A pénzügyi eszközök értéke, ára vagy a belőlük származó jövedelem változhat, illetve az árfolyamváltozások ezeket befolyásolhatják. Ezen változások következtében a pénzügyi eszközökbe történő befektetés értéke csökkenhet. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek. A KBC Securities a jogszabályoknak megfelelően elvégzi az értékesített termékek célpiaci vizsgálatát. A vizsgálat keretében értékeli a termékek jellemzőit, valamint az ügyfelekről rendelkezésére álló – megfelelési teszt kitöltése révén megszerzett - információkat. Weboldalunk látogatói az anyagainkban feltüntetett pénzügyi instrumentumok tekintetében az azokban megjelölt célpiacon kívülre is eshetnek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A marketingközleményben említett pénzügyi eszközök, illetve befektetési stratégiák nem alkalmasak minden befektető számára. Az abban szereplő vélemények és ajánlások nem veszik figyelembe az egyes ügyfelek egyéni helyzetét és személyes körülményeit, pénzügyi helyzetét, ismereteit, tapasztalatait, céljait vagy igényeit, valamint nem hivatottak konkrét pénzügyi eszközöket vagy befektetési stratégiákat ajánlani az egyes befektetőknek. A marketingközlemény elsősorban olyan befektetők számára készült, akiktől elvárható, hogy befektetési döntéseiket saját maguk, önállóan hozzák meg és döntsenek a marketingközleménnyel érintett pénzügyi eszközökbe történő befektetés célszerűségéről, figyelembe véve különösen az árat, a lehetséges veszélyeket és kockázatokat, saját befektetési stratégiájukat, valamint saját jogi, adózási és pénzügyi helyzetüket. A marketingközlemény maga nem képezheti a befektetési döntések egyetlen alapját.

A befektetőnek a befektetés alkalmasságának megítélése szempontjából szükséges lehet saját felelősségre szakmai tanácsot kérnie, ideértve az adótanácsadást is, az elemzésben nevesített vagy ajánlott pénzügyi eszközökkel, egyéb befektetési eszközökkel, befektetési stratégiákkal kapcsolatban.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Nike: Visszatérhet a növekedés?

Varga Dániel | 2023.09.29 14:14
Elégedettek a befektetők a gyorsjelentéssel

8 fontos hír ma reggel

KBC Equitas | 2023.09.29 08:38
Devizák, MNB, infláció, Nike

Mi történik a zöldenergia szektorával?

Varga Dániel | 2023.09.28 16:41
Érdemtelenül bántak el a szektorral a befektetők?

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!

Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.