Piacok: Kisebb mínuszban tartózkodnak a határidős indexek ma reggel az Egyesült Államokban, Európában viszont enyhe pluszokat lehet látni, így nincs határozott irány a nemzetközi piacokon. Az amerikai és az európai piacokon is július vége óta kialakult  egy “medvepiaci rali”, az S&P 500 index például a májusi szintekig erősödött vissza, de Európában a DAX index is a júliusi mélypontokról több mint 10 százalékkal tudott erősödni. Az elmúlt hetek erősödését a vártnál kedvezőbb amerikai inflációs adat is segítette, amely júliusban havi alapon nem mutatott további gyorsulást, ezzel pedig a Fed kamatemelésére vonatkozó várakozások is mérsékelődtek, amely kedvezett a részvénypiacoknak. A ma reggeli órákban az ázsiai piacokon is vegyes teljesítményeket lehet látni, Kínában és Hongkongban csökkenés látszik, miután váratlanul a Kínában kamatcsökkentést jelentettek be, míg a japán tőzsde erősödik. 

BUX: Kisebb csökkenéssel zárta a múlt hetet a BUX index, pénteken a Mol és az OTP árfolyama is csökkent, így a BUX index is lefordult a lokális csúcspontokról, miközben a blue chipek gyorsjelentései az elmúlt hetekben inkább pozitív meglepetést hoztak. 

Kína: A várakozásokhoz képest gyengébben alakult a kiskereskedelmi fogyasztás, illetve az ipari termelés júliusban Kínában. A kiskereskedelmi forgalom mindössze 2,7 százalékkal emelkedett éves alapon, míg a konszenzus 5 százalékos emelkedésre számított. Az ipari termelés 3,8 százalékkal emelkedett, amely szintén lassulást mutat az előző hónapok növekedése után. 

Aramco: Rekord profitról számolt be be a Saudi Aramco a tőzsdei cégek között, a negyedéves adózott eredmény 90 százalékkal emelkedett 48,4 milliárd dollárra, ekkora negyedéves profitot pedig tőzsdén jegyzett társaság még nem ért el. A magas olajárak és a növekvő termelés természetesen nagyon erős eredményhez segítette hozzá a cégek. A jelenlegi magas cash flow termelésből pedig további beruházásokat és adósságcsökkentést is tervez a vállalat. A Saudi Aramco a következő években az olajkereslet növekedésére számít. 

Tajvan: Alig két héttel azután, hogy Nancy Pelosi Tajvanra látogatott, az amerikai Kongresszus delegációja ismét látogatást tesz Tajvanra. Kína nagyszabású hadgyakorlattal válaszolt az előző látogatásra, várhatóan a feszültség pedig a sziget körül fennmaradhat. 

Gyorsjelentések: Lassan a végéhez közeledik az amerikai gyorsjelentési szezon is, azonban a héten még kiemelten figyelhetnek a befektetők a nagy amerikai kiskereskedelmi láncok gyorsjelentésire, amelyek a makroadatok mellett további információt szolgáltathatnak a fogyasztás alakulásáról, és természetesen a kilátások is nagy hangsúlyt kaphatnak a gyorsjelentésekben. A kiskereskedelmi láncok jelentésin kívül pedig a például a Cisco és az Analog Devices is közzéteszi a negyedéves számait. 

Makroadatok: A hazai befektetők számára a héten szerdán megjelenő második negyedéves GDP-adat lehet a legfontosabb a makroadatok közül, míg külföldön kedden a német ZEW index alakulására, valamint az amerikai ipari termelési adatokra figyelhetünk. Szerda este jelenik meg a Fed júliusi kamatdöntéséről szóló jegyzőkönyve, emellett pedig az amerikai heti munkaerőpiaci adatok lehetnek majd befolyással a piacokra. A heti részletes makronaptárat az alábbi linken gyűjtöttük össze. 

Magyar gazdaság: Pénteken a Standard & Poor's stabilról negatívra rontotta Magyarország hosszú lejáratú adósbesorolását, valamint továbbra is fenntartotta a BBB kategóriát. A hitelminősítő a háború hatásait, valamint a kormány és az Európai Unió közötti vitát emelte ki az EU-s forrásokról, amelyek negatívan hathatnak a növekedési kilátásokra. 

Forint: A forint a reggeli órákban kisebb gyengüléssel nyitott, azonban így is a 393-as szintek környékén tartózkodik, így továbbra is az elmúlt hetekben inkább erősödés látszik a forint piacán. A múlt héten az olajszállításokkal kapcsolatos hírek először 400 fölé gyengült az euróval szemben a forint, majd egészen 392-ig tudott visszaerősdöni az euróval szemben. 

Elemzés lezárása: 2022.08.15 08:43
Időtartam: Rövid táv (néhány hét)
A termék célpiaca: N/A

Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek. A KBC Securities a jogszabályoknak megfelelően elvégzi az értékesített termékek célpiaci vizsgálatát. A vizsgálat keretében értékeli a termékek jellemzőit, valamint az ügyfelekről rendelkezésére álló – megfelelési teszt kitöltése révén megszerzett - információkat.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Útjára indulna a Ford

KBC Equitas | 2022.10.07 13:31
Izgalmassá vált a technikai kép

12 fontos hír ma reggel

KBC Equitas | 2022.10.07 08:41
Amerikai munkaerőpiac, magyar gazdaság, AMD, Mol

Marvell Technology: Javulhat a technikai kép

Grébel Szabolcs | 2022.10.06 16:06
Segíthet a 200 hetes mozgóátlag

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!

Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.