Piacok: A kezdeti mínuszok után napközben javult a hangulat a tegnapi kereskedés során, így az amerikai indexek közel vissza tudtak emelkedni az előző napi záróértékekhez, így végül minimális csökkenéssel fejezték be a napot. Ma az amerikai GDP adatokra figyelhetnek a befektetők, emellett több nagyobb vállalat is közzétette jelentését tegnap zárást követően, így ezek további mozgásokat válthatnak ki. Ma nyitás előtt teszi közzé számait több légitársaság is, tehát addig sem maradnak izgalom nélkül a piacok. A határidős indexeknél mérsékelt pluszok látszódnak ma reggel az európai piacon. 

Forint: Kitart a hazai deviza erős idei teljesítménye, az EURHUF árfolyama tegnap már a 386 forintos szint alá is benézett. A piacokat meglepte a szigorító MNB, a jegybank kedd délután jelentette be, hogy az eddigi 5 százalékról 10 százalékra emelik a bankokra vonatkozó kötelező tartalékráta mértékét. Az európai gázárak tovább csökkennek, így ez is erősíti a forintot. Ma reggel gyengüléssel indította a napot a magyar deviza, az árfolyam már 387 felett jár, de így is sikerült jelentősen eltávolodnia a 400 forintos szintektől. 

Amerikai makroadatok: Ma elsősorban az amerikai GDP-adatra fókuszálhatnak a befektetők, ebből kiderülhet hogyan teljesített az utolsó negyedévében az amerikai gazdaság, illetve milyen GDP-növekedéssel zárta a 2022-es esztendőt. Várakozások szerint 2,6 százalékos évesített eredményt érhetett el az amerikai gazdaság, tehát látható, hogy a nagyobb fékezésre inkább a következő negyedévekben számítanak az elemzők, bár egyre nagyobb valószínűséget adnak a recesszió elkerülésének is. Emellett délután teszik közzé a friss munkanélküli segélykérelmek számát, így a munkaerőpiaci helyzetről is tisztább képet kaphatnak a befektetők.

Wizz Air: Közzétette negyedik negyedéves gyorsjelentését a vállalat, amiben szép növekedésről számolt be. A Wizz Air bevétele több mint 900 millió eurós lett, amivel megduplázta a tavalyi teljesítményt, és a pandémia előtti 2019-es szinthez képest is 43 százalékos növekedést ért el. A pénzügyi sornak köszönhetően ezúttal a nettó soron is profitot sikerült elérni a negyedév során, de akár 2022 egészét, akár a március végével záródó üzleti év első 3 negyedévét nézzük, a Wizz Air továbbra is veszteséges működést ér el. A vezetőség szerint ugyanakkor az április elején induló új üzleti évben már profitábilis működés jöhet, amennyiben nem kerül sor rendkívüli geopolitikai eseményekre, vagy éppen a járvánnyal kapcsolatban nem jönnek negatívumok. Összességében így a kilátások optimisták, noha az árfolyam az utóbbi hetekben alighanem már tükrözte ezt.

Tesla: Kellemes meglepetést okozott a Tesla a tegnap esti gyorsjelentésével, így emelkedésnek indult zárást követően az árfolyam. Az elmúlt időszak gyenge teljesítményét követően ráfért a befektetőre már valami jó hír, így akár jelentősebb ugrással indíthatja a kereskedést a részvény. Továbbra is látható, hogy igencsak meggyőző ütemben növekednek a cég bevételei, így sikerült új negyedéves rekordot elérni a 24,32 milliárdos bevételnek hála. Eredmények tekintetében azért már közel sem ilyen fényes a helyzet, hiszen a költségek is jelentősen emelkedtek az elmúlt év során, így ez a marzsokon is érezteti hatását. Végül részvényenként 1,19 dolláros profitot ért el a cég, amely felülmúlja a konszenzus 1,13 dollárról szóló előzetes becslését. Idénre 1,8 millió jármű gyártását tűzte ki célul a Tesla, habár Elon Musk elmondása szerint, akár 2 millióra is emelkedhet ez a mérték, ha nem történik a világban ismét valami váratlan dolog, mint akár a háború, a pandémia, vagy az ellátási gondok. A tervek szerint a Cybertruck gyártása idén kezdetét veheti, azonban még nem számítanak nagyobb volumenű szállításra idén.

IBM: 2 százalékkal került lejjebb a zárást követően az IBM árfolyama, ugyan a cég negyedéves jelentése nem sikerült túl rosszul, de vannak azért gyenge pontok, amelynek nem örültek a befektetők. A tavalyi évre 10 milliárd dolláros cash flow elérését tűzte ki célul a vezetőség, azonban végül csak 9,3 milliárd dollárt sikerült összehozni. A negyedéves eredmények nagyjából az elemzői várakozásoknak megfelelően alakultak, így közel 16,7 milliárdos bevétel mellé 3,6 dolláros tisztított EPS-t realizált a társaság. Azt érdemes még kiemelni, hogy összességében azért nem zárt rossz évet az IBM, hiszen az 5,5 százalékos éves bevételnövekedése hosszú évek óta a legjobb eredménynek számít. Tavaly kivált a Kyndryl egység a cégből, emellett a meglévő egészségügyi szegmens jelentős költségterhet jelent a társaságra nézve, így az IBM is beáll a sorba és 3900 munkavállalóját bocsátja el a következő időben.

