OTP: Tegnap délután a miniszterelnök videóüzenetben jelentette be, hogy a meglévő jelzáloghitelek esetében az októberi szinten rögzíti a kormány a kamatokat a jövő év első felében. Mindez azt jelenti, hogy a változó kamatozású hitelek esetében már a februári törlesztőrészlet alacsonyabb lehet egyes hiteleknél. A bankszektor adatai alapján a hitelállomány kb. 40 százaléka éven belüli kamatozású, így leginkább ezek a hitelek érintettek a kamatstopban. A kormányzati becslés alapján ez 30 milliárd körüli kamatbevétel kiesést jelent a szektornak, ez alapján az OTP esetében 10 milliárd forint körüli lehet a kieső kamatbevétel a jelzáloghitel-piaci részesedés alapján. A döntés hatása tehát pénzügyileg mérsékelten negatív, viszont váratlanul érte a befektetőket, emiatt is alakulhatott ki hevesebb piaci reakció.

Piacok: Hatalmas elmozdulásoknak nem lehettünk tanúi az európai piacokon tegnap, kivéve a BUX indexet, amely 2,9 százalékos mínuszban zárta a napot, a BUX index ezzel letörte az 50000 pontos szintet is, sőt egészen a 49000 pontos szintig esett, messze alulteljesítve az egyébként mérsékelt elmozdulásokat mutató régiós indexeket. Orbán Viktor bejelentését követően zuhanórepülésbe kezdett az OTP, amely húzta magával a magyar indexet is. Összesen 7,6 százalékot esett az árfolyam, így rég nem látottt szintekre került az OTP.

Az Egyesült Államokban azonban jobb hangulatban telt a kereskedés, így mindhárom vezető index pluszban zárt tegnap.Holnap több európai tőzsde is zárva lesz, többek között a hazai börze sem tart nyitva. Továbbá az amerikai piacok is zárva tartanak az ünnepek miatt. A hét utolsó kereskedési napján az európai határidős indexek enyhe pluszban pluszban tartózkodnak a reggeli órákban. 

Magyar gazdaság: Tegnap este bejelentette a Pénzügyminisztérium, hogy a kormány döntése alapján egyes állami beruházások átütemezésével 755 milliárd forintos megtakarítást érhet el a jövő évi költségvetésben. Ennek hatására a GDP-arányos hiánycélt 5,9 százalékról 4,9 százalékra javították. Olyan beruházások átütemezéséről van szó, amelyeknek közbeszerzési, tervezési vagy kivitelezési késedelme lehetővé teszi a 2022-es költségvetés tehermentesítését. Továbbá a Pénzügyminisztérium szerint az egyensúlyi mutatók javulásának köszönhetően felkészültebb lehet Magyarország a világgazdasági kockázatokkal szemben.

Makroadatok: A vártnál magasabb lett a végleges harmadik negyedéves GDP az Egyesült Államokban. A lakossági kiadás felülmúlta az előzetes kalkulációkat, így a végleges adat 2,3 százalékos növekedést jelent. Az előzetes GDP adat 2,1 százalékos bővülésről szólt. Az idei amerikai GDP elérheti az 5,6 százalékos emelkedést is az elemzői konszenzus szerint. 

Ma érkezik majd a heti új munkanélküli segélykérelmek számáról szóló adat az Egyesült Államokból, emellett közzéteszik az amerikai PCE infláció, illetve PCE maginfláció novemberi adatát is. Ezeken kívül, még a Michigani Egyetem fogyasztói bizalmi indexe tartogathat érdekes információkat.

Forint: Közeledve az év vége felé nem sikerül rákapcsolnia a forintnak, így továbbra is magas szinten tartózkodik az EURHUF árfolyama. Tegnap délután a forint ismét gyengült, így az euró árfolyama 368 forint felett járt már. Az euró mellett a dollár árfolyama is emelkedést mutatott az elmúlt időszakban, így tegnap újra 326 forint felett mozgott az árfolyam. Az MNB ma dönt az egyhetes betéti tender kiírásáról, így ennek lehet hatása a forintra.

Vakcinagyártók: Míg a Pfizer számára jó hír, hogy az FDA lehet, hogy hamarosan engedélyezi a koronavírus elleni pirulák értékesítését, addig ez a Modernát igencsak kellemetlenül érintheti. Ennek köszönhetően hátrányba kerülhet a versenytárssal szemben, így tegnap is 6 százalékos mínuszt produkált, míg a Pfizer 1 százalékos emelkedést könyvelt el. A Novavax is 4 százalékot esett a tegnapi kereskedés folyamán.

Tesla: Tegnap Elon Musk bejelentette, hogy elérte a célját, eladta a részvényeinek 10 százalékát, így idén 11 milliárd dolláros adóbevételre számíthat tőle az amerikai állam. Ennek hatására már nyitás előtt nagy mozgást láthattunk a Tesla árfolyamán. A nap végére 7,5 százalékos pluszt ért el a Tesla árfolyama.

Alibaba: Tegnap rossz hírek érkeztek a vállalat felől, a kínai Informatikai és Technológiai Minisztérium felbontotta a szerződést az Alibabával, köszönhetően annak, az Alibaba Cloud nem jelentette rögtön az egyik szoftver sebezhetőségének fennállását. Így csak egy harmadik fél értesítését követően derült fény a hibára a Minisztérium számára. 

Opus: Csökkentette a célárát a vállalatra vonatkozólag az Equilor elemzője. Így a korábbi 369 forintos célárat követően 353 forintra módosította a várakozását. Azonban továbbra is vételre ajánlja a papírt, ez a szint elérése 60 százalék feletti felértékelődést jelentene a jelenlegi árfolyamhoz képest.

Elemzés lezárása: 2021-12-23 08:38
Időtartam: Rövid táv (néhány hét)

Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!

Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.