Piacok: A negatív nyitás ellenére sikerült visszakapaszkodniuk az európai tőzsdéknek, így a fontosabb indexek pluszban zártak tegnap. A magyar BUX 1,8 százalékkal került feljebb, elsősorban a Mol, illetve az OTP húzta magával az indexet. Nem találták az irányt az amerikai börzék, így a fontosabb indexek közül a Nasdaq járt a legrosszabbul, amely 1,4 százalékot esett a nap végére. Így a Fed-döntés okozta piaci bizonytalanság továbbra is fennáll, nem igazán tudnak pozitív irányba indulni a tőzsdék. Ma délután az amerikai PCE inflációs adatra, valamint többek között a Caterpillar, a Chevron és a Colgate-Palmolive jelentéseire is érdemes figyelniük a befektetőknek. 

Régiós devizák: Tegnap komolyabb erősödést láthattunk a régiós devizák kapcsán, így a magyar forint mellett a cseh korona, illetve a lengyel zloty is erősödni tudott. Az EURHUF árfolyama tegnap délután letörte a 200 napos mozgóátlagot is, így már a 356 forintos szinteket közelítette. A forint az MNB kamatemelését követően kapcsolt rá, és indult erősödésnek.

Olaj: Jelenleg 90 dollár környékén mozog a Brent árfolyama, így az ukrajnai konfliktus továbbra is sok kérdést vet fel az olajpiac kapcsán, így a befektetők továbbra is a kínálat szűkülésétől tarthatnak. A WTI hordónkénti ára is 87 dollár feletti magasságokban jár, ezek a szintek többéves csúcsot jelentenek az olajárak tekintetében.

Apple: Meggyőző eredményeket tett közzé tegnap az amerikai óriás, így az iPad-en kívül az összes többi termék esetében felülmúlták a várakozásokat az eladások számában. 11 százalékos éves bevételnövekedésnek köszönhetően már 123 milliárd dollár feletti bevételt realizált a társaság, azonban ezt az eredményt a vártnál nehezebb körülmények között érte el a vállalat, az ellátási láncokban fellépő porblémák miatt. Tim Cook, az Apple vezérigazgatója szerint idén már enyhülhet a nyomás, így stabil éves bevételnövekedést várnak a továbbiakban is. A tavalyi utolsó negyedévre vonatkozólag 2,1 dolláros nyereséget ért el a társaság részvényenként, ez 25 százalékos növekedést jelent éves szinten. A zárást követően elkezdték venni a befektetők a részvényt, így 5 százalékot tudott emelkedni az éjszaka folyamán az árfolyam. 

Louis Vuitton: A több híres luxusmárkát magába foglaló LVMH csoport igazán jól teljesített 2021 során, így 159 százalékos emelkedést értek el profitsoron. A negyedik negyedév során 20 milliárd euró bevételre tett szert a társaság, ez 22 százalékos organikus növekedést jelent a 2019-ben elért eredményekhez képest. Az év során végül 64 milliárd euró bevételt realizált a cég, ez 14 százalékos emelkedést jelent 2019-hez képest, míg 2020-hoz képest 36 százalékos emelkedésnek felel meg. Bernard Arnault pozitív a 2022-es kilátásokkal kapcsolatban, köszönhetően a Louis Vuitton és a Tiffany & Co. kiváló teljesítményének, azonban az infláció veszélyeire felhívta a figyelmet. 

Visa, Mastercard: Mindkét vállalat felülteljesítette a várakozásokat a tegnap este nyilvánosságra hozott jelentések kapcsán. A Visa 7,1 milliárd dolláros nettó bevétel mellett 1,81 dolláros EPS-t realizált. A nemzetközi utazások, illetve az e-kereskedelem fellendülésének köszönhetően sikerült a vártnál erősebb számokat villantania a Visanak. Ugyan az omikron variáns kicsit megnehezítette a vállalat dolgát, azonban a cégnél bizakodóak a jövőt tekintve, így az újabb határnyitások hozzájárulhatnak majd a további növekedéshez idén. A zárást követően 5 százalékot emelkedett a részvény árfolyama.

A Visahoz hasonlóan a Mastercard is erős negyedéven van túl, így az 5,2 milliárdos nettó bevétel mellett 2,35 dolláros EPS-t ért el a társaság, amely 43 százalékos növekedést jelent a tavalyi bázishoz képest. A Mastercardnál is további fellendülést várnak a koronavírus lecsengését követően, így ismét fellendülhet majd a költekezés a turizmus hatására.

Western Digital: Ugyan a negyedik negyedévben sikerült valamelyest felülmúlni az elemzői várakozásokat, a vártnál gyengébb idei előrejelzéseknek köszönhetően zuhanásnak indult éjszaka a részvény. 4,83 milliárd dolláros bevétel mellett 2,3 dolláros részvényenkénti nyereséget ért el a társaság. A jelenlegi időszakra 1,5 és 1,8 dollár közötti EPS-t kalkulálnak, míg az elemzői konszenzus 1,94 dolláros eredményt várna, a vezetőség az ellátási gondokat emelte ki a vártnál rosszabb eredmények forrásaként. A befektetők nem örültek a hírnek, így több mint 8 százalékot esett zárást követően a papír.

Robinhood: Csalódást okozott tegnap esti gyorsjelentésével a Robinhood. Az online brókercég részvényenkénti vesztesége 49 centre rúgott a negyedévben, a 363 millió dolláros bevétel pedig elmaradt a várakozásoktól. Főleg a kriptobefektetésekből származó bevétel maradt el jócskán a konszenzustól, 48 millió dollár lett a tényszám 55 millió dollár helyett. A menedzsment prognózisa is rendkívül csalódást keltő, az első negyedévben 340 millió dollár alatti bevételt várnak, a konszenzus viszont 447 millió dollárra számított. A zárás után több mint 10 százalékot is esett az árfolyam. 

Pfizer: Az Európai Gyógyszerügynökség tegnap feltételesen engedélyezte a Pfizer koronavírus ellen fejlesztett tablettájának sürgősségi felhasználását a felnőttek körében. Korábban már az Egyesült Államokban is engedélyezték a tabletták használatát. Valamelyest emelkedni tudott a Pfizer tegnap, így 0,7 százalékkal került magasabb szintekre az árfolyam.

Elemzés lezárása: 2022-01-28 08:35
Időtartam: Rövid táv (néhány hét)

Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

10 fontos hír ma reggel

KBC Equitas | 2022-07-01 08:36
MNB, infláció, kriptodevizák, Micron

Gyengébb környezetben tartja magát a McDonald’s

Cinkotai Norbert | 2022-06-30 13:57
Idén felülteljesítő a részvény

7 fontos hír ma reggel

KBC Equitas | 2022-06-30 08:37
Forint, európai infláció, amerikai gazdaság

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!

Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.