ServiceNow: Meglepő kijelentést tett a ServiceNow vezérigazgatója, miszerint nem terveznek idén sem megválni egyetlen dolgozójuktól sem, annak ellenére, hogy nőnek a költségek, és szemmel látható a lassulás a cégnél. Pozitívum azonban, hogy a legutóbbi negyedév során közel 2 milliárd dolláros összbevételt produkált a vállalat, amelyhez 2,28 dolláros részvényenkénti nyereség párosult, míg az elemzők előzetesen 2,02 dolláros eredménnyel kalkuláltak. Idénre továbbra is erős keresletet várnak az előfizetési szolgáltatásaik kapcsán, így a jelenleg is futó negyedévre vonatkozóan 22 százalékos bevételnövekedést prognosztizálnak. Ugyan nagy gondok nem jelentkeznek a társaságnál, de a techcégek sorra jelentették be az elbocsátásokat, így ez valamelyest meglepő húzás a cégtől, habár az látható, hogy továbbra is növekedés jellemzi valóban a céget, emellett a következő időben már a dollárgyengülés is pozitív eredményeket hozhat. 

SAP: Közel 3000 alkalmazott elbocsátását tervezi az SAP, valamint a meglévő Qualtrics részesedésének eladását tervezi a cég annak érdekében, hogy magasabb profitot tudjon elérni a következő időszakban. A leépítés az összes alkalmazott 2,5 százalékát érintheti. Emellett átalakításokat is tervez az SAP, amelynek a költsége 250-300 millió euró lehet, és várhatóan az idei első negyedévet terhelik. A vállalat ma reggel tette közzé negyedéves gyorsjelentését is, amelyben egyébként felülmúlta az elemzői várakozásokat, és az idei éves profit előrejelzése is jobb lett a vártnál. 

Chevron: Pozitív hírek érkeztek a Chevron háza tájáról, hiszen a cég új részvény-visszavásárlási programot jelentett be, összesen 75 milliárd dollár értékű tranzakciókat fognak lebonyolítani. Április elsejétől veheti kezdetét a program, lejárati időt nem szabott meg a vezetőség. Emellett a befektetők számára fontos hír, hogy a negyedéves osztalék mértékét 1,51 dollárra emelte a cég a korábbi 1,42 dolláros szintről, ez a jelenlegi árfolyamhoz mérten 3,3 százalék feletti évesített osztalékhozamot biztosít. Holnap teszi közzé a vállalat a negyedéves eredményeit, várhatóan jelentős mértékű növekedésről számolhatnak be, így rekordévet tudhat maga mögött a cég.

Elemzés lezárása: 2023.01.26 08:42
Időtartam: N/A
A termék célpiaca: N/A

Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A pénzügyi eszközök értéke, ára vagy a belőlük származó jövedelem változhat, illetve az árfolyamváltozások ezeket befolyásolhatják. Ezen változások következtében a pénzügyi eszközökbe történő befektetés értéke csökkenhet. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek. A KBC Securities a jogszabályoknak megfelelően elvégzi az értékesített termékek célpiaci vizsgálatát. A vizsgálat keretében értékeli a termékek jellemzőit, valamint az ügyfelekről rendelkezésére álló – megfelelési teszt kitöltése révén megszerzett - információkat. Weboldalunk látogatói az anyagainkban feltüntetett pénzügyi instrumentumok tekintetében az azokban megjelölt célpiacon kívülre is eshetnek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A marketingközleményben említett pénzügyi eszközök, illetve befektetési stratégiák nem alkalmasak minden befektető számára. Az abban szereplő vélemények és ajánlások nem veszik figyelembe az egyes ügyfelek egyéni helyzetét és személyes körülményeit, pénzügyi helyzetét, ismereteit, tapasztalatait, céljait vagy igényeit, valamint nem hivatottak konkrét pénzügyi eszközöket vagy befektetési stratégiákat ajánlani az egyes befektetőknek. A marketingközlemény elsősorban olyan befektetők számára készült, akiktől elvárható, hogy befektetési döntéseiket saját maguk, önállóan hozzák meg és döntsenek a marketingközleménnyel érintett pénzügyi eszközökbe történő befektetés célszerűségéről, figyelembe véve különösen az árat, a lehetséges veszélyeket és kockázatokat, saját befektetési stratégiájukat, valamint saját jogi, adózási és pénzügyi helyzetüket. A marketingközlemény maga nem képezheti a befektetési döntések egyetlen alapját.

A befektetőnek a befektetés alkalmasságának megítélése szempontjából szükséges lehet saját felelősségre szakmai tanácsot kérnie, ideértve az adótanácsadást is, az elemzésben nevesített vagy ajánlott pénzügyi eszközökkel, egyéb befektetési eszközökkel, befektetési stratégiákkal kapcsolatban.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Megindulna a Starbucks

Mohácsi Mihály | 2023.06.06 15:20
Historikus támaszról fordult az árfolyam

Támaszról fordulna az AbbVie?

Varga Dániel | 2023.06.06 13:56
Az indikátorok nyújthatnak támogatást

8 fontos hír ma reggel

KBC Equitas | 2023.06.06 08:35
Forint, kriptodevizák, EKB, Apple

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!

Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.