Fed: Jerome Powell a további kamatemelések mellett foglalt állást a tegnap esti beszédében, kiemelte, hogy a kamatemelések folytatódhatnak mindaddig, amíg az infláció emelkedését sikerül megfékezni, és csökkenő pályára állítani. A következő kamatemelési üléseken így valószínű folytatódhatnak az 50 bázispontos emelések. A Fed elnök hangsúlyozta, most rekord alacsony a munkanélküliség, amely alapján a Fednek lehet tere a további szigorításra. Viszont a gazdaság növekedésre gyakorolt fékező hatás miatt aggódhatnak a befektetők, hiszen az amerikai gazdaság az első negyedévben már csökkenést mutatott részben az ukrajnai háború hatásai miatt. 

Piacok: Lehűlni látszik a hangulat a részvénypiacokon az elmúlt pár nap felpattanása után a kínai gazdasági aggodalmak és Jerome Powell kommentjei miatt. Az európai határidős indexek egyelőre kis pluszt mutatnak, azonban az amerikai piacok tegnap napközbeni csökkenése után könnyen kifulladhat az európai piacokon is az elmúlt napok emelkedése. A kockázatkerülés továbbra is jellemző lehet, ezt mutatja az is, hogy a Bitcoin újra 30 ezer dollár alá süllyedt, a dollár pedig erősödik ma reggel. Az amerikai 10 éves kötvényhozam eközben ismét a 3 százalékos szintet közelíti. Ma délután a Target jelentésére is érdemes figyelni az amerikai részvénypiacon, a tegnapi gyenge Walmart-jelentés azonban nem jó előjel, a Walmart végül 11,4 százalékos mínuszban zárt, amely 1987 óta a legsúlyosabb visszaesés.

Brit infláció: 40 éves csúcsra emelkedett az infláció az Egyesült Királyságban, áprilisban 9 százalékos emelkedést mértek az árakban, amely tovább gyorsuló ütemet mutat a márciusi 8,4 százalékos szintről. A globális inflációs folyamatok így továbbra sem festenek jól.

Forint: Tegnap sikerült erőt merítenie a forintnak, így az euró árfolyama is esésnek indult a 390 forintos szintektől. Délutánra már 1 százalékos erősödést produkált a magyar deviza az euróval szemben, így a 386 forintos szintek alá is benézett. Az erősödésben fontos szerepet játszhatott a dollár gyengülése is, amelynek köszönhetően az EURUSD árfolyama ismét 1,05 dollár fölé mozdult el tegnap napközben. Ma reggel is 386 alatt tartózkodik az euró árfolyama, az USDHUF pedig 366 körül jár.

Amerikai makroadatok: Tegnap délután tették közzé a kiskereskedelmi forgalom alakulásáról szóló adatot az Egyesült Államokban, havi alapon 0,9 százalékkal nőtt a forgalom, míg az elemzők előzetesen 1 százalékos bővülést vártak. Azonban így már egymást követő negyedik hónapban is emelkedést mutat a forgalmi adat, így látható, hogy a fogyasztók egyelőre nem érzik annyira az inflációs nyomást. Emellett a ipari termelés is növekedést mutatott éves alapon, az elemzők 0,5 százalékos emelkedést prognosztizáltak, míg végül 1,1 százalékos emelkedéssel szembesülhettek a befektetők.

Autóipar: Az ACEA adatai szerint 20,6 százalékkal csökkent egy év alatt az újautó-regisztrációk száma az EU-ban áprilisban. Az év első négy hónapját nézve pedig 14,4 százalékos a visszaesés. A csökkenést az ellátási problémák miatt fellépő termeléskiesés okozhatta leginkább. Az adatok közlése óta ez a második leggyengébb áprilisi adat a 2020-as év után. A nagy európai gyártók közül a Stellantis és a Volkswagen is átlagon felüli visszaesést szenvedett el, a Hyundai és a Toyota viszont jelentősen javított a piaci részesedésén.

Pfizer: Tegnap bejelentette a Pfizer, hogy az FDA jóváhagyta az ismétlő oltások beadását az 5 és 11 év közötti gyermekek számára is. Ezzel az Egyesült Államokban minden 5 évnél idősebb személy megkaphatja a Pfizer ismétlő oltását, kivéve ha egészségügyi állapota ezt nem engedi. 5 éven aluli gyermekek számára egyelőre nincsen engedélyezve a koronavírus elleni vakcinák beadása az Egyesült Államokban.

Magyar Telekom: Tegnap lezajlott a részvényvisszavásárlási aukció, amelyet a Magyar Telekom hirdetett meg, az aukció keretében 14,6 milliárd forint értékben fogadott el a társaság eladási ajánlatokat. Az elfogadott ajánlatok 426 forint/darab átlagáron teljesültek, míg a legmagasabb befogadott ajánlat 434 forint volt. Ezzel együtt a Telekom végül 410 forinton zárta a tegnapi kereskedést.

Richter: Remek formában volt tegnap a gyógyszergyártó, és több mint 4 százalékot erősödött. Az elmúlt napokban valamelyest mérsékeltebb szereplésre volt csak képes, így az éles fordulat inkább egyfajta korrekcióként értelmezhető. Az utóbbi időszakban többször előfordult már, hogy a papír gyengélkedés után gyorsan felpattant a 7000 forint alatti szintekről.

Elemzés lezárása: 2022-05-18 08:44
Időtartam: N/A

Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Autodesk: Már a 200 napos mozgóátlag felett jár

Grébel Szabolcs | 2022-08-15 15:23
Sokat javult a részvény technikai képe

Magyar blue chipek: Kifogyóban a lendület

KBC Equitas | 2022-08-15 11:47
OTP, Mol, Richter, Magyar Telekom, Opus

9 fontos hír ma reggel

KBC Equitas | 2022-08-15 08:43
Aramco, magyar gazdaság, forint

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!

Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.