Piacok: Keresik az irányt a tegnapi emelkedés után a piacok, több európai index is 2 százalék körüli pluszt tudott elérni, így a DAX index is célba venné a napi grafikonon kialakult csökkenő trendvonalat. Egyelőre enyhe pluszok látszódnak a határidős indexeknél, így akár folytatódhat az emelkedés ma délelőtt is a piacokon. Fél háromkor érkezik az amerikai inflációs adat, amely befolyásolhatja a piaci mozgásokat délután, az elemzők további csökkenést várnak az előző hónap adatát követően, hiszen az olajárak jelentősen csökkentek az elmúlt időben, valamint az üzemanyagárak is mérséklődtek az Egyesült Államokban.

BUX: Erősen teljesített tegnap a hazai tőzsde is, a BUX index az OTP vezetésével emelkedett, a bankpapírnak pedig sikerült áttörnie a 9000 forintos szintet. A Richter szintén jól teljesített, míg a Mol és a Magyar Telekom inkább alulteljesítő volt. A kisebb papírok közül a Masterplast emelkedett jelentősen, amelyre tegnap céláremelés is érkezett, amely tovább segíthette az erősödést. 

Energiaárak: Tegnap csökkentek a földgáz, illetve elektromos energia árak is, mivel várhatóan az EU be fog avatkozni az árak maximalizálásával. A pontos részletekkel kapcsolatban a napokban érkezhetnek információk, amelyek szintén fontosak lehetnek a piaci mozgásokkal kapcsolatban. Az ármaximalizálás mellett a fogyasztás mérséklése is az intézkedések között lehet, mindezek hatására pedig a holland TTF földgáz árfolyama 190 euróig csökkent. 

Olaj: Emelkedni tudott a több hónapos mélypontról az olaj árfolyama, ez pedig az energiaszektort is segítette a tegnapi napon. A recessziós félelmek miatt az elmúlt hónapokban jelentősen visszaesett az olaj árfolyama a tavaszi csúcspontokról. 

Kötvényhozamok: Tegnap a részvénypiacokkal együtt a kötvényhozamok is emelkedésnek indultak, így az amerikai 10 éves hozam tovább közelíti a 3,5 százalékos szintet, de a 30 éves hozam ezt is átlépte, így már 2014 nyarán látott szinteken tartózkodik a hosszabb távú hozam. Már a 3 hónapos hozam is 3 százalék felett tartózkodik, így továbbra is egy invertálódott hozamgörbét láthatunk az Egyesült Államok kapcsán.

Amerikai infláció: Ma teszik közzé az Egyesült Államokban az augusztusi inflációs eredményeket, az elemzői konszenzus 8 százalékos éves növekedést vár, ez lassulást jelentene a júliusi 8,5 százalékos dráguláshoz képest. Havi összevetésben már minimális csökkenést várnak az elemzők, ehhez hozzájárulhat az olajárak, és ezzel együtt az üzemanyagárak mérsékelt csökkenése. A befektetők így a ma fél háromkor érkező adatra fókuszálhatnak elsősorban, ez akár a jövőbeli kamatemelések ütemére is kihatással lehet, hiszen úgy tűnik, hogy tetőzhet az infláció az Egyesült Államokban.

Forint: Nagy erővel futott neki a tegnapnak a forint, így erősödés jeleit produkálta a magyar deviza, azonban délutánra a EURHUF árfolyama is felfelé indult el, így napon belül a 394 forintos szintekről gyorsan 397 forintig jutott vissza az árfolyam. Az euró is jelentős erősödést mutatott tegnap délelőtt a dollárral szemben, azonban délután gyengülésnek indult, így az 50 napos mozgóátlag, illetve a csökkenő trendvonal is akadályt képezhet az árfolyam előtt. Így a dollár erősödése negatív hír a magyar devizára nézve, emellett holnap Ursula von der Leyen tart évértékelő beszédet az Európai Parlamentben, ahol aztán a magyar jogállamiság kérdéséről is szavazhatnak a tagok. Ezek akár nagyobb mozgást is kiválthatnak majd a forint kapcsán a következő időben.

Oracle: Ugyan profit terén minimálisan elmaradt a várakozásoktól a cég, de a 18 százalékos éves bevételnövekedésének hála, nem okozott csalódást a befektetőknek az Oracle. A negyedév során lezárult a Cerner akvizíciója, amely összességébe 28 milliárd dollárjába került a vállalatnak. Részvényenként 1,03 dolláros tisztított eredményt könyvelhettek el a cégnél, azonban a negatív hatású devizamozgások nélkül 8 centtel nagyobb eredményt érhettek volna el. A következő negyedév kapcsán 15 és 17 százalékos növekedési ütemmel számol bevétel terén a vezetőség, emellett 5-6 százalékos bevételkiesést jelenthetnek a devizahatások. Hatalmas elmozdulást nem produkált zárás után az Oracle, így 1,4 százalékos pluszt tudott elérni.

Apple: Kiemelkedett a tegnapi teljesítményével a piacon az Apple, az első adatok azt mutatják, hogy az új iPhone 14 Pro Max előrendelési számai kedvezően alakulnak, így felülmúlta már az elődje eredményeit is. Utoljára május végén tudott napon belül 3,9 százalékos emelkedést elérni az Apple, így technikailag is fontos szinteket tört át az árfolyam, hiszen a 200 napos mozgóátlag fölé került.

Elemzés lezárása: 2022.09.13 08:37
Időtartam: N/A
A termék célpiaca: N/A

Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek. A KBC Securities a jogszabályoknak megfelelően elvégzi az értékesített termékek célpiaci vizsgálatát. A vizsgálat keretében értékeli a termékek jellemzőit, valamint az ügyfelekről rendelkezésére álló – megfelelési teszt kitöltése révén megszerzett - információkat.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Milyen szektorban van az erő?

Cinkotai Norbert | 2022.11.30 15:24
Mit mutatnak az adatok?

Izgalmas mozgások az olajnál

Grébel Szabolcs | 2022.11.30 11:11
Kereskedési ötletet fogalmazunk meg

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!

Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.