Piacok: Felülteljesítőnek számított pénteken a magyar BUX index az európai piacokon, hiszen míg a fontosabb indexek esést produkáltak, a magyar börze mérsékelt emelkedést mutatott be. Legjobban az OTP teljesített, amely 1 százalékos plusznál állt meg a nap végére. A tengerentúlon nem telt jó hangulatban a hét utolsó kereskedési napja, így a három fontosabb index mind lejjebb került a kereskedés végére. A legrosszabbul a Dow Jones teljesített, amely 1,5 százalékos mínuszt könyvelhetett el. A határidős indexek alapján mindenhol negatív nyitást várhatunk a mai nap, a főbb európai indexeknél 1-2 százalék körüli visszaesés látható a nyitás előtt.

A héten is érkeznek még érdekes negyedéves jelentések, többek között a General Mills, a Nike, illetve a Micron jelentésére lesz érdemes figyelni. Emellett az ünnepek miatt pénteken zárva tartanak az európai, illetve az amerikai tőzsdék is a héten.

Kriptodevizák: Nem tudnak erősödni a fontosabb kriptopénzek, így a Bitcoin árfolyama továbbra is 46 ezer dollár körül ingadozik. Az Ethereum árfolyama is 4 ezer dollár körül mozog, jelenleg 3850 dollárért tudunk hozzájutni egy darab Ethereumhoz. Azt követően, hogy Kínában betiltották a kriptodevizák bányászatát, sokan továbbra is illegálisan végzik ezt a tevékenységet, így a szakértők szerint a Bitcoin hálózatának 20 százaléka továbbra is Kínában található.

Olaj: Az olajpiacon ismét a keresleti aggodalmak kerültek előtérbe, mivel több európai országban is romlik az omikron miatt a járványhelyzet, a kormányzatok erre pedig ismét szigorúbb korlátozó intézkedéssel reagálhatnak, amely az olajfogyasztásra is negatív hatással van. Ma reggel emiatt nagy csökkenéssel indult a kereskedés a Brent és a WTI esetében is, 3 százalék fölötti mínusz tapasztalható.

Magyar gazdaság: A GKI felmérése alapján alaposan romlottak az üzleti várakozások decemberben, míg a fogyasztói várakozások az előző havi zuhanást követően valamelyest emelkedni tudtak. Az üzleti szférában minden ágazat esetében csökkenést láthattunk, a legnagyobb mértékben a kereskedelem esett vissza. A kereskedelmi bizalmi index áprilisi szintekre zuhant vissza az elmúlt három hónap emelkedését követően. A vállalatok áremelési törekvései is rég nem látott ütemben emelkednek. Összességében a konjunktúra index mínusz 1,8-as értéket vesz fel, míg az üzleti alindex 4,4-en, a fogyasztói alindex pedig -19,4-es értéken áll.

Heti makroadatok: A héten az eddigieknél kevesebb adat érkezik világszerte, emellett pénteken a világ fontosabb piacai zárva tartanak karácsony miatt. A tengerentúlon érdemes figyelni a PCE infláció, illetve maginfláció adatait, valamint érkezik a szokásos heti új munkanélküli segélykérelmek adata is. 

Vakcinagyártók: Egyre több országban biztatják a lakosságot egy újabb emlékeztető oltás beadására az omikron variáns terjedésének következtében. Emellett az CDC a Moderna vagy a Pfizer használatát ajánlotta az amerikaiaknak, míg a Janssen vakcinától óva intette őket. A Janssen vakcinája esetében többször tapasztaltak vérrögképződés kialakulását, míg a másik két vakcinát sokkal biztonságosabbnak ítélte meg a CDC. A Pfizer és a Johnson & Johnson árfolyama a piaccal együtt esésnek indult, míg a Moderna árfolyama 4,5 százalékos emelkedést produkált pénteken.

Amerikai bankszektor: Csúnya eséseket produkáltak az amerikai nagybankok pénteken, így például a Wells Fargo közel 5 százalékot, míg a Goldman Sachs 4, a Morgan Stanley 3 százalékot esett. A kétéves kötvényhozam mértéke emelkedést mutatott, míg a tízéves kötvényhozam 1,36 százalékra esett vissza, ez a tendencia pedig nem a legjobb szcenárió a bankok számára.

Zoom: Nagyot ralizott pénteken a Zoom, így 10 százalékos emelkedést produkált, míg a piacokon zuhanást láthattunk. A vállalat számára pozitív hír, hogy az Apple, illetve a Google is bejelentette, hogy a dolgozók továbbra sem térhetnek vissza az irodákba, így marad a távoli munkavégzés. Emellett az omikron okozta bizonytalanság miatt több ország is szigorításra kényszerült, így egyre több helyen kezdenek ismét otthonról dolgozni az emberek.  

Opus: Pénteken a vállalat közölte, hogy a HUNGUEST Hotels Szállodaipari Zrt. adásvételi szerződést kötött az EGER-PARK VAGYONKEZELŐ Zrt.-vel a tulajdonában álló Hotel Eger & Park szálloda 1/1 arányú kizárólagos tulajdonjogának megszerzése gyanánt.

Továbbá a magyar társaság bejelentette, hogy Horvátországban alapít leányvállalatot az Opus Global alá tartozó Mészáros és Mészáros Zrt. Az új vállalat neve Mészáros Hrvatska d.o.o. lesz, a horvát cégnyilvántartásba történő bejegyzésre 2022 elején kerülhet sor. A cég feladata lesz a horvátországi üzleti lehetőségek kiaknázása, üzleti kapcsolatok kiépítése.

Pénteken még azt is bejelentette az Opus, hogy a tulajdonában álló Mészáros és Mészáros Ipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt. újabb közbeszerzést nyert el. A “DKDV1 szennyvízelvezetés és tisztítás” elnevezésű közbeszerzésen nyújtott be nyertes ajánlatot. Több mint 17 milliárd értékű közbeszerzésről van szó. 

Elemzés lezárása: 2021-12-20 08:36
Időtartam: N/A

Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!

Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.