Piacok: Javítanának a piacok, legalábbis a határidős indexek pozitív irányú elmozdulást mutatnak világszerte. Tegnap még vegyes mozgást figyelhettünk meg Európa-szerte, a magyar BUX index mérsékelt emelkedést tudott összehozni. A vezető részvények közül az OTP emelkedett ki a mezőnyből, míg a Telekom tovább folytatta rossz szériáját, így 1 százalékkal csökkent az árfolyama. A tengerentúlon is szépíteni tudtak a gyenge múlt hetet követően a piacok, így a főbb indexek pluszban zártak, legjobban a nyersanyag szektor teljesített, de jó napja volt a techpapíroknak is. A befektetők továbbra is kivárhatnak a holnapi Fed kamatdöntés előtt, kérdéses, hogy 75, esetleg 100 bázispontos kamatemelést hajtanak-e végre a jegybanknál.

Magyar gazdaság: Parragh László a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a Portfolionak adott interjújában hangsúlyozta, hogy Európa recesszió előtt áll, és ez alól Magyarország sem tudja kivonni magát. Azonban a negatív hatásokat tompítani kell. Az MKIK elnöke a rendszerváltás sokkjához hasonlította a most kialakult helyzetet. Kiemelte, hogy a kamara célja, hogy a recesszió mértéke minél kisebb legyen, az iparvállalatok és a termelőkapacitások megmentésére van szükség. Parragh László szerint, ha nem érkeznek meg az EU-s források, akkor devizakötvény-kibocsátásra lehet szükség, amelyet viszont a jelenlegi kamatkörnyezetben már csak drágán tud megtenni az állam. Az MKIK szerint a feldolgozóipart mindenképpen támogatni kell, a likviditást fenn kell tartani és segíteni a technológiai átállást. A megemelkedett költségek miatt pedig állami támogatásokra lehet szükség. 

Kötvényhozamok: Tovább emelkednek a kötvényhozamok az amerikai piacokon is, így 3,5 százalékot is elérte már a 10 éves hozam, ilyenre utoljára 2011-ben volt példa. Emellett továbbra is látható a tendencia, hogy a rövidebb oldalú hozamok gyorsabb ütemű emelkedést produkálnak, így a 2 éves kötvényhozam szintje vészesen közelíti már a 4 százalékot. Az elemzők már 4,5 százalék körüli alapkamat szint elérését prognosztizálják jövő év első negyedévének végére. A német 10 éves hozam útja is felfelé tart egyelőre, így 1,8 százalék körüli szinteken mozog jelenleg a mutató.

Forint: Egyelőre úgy tűnik, hogy inkább pozitívan értékelik az uniós tárgyalásokat a befektetők, hiszen a forint erősödést tudott mutatni az euróval szemben, azonban látható, hogy még mindig nagy a bizonytalanság, így hatalmas elmozdulásokról nem beszélhetünk. A 400 forintos szintet is letörte az EURHUF árfolyama tegnap, érdemes lesz figyelni, hogy tud-e akkora lendületet venni a magyar deviza, hogy ismét 390 forint alá kerüljön az EURHUF. Az EURUSD továbbra sem tud elszakadni a paritást jelentő 1 dolláros szinttől, egy esetleges dollár gyengülés a forintnak is löketet adhatna, így a holnapi kamatemelés a dollár helyzetére is kihatással lehet.

Német gazdaság: A német jegybank 10 százalék körüli inflációra számít az országban, emellett az energiaválság miatt gazdasági visszaesést prognosztizáltak az elemzők a friss jelentésben. Így már a jelenlegi negyedévben érezhetően zsugorodhat a gazdaság teljesítménye, míg jövő év elején nagyobb visszaesést szenvedhet el a német gazdaság. A legnagyobb problémát továbbra is a szűkös gázkínálat jelenti az országban, így a Bundesbank további csökkenést javasol a lakossági gázfogyasztás kapcsán. A munkaerőpiacon továbbra sem mutatkoznak gondok, így júliusban is növekedett a foglalkoztatottság száma.

Eurózóna: Tegnap közzétett adatokat az Eurózóna iparának teljesítményéről az Eurostat, ez alapján láthatjuk, hogy tavalyhoz képest 1,5 százalékkal emelkedett az építőipari termelés az övezetben. Havi szinten ez 0,3 százalékos javulásnak felel meg. Magyarországon 5,7 százalékos volt a havi növekedés mértéke júliusban, de például Spanyolország még ennél is jobban teljesített (6,7 százalék).

Wizz Air: Tegnap a vállalat bejelentette, hogy 75 repülőgép vásárlásáról tárgyal az Airbus-szal. Így jó úton halad a társaság, hogy teljesítse a korábban kitűzött terveket, miszerint az évtized végére már 500 gépből álló flottával rendelkeznek. Ez jelentős növekedést jelentene, hiszen jelenleg 165 repülőgép áll a rendelkezésre, így ez a háromszorosa lenne a jelenlegi számnak. Továbbá Váradi József, a vállalat vezérigazgatója kiemelte, hogy további 25 százalékkal csökkentik a szén-dioxid kibocsátásukat 2030-ra.

Ford: Kellemetlen meglepetést okozott a befektetők számára a Ford tegnap, a vezetőség a növekvő költségek miatt kénytelen volt visszavágni a harmadik negyedévre vonatkozó előrejelzésekből. Számításaik szerint 1,4 és 1,7 milliárd dollár közötti EBIT elérése tűnik reális célkitűzésnek, ez jelentős csökkenést jelent az előző negyedéves 3,7 milliárdos eredményhez képest. Látható, hogy a globális chiphiány továbbra is jelentősen visszafogja a Ford termelékenységét, de ez az egész autóiparra nézve problémát jelent. Zárást követően 4,4 százalékkal került lejjebb a Ford árfolyama.

Apple: Emelni fogja néhány applikációjának, illetve az applikáción belüli vásárlásoknak az árat egyes európai, illetve ázsiai régiókban az Apple, ezzel is védekezve a kedvezőtlen devizahatások ellen. Az elmúlt időben több nagyvállalat is jelezte, hogy a dollár folyamatos erősödése negatív hatásokat jelent a cégek pénzügyeire nézve, így akár más vállalatok is áremelés mellett dönthetnek a jövőben. Tegnap 2,5 százalékos pluszban zárta a kereskedést a részvény.

Elemzés lezárása: 2022.09.20 08:38
Időtartam: Rövid táv (néhány hét)
A termék célpiaca: N/A

Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek. A KBC Securities a jogszabályoknak megfelelően elvégzi az értékesített termékek célpiaci vizsgálatát. A vizsgálat keretében értékeli a termékek jellemzőit, valamint az ügyfelekről rendelkezésére álló – megfelelési teszt kitöltése révén megszerzett - információkat.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Képes újabb varázslatra a Disney?

Varga Dániel | 2023.03.21 11:55
Emelkedésre készülne a részvény

8 fontos hír ma reggel

KBC Equitas | 2023.03.21 08:37
Forint, kötvényhozamok, európai autóipar, Mol

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!

Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